Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu tuburi KT150

Vizitator AurDragos

Postări Recomandate

Vizitator AurDragos

Am discutat cu un prieten electronist (cu experienta pe amplificatoare cu tuburi) pentru un proiect de amplificator cu tuburi KT150 si 12AX7. M-am inspirat de la amplificatorul Jadis JA80, asa ca vreau ca amplificatorul sa aiba 8 tuburi KT150 si 4 ECC83/ECC82.

Am gasit schema lui Jadis JA80 dar multi spun ca ar avea distorsiuni si ca este reglat in asa fel incat este greu de reprodus.

Ma intereseaza un amplificator cu distorsiuni aproape de 0 asa ca orice sugeste este bine venita.

Daca as folosi cele mai bune (scumpe) componente posibile sau componete mai ieftine s-ar cunoaste diferenta in materie de distorsiuni si calitate a sunetului.

Spre exempu o siguranta Silver 2w de 40 euro este diferita cu mult de una de 2 euro sau condensatorii silver/gold oil se aud diferit fata de unii de 5 ori mai ieftini?

Daca componentele ieftine ar arata distorsiuni sa presupune 0, sunetul ar fi la fel ca cel cu componete scumpe dar tot distorsiuni 0?

Daca aveti o schema "perfecta" pentru tuburile de mai sus.

Se poate compara un amplificator Jadis cu o valoare de 20.000 euro cu un amplificator DIY? Excludem designul!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

3

• adrian_pic

2

• Untold

1

• Dan Minciu

1

Ma intereseaza un amplificator cu distorsiuni aproape de 0 asa ca orice sugeste este bine venita.

Nu la/cu tuburi!

Amplifcatoarele cu tuburi produc distorsiuni de 10-100 ori mai mari decat cele cu tranzistoare/integrate (generic: solid-state), insa nu procentul de distorsiuni conteaza cel mai mult la tuburi...

Daca as folosi cele mai bune (scumpe) componente posibile sau componete mai ieftine s-ar cunoaste diferenta in materie de distorsiuni si calitate a sunetului.

Calitatea pieselor influenteaza calitatea sunetului. In mod cert, diferenta nu va fi data de pretul sigurantei, dar o poti cumpara si pe cea de 40 euro!

Daca componentele ieftine ar arata distorsiuni sa presupune 0, sunetul ar fi la fel ca cel cu componete scumpe dar tot distorsiuni 0?

Intrebarea nu este corect pusa; distorsiunile sunt date, in special, de elementele active, mai putin de elementele pasive (rezistente, condensatori).

Se poate compara un amplificator Jadis cu o valoare de 20.000 euro cu un amplificator DIY?

Poti compara orice, in orice conditii, insa un coleg de forum are o comparatie foarte buna: este ca si cand ai compara un costum de-a gata, cu unul facut special, de un croitor, numai pentru tine...

Pe de alta parte, volumul normal de auditie intr-o camera tot normala si pe boxe dedicate, este de cca 1 watt; daca amplificatorul este de 10 watti, ai si headroom suficient.

Amplificatoarele de sute de watti pe tuburi sunt pentru concerte, instrumente, distractie, snobisme sau aiureli...

Daca aveti o schema "perfecta" pentru tuburile de mai sus.

Schema "perfecta" nu exista, nici macar intre ghilimele; nici masina perfecta, nevasta perfecta, casa perfecta...

Nu ma pot pronunta in privinta unui amplificator de 20.000 euro vs amplificator in regim DIY. Oricum, un amplificator-clona te va costa mult...

Din experienta, iti pot spune ca un amplificator de firma de 3600 euro (la pret de second-hand) era prost facut si a necesitat inlocuirea unor piese si reglaje. De cca. 6 ani nu mai are probleme (se ardeau tuburile finale).

Editat de fcon
Link spre comentariu

Cand doresti sa construiesti un amplificator pe tuburi trebuie sa stabilesti configuratia: SE sau PP si apoi pasul urmatorul este obtinerea trafului de iesire corespunzator (asta daca nu faci OTL). 4 tuburi KT150 pe un canal fie in SE fie in PP impun un traf deosebit la care s-ar putea sa nu ai acces. 

condensatorii silver/gold oil se aud diferit fata de unii de 5 ori mai ieftini?

Condensatorii mundorf supreme silver/gold (deci fara ulei) suna al naibi de bine si nu prea poti sa obtii acelasi lucru cu niste conzi de 5 ori mai ieftin. Insa trebuie sa ai si difuzoare (tweeter mai ales) ca sa simti diferenta. 

Link spre comentariu

Legat de Mundorf:

The special design of our capacitor foil makes it possible to fit together two capacitor windings, wound in opposite directions, in such a way that the inductivity of the individual winding is increased! Both windings are connected in series, which therefore means that for the manufacture of a 1 µF MCap® SUPREME, two conventional models windings of 2 µF each would be required - in total, therefore, 4 µF of material would need to be processed.
Link spre comentariu

Vă rog să-mi scuzati ignoranța... dar... am 2 întrebări:

1. Ce inductanță poate avea o bobină de câteva sute de spire, fără miez magnetic, cu diametrul interior de ..1-2mm?

2. dacă curentul prin condensator este de de ...să presupunem 1mA, la o tensiune de 100V sinus, cât de mare poate fi tensiunea indusă în cealaltă armătură?

Asta ca să-mi dau seama dacă merită 100$ UN condensator de 1,5uF sau e tot un soi de "cablu cu ulei de șarpe". Scuze de offtopic dar nu m-am putut abține...

Link spre comentariu
Vizitator AurDragos

Configuratie PP si trafuri C Core, am nevoie de miezuri si nu stiu unde sa caut.

Ma gandeam la condensatori Mundorf sau Audio Note si sigurante Audio Note, Silver Mica sau Orange Drop. 

Condensatorii polarizati au ce cauta intr-un astfel de sistem? Ma refer la 4 x 22uF.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Parerea unuia care este blamat de multi de pe acest forum,dar a umblat in matele multor ampuri,inclusiv Jadis,citeva modele.TOATE ampurile de brand au preturile umflate cu pompa!!!! Multe din ele au cele mai banale componente banale dintre componentele banale,prost lucrate,prost concepute,inclusiv JA80Mai multe nu spun pt ca este un subiect ambigu.Imi poti spune pe privat numele prietenului electronist care vrea sa faca un asemenea amp?Uitasem.....nu mai scrie de sigurante audiofile pe acest forum,eu doar te atentionez,sincer,o sa vezi ca o sa te ironizeze unii ,nu este cazul meu.Daca prietenul electronist are experienta in ampuri cu tuburi,ce vrei sa afli,daca ce a spus el este ok sau si alte pareri?"Multi spun ca are distorsiuni" are ca.nu exista amp fara distorsiuni, cel mai simplu este sa asculti originalul,eu am ascultat JA80,nu am auzit distorsiuni,daca il impingi la blana da,e normal si firesc,audiofilia nu se face dupa parerile altora,se face cu propriile urechi.Cred ca despre acest amp vorbesti

post-176980-0-22893900-1449783875_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

,,Asta ca să-mi dau seama dacă merită 100$ UN condensator de 1,5uF sau e tot un soi de "cablu cu ulei de șarpe "@AurDragos , vrei sa faci un amplificator cu asemenea condensatoare pe bune, ori glumesti!?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Da, si eu tot de acel amp cred ca vorbeste, dar mai cred ca vorbeste la misto si ca e clona cuiva cu "bad reputation" pe aici. Imi cer scuze daca gresesc, nu fac atac la persoana.

Nu este clona, va garantez asta.

,,Asta ca să-mi dau seama dacă merită 100$ UN condensator de 1,5uF sau e tot un soi de "cablu cu ulei de șarpe "@AurDragos , vrei sa faci un amplificator cu asemenea condensatoare pe bune, ori glumesti!?

Atita timp cit se vind mașini de peste 200000 euro asa se vând și componente scumpe,fiecare face ce vrea cu banii lui.

AurDragos, ia legătura cu userul diff, de pe acest forum,locuiți în același oraș, el are un amp de peste 100W cu KT88,trafuri de ieșire Hammond, poate reușești sa ascuți acel amp.

Link spre comentariu

Atita timp cit se vind mașini de peste 200000 euro asa se vând și componente scumpe,fiecare face ce vrea cu banii lui.AurDragos, ia legătura cu userul diff, de pe acest forum,locuiți în același oraș, el are un amp de peste 100W cu KT88,trafuri de ieșire Hammond, poate reușești sa ascuți acel amp.

Corect, Vio!

Pe de alta parte, daca cel care a initiat topicul este gata sa dea 40 euro pe-o siguranta, 100 USD pe un condensator micut si, pana la urma, tot nu face el amplificatorul (deci n-are nicio satisfactie/motivatie DIY), un calcul foarte sumar ar arata ca, in final, amplificatorul-clona va costa cel putin tot atat cat cel original, daca nu mai mult...

Intrebarea care se pune, atunci, este: de ce n-ar cumpara direct originalul si se va bucura de un lucru gata facut, de firma cu blazon?

Link spre comentariu
Vizitator AurDragos

Nu vreau o copie Jadis! Intrebarea era daca poti obtine un amplificator DIY care sa se auda cum se aude unul ca Jadis. Intrebam daca calitatea componentelor conteaza foarte mult.

Cum spunea si Viobio in amplificatoarele scumpe se gasesc si componente de slaba calitate si totusi amplificatoarele sunt scumpe dar sunt recunoscute ca se aud impecabil.

A comparat cineva un amp DIY sa spunem de 3000 euro cu unul Brand de 20000 euro? 

Link spre comentariu

Despre calitatea pieselor, ti s-a raspuns.

Cat de bine se aud amplificatoarele (impecabil sau nu) - asta este o impresia absolut subiectiva, neexistand o parere general valabila...

Pentru a compara un amp DIY cu unul industrial de 20.000 euro, ar trebui sa le ai prezente pe ambele si sa le asculti intr-un test A/B, pe niste incinte acustice bune.

Dintre cei cunoscuti de mine, acest raspuns ti-l poate da dl. ing. Mateescu sau Gabi Becheanu, daca citesc acest topic.

Eu n-am comparat decat amplificatoare de pana in 10.000 de euro (vezi mai sus), si niste incinte acustice open-baffle DIY cu unele cu pret de cca 1/2 miliard de lei (vechi)...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări