Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator NiMH - NICD cu PIC

Bandi Szasz

Postări Recomandate

Eu am terminat varianta pentru NIMH, se pot incarca 4 acumulatori dar fiecare are control separat deci PIC-ul le poate oprii unu-l cate unu-l, pana la urma am mers pe deconecatre la 1.45V find un singur element NDV era foarte greu de depistat. Merge destul de bine cu acumulatoarele noi, la cele vechi/ obosite deconecteaza dupa 15-20min ( probabil cei 250mA sunt putin  cam multi si ajung repede la 1.45V si ar trebuii incarcate pana la 1.5V sau si mai mult)

Dupa care am inceput si un incarcator 'rapid' pentru autofiletanta 12V 2800mAh dar din pacate nu am avut timp sa-l termin si montajul inca este in bucatele, softul l-am scris pentru NDV + deconectare de siguranta la 14.5V findca sunt 12 elemente in serie NDV ar trebuii sa fie undeva pe la 50-100mV (in jur de 10mV/celula)  detectabil lejer de PIC, urmeaza sa-l termin si sa vad daca merge corect sau o sa detecteze fals. Ca regulator CC folosesc un LM350T reglat la 1.2A si pentru alimentare un alimentator de la o imprimanta Canon care da 17V / 1.5A.

Editat de bandi12
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

5

• Bandi Szasz

5

• sesebe

2

• cornel_v2005

2

Top autori în acest subiect

La NIMH incarcarea cu tensiune constanta pana la 1.45V /element nu functioneaza corect ( chiar si la elementi noi )  insa  la NiCd este chiar utilizabila metoda .

Varatia de tensiune la NiMH , acel deltaV este mai degraba in plaja a 3-5mV atunci cand se incarca la curenti peste 0.4xC insa metoda cea mai sigura de detectie a incarcarii ramane deltaT . Pentru siguranta trebuie folosite mai multe metode de detectie a incarcarii si de prevenire a supraincarcarii in cazul acumulatorlor de tip NiMH .

Link spre comentariu

Da stiu ca nu este chiar corect, dar este mult prea complicat cu deltaT, la un pachet de autofiletanta sa zicem ca mai merge sa inghesui un senzor intre celule dar la un singur element NIMH este mai complicat si am zis ca nu merita. La acei 1.45V am ajuns dupa ce am pus o celula la incarcat si verificam din 15 in 15 minute cam cand incepe celula sa se faca calduta. Incarcarea se face la 250mA la celule de 2800mAh deci ar veni cam 0.1C ( am inteles ca celulele astea noi suporta sa fie putin supra incarcati) deci nu cred ca sufera la 1.45V dar posibil sa nu se incarce 100%.

Link spre comentariu

NiMH se incalzeste tot timpul incarcarii ( spre deosebire de NiCd care se incalzeste doar la sfarsitul incarcarii ) de aceea este greu de apreciat dupa temperatura starea de incarcare . Incarcand la sub 0.1C cred totusi ca la 1.45V este acceptabil de incarcata dar sigur nu plina . Ar trebui sa procedezi altfel . Descarci elementul complet ( pana la 0.9V sa zicem ) . Apoi incarci cu 250mA si masori tensiunea din ora in ora . Incarcarea completa ar trebui sa fie dupa circa 16 ore daca elementul mai are 2800mAh.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări