Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator NiMH - NICD cu PIC

Postări Recomandate

Vreau sa construiesc un incarcator "inteligent" pentru acumulatoare standard AA, incarcatoarele pe care le-am primit sunt vai de capu lor, un traf o dioda si cateva rezistente de limitare, fara nici un sistem de urmarire/decuplare nici macara un banal timer si daca pun acumulatorul la incarcat peste noapte dimineata sunt destul de calde, asa ca am hotarat sa fac una cu PIC si decuplare automata.

Am gasit schema urmatoare care este utilizata pentru acumulator de 12V eu vreau pentru o singura celula de 1.2V prin urmare vreau sa scap de divizorul de pe ADC, problema vine in momentul in care acumulatorul este scos din incarcator inainte ca PIC-ul sa shunteze LM317. Mai precis Vout o sa sara undeva aproape Vin  acea ce este mai mult de 5V si ADC-ul se cam duce. Intrebarea mea este daca pun un zener de 3V9 pe adc cu o rezistenta de 1K serie si un condensator de 0.1uF este de ajuns sa protejeze ADC-ul cateva secunde pana isi da seama ca acumulatorul a fost scos inainte de terminarea incarcarii si shunteaza LM-ul ? 

Multumesc.

Posted Image

Posted Image

Editat de bandi12
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

dacă ţii neapărat la pic, roagă moderatorul să-ţi mute topicul la "picuri", ai mai mari şanse la răspunsuri la obiect acolo.

dacă vrei doar să faci un încărcător capabil să-şi dea seama când s-a încărcat acumulatorul şi să întrerupă încărcarea, sau să treacă automat în "încărcarea de întreţinere" până îl scoţi din priză, un comparator e în stare să facă acelaşi lucru, nu e nevoie de pic.

Link spre comentariu

dacă vrei doar să faci un încărcător capabil să-şi dea seama când s-a încărcat acumulatorul şi să întrerupă încărcarea, sau să treacă automat în "încărcarea de întreţinere" până îl scoţi din priză, un comparator e în stare să facă acelaşi lucru, nu e nevoie de pic.

Nu e deloc recomandabil pentru NiCd/NiMH . Nu există o relație bine determinată între tensiune și starea de încărcare , ca la ceilalți acumulatori ( Pb, Li ) . Tensiunea în timpul încărcării depinde de curent , de temperatură , etc. Aceste acumulatoare se încarcă în curent ( preferabil constant ) și sfârșitul încărcării se face fie după variația tensiunii , fie după variația temperaturii , eventual temperatura absolută. Pentru NiCd o metodă răspândită este NDV ( Negative Delta V ) care se bazează pe ușoara scădere ( 10-20mV / celulă ) a tensiunii la finele încărcării . Toate metodele de mai sus ( cu excepția eventual a temperaturii absolute ) necesită un încărcător ”inteligent” .

Link spre comentariu

Mai cauta pe net, daca tot vrei sa-l faci cu Pic, sint scheme mult mai bune.

Asta e cam bataie de joc....(din Pic)....

Eu am un incarcator pt 4 celule care este facut tot cu procesor si a fost destul de ieftin acum citiva ani cind l-am luat.

Nu stiam ca-i cu procesor.

Am aflat pe urma incecind sa-i scot schema.

Are si sursa coboritoare din 230V facuta in comutatie.

Ca facilitati ce ar trebuie sa le introduci la un incarcator (cu procesor - al meu le are):

incarcare rapida (contrar parerii generale un incarcator rapid nu distruge acumulatorii daca este facuta cum trebuie, chiar este mai bine pt acumulator)

incarcare in impulsuri - benefica acumulatorului - creste durata de viata

incarcare in impulsuri cu intercalare de impulsuri de descacare pt regenerarea acumulatorului

supraveghere si a temperaturii nu numai a tensiunii pt determinarea incarcarii complete.

Link spre comentariu

Pe partea de PIC ma descurc, aveam dubii in legutura cu zener-ul daca este destul de "rapid" sa protejeze intrarea de acea am postat aicea.  Pe partea de alimentare (230V) nu am probleme findca am destule adaptoare de la diferite aparete/incarcatoare daca nu desfac un traf si-l bobinez la cati volti imi trebuie. Asa in principiu nu m-am interesat cat costa unu-l decent, unu-l dintre incarcatoare pe care le am nu are control deloc, iar celalt primit cu acumulatori Sanyo cumparate acuma 2 ani aparent are un timer setat la 15-16ore si mi se pare putin cam mult, trebuia sa scot acumulatorii inainte ca timer-ul sa se opreasca findca frigeau. 

Nu vreau cine stie ce incarcare rapida la 1C si asa mai departe la C/10 e de ajuns , seara ii bag si a doua zii le scot. M-am gandit si la faza cu NDV dar aparent la incarcare lenta (C/10) NIMH produce un NDV foarte mic sau deloc si este mai greu de realizat corect sa detecteze corect la momentul potrivit fara a obtine detectari false. Eu ma gandeam ca la C/10 o incarcare completa este undeva pe la 1,45V / celula si se face decuplare pe voltaj eventual un timer la 10-11ore in caz ca celula nu ajunge la 1,45V decupleaza timer-ul. La NICD se pare ca acel NDV este mult mai are decat la NIMH si se poate detecta mai usor. 

O sa incerc sa implementez si NDV si sa vad cum merge, pun PIC-ul pe referinta interna de 2,048V si ar trebuii sa am o rezolutie de 2mV si atunci un NDV de 10mV cred ca se poate detecta cat de cat. 

Link spre comentariu

NDV e lejer utilizabil la NiCd de la 0,5C în sus . La NiMH e mai slab , nu am încercat . Cel mai sigur e dT/dt , merge și la NiCd ( cel mai bine ) și la NiMH dar e mai greu cu fixarea termistorului . Un timer de siguranță e foarte indicat .

Dacă încarci mereu același tip de celule poți folosi și tensiunea . Măsori mai întâi cât e la sfârșitul încărcării la curentul dorit și folosești o valoare ceva mai mică .

Atenție , la curenți ceva mai mari căderile de tensiune pe rezistența contactelor soclului bateriei pot introduce erori importante - peste 100mV !. Eventual oprești încărcarea și măsori imediat . 

Link spre comentariu

Celulele NIMH o sa fie la fel, cele vechi deja sunt "moarte" si am comandat 8 bucati de Sanyo la 2800mAh la care o sa masor voltajul cand sunt incarcate complet si fac decuplare pe voltaj pe langa care mai pun si un timer de protectie findca am inteles ca celulele mai noi au ceva protectie la supraincarcare care isi face treaba la 0.1C si nu este problema mare daca stau putin mai mult la incarcat dar o sa pun decuplare cu 100mV mai mic sa fiu sigur ca timerul o sa fie pentru cazuri extreme, probleme apar doar daca se incarca peste 0.1C.

Cele NICD sunt pentru o autofiletanta, incarcatorul cu care a venit este destul de slabut cam putin peste 0.1C ( este un black&decker care trage tare de 2 ani dar din pacate sau dus acumulatorii asa ca am cumparat celule noi) si vreau sa le incarc putin mai repejor in 4-5 ore deci ar venii undeva la 0.5C-0.6C si atunci incerc cu NDV ( peste care mai pun si decuplare pe voltaj daca da gres NDV si eventual merge si un timer). Vroiam sa intreb cam ce NDV are un NICD? Dupa cat am inteles de pe net ar fii minim un 20mV/celula si acuma daca eu am 10 bucati pe serie pentru 12V, NDV o sa fie 20mV*10 = 200mV din care sa zicem ca se incarca complet 5 celule si nu toate 10 in acelasi timp deci practic ar trebuii sa am un NDV de 100mV ? Sau sa incerc cu un NDV cat mai mic posibil ? 

Editat de bandi12
Link spre comentariu

Pe celulele cu care am experimentat eu , niște SAFT de 4,5Ah format D (R20) vechi dar încă foarte bune , am obținut 10-12mV la o încărcare ceva peste 0,5C ( circa 2,5A) . Această scădere se obținea însă în timp relativ scurt - circa 5-10 minute ( n-am notat , nu mai rețin exact ) moment la care deconectam . Posibil să fi ajuns la 15mV sau chiar mai mult în timp ceva mai lung. Unele grafice de pe net indică o durată de 30 minute sau mai mult pe care se întinde scăderea. 

Pentru mai multe celule în serie e prudent să calculezi cum ai calculat tu . Dacă celulele formează un pack , cum înțeleg că e cazul ( deci se încarcă împreună, se descarcă împreună ) , e OK  metoda chiar și la mai multe în serie .  Și , pentru că ele s-au descărcat împreună , chiar dacă doar la unele începe să scadă tensiunea înseamnă că pe total pack-ul e (aproape) complet încărcat. 

Sesizarea temperaturii e sfântă dar e mai delicată realizarea mecanică ( amplasarea senzorului ,conexiunile suplimentare, etc )  . 

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Buna ziua!

Intreb si eu daca exista vreo schema de incarcator fiabila pentru acumulator autofiletanta

tip NiCd 18V si 2,4 amp/hour

de preferabil in comutatie serie cu circuite oscilator si mosfet 

obs: piesele sa se gaseasca usor pe piata noastra

Va rog tare mult sa postati o astfel de schema daca exista, sau un link ceva!

Va multumesc tare mult!

Link spre comentariu

Ce "uzuri in contacte"?! Releul ala deconecteaza bateria de acumulatori dupa 14 ore de incarcat, asa cum ii dicteaza timerul cu CD4060. Daca incarcati non-stop acumulatori la el, cu un releu obisnuit prinde secolul XXII ba chiar si XXIII fara nici o "uzura de contacte".

Link spre comentariu

Lasa releul ca nu ala este problema, asta este cea mai proasta varianta de incarcator automat posibila.

Stai linistit si fara griji ca se deconecteaza singur dar toate intreruperile de retea vor reseta numaratorul si apoi acumulatorii vor fi supra-incarcati.

Aproape oricine poate sa faca un incarcator mai bun ca ala.

Nu va apucati de asa o prostie de incarcator.

La sculele la care era livrat exista interes comercial sa cumperi altele noi cit mai repede dar cred ca pe voi nu va intereseaza asa ceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări