Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul electromagneti

daniel_88

Postări Recomandate

La mărimea dispozitivului din film și spațiul disponibil pentru bobinaj, acolo fie se lucrează cu un număr foarte mare de spire cu sârmă foarte subțire (tensiunea rețelei), fie cu un număr mic de spire la o grosime mare a sârmei, dar cu tensiune foarte mică. Eu tot cred că cel mai util ar fi să experimenteze cu electromagneți miniaturali, folosind bolduri în loc de cuie (dispozitiv la scară redusă) pentru a determina configurația optimă a miezului magnetic.Altfel, e o muncă titanică și costuri pe măsură, astfel de experimente sunt foarte laborioase și costisitoare la scară reală. Mai ales că nu poți să desfaci un dispozitiv industrial să te poți ,,inspira,, după el....

Si eu cred ca ar trebui facute teste la scara mica, abia dupa aceea, se pot trage niste concluzii. Altfel exista riscul sa se risipeasca timp, bani, materiale.Foarte utila ar fi pentru teste, o sursa cu limitare de curent reglabila, care ar permite controlul curentului prin electromagneti.

Cred ca @nel65, are dreptate. Foarte posibil ca cuiele sa fie aranjate intre polii unui  electromagnet, in forma de U.

Link spre comentariu

Asa m-am gandit si eu. Un miez in forma de C, cum e la instrumentele magnetoelectrice (polii fata in fata), dar nu cu intrefier cilindric. Fluxul magnetic e distribuit uniform in intrefier.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Din lipsa timpului am cam întârziat cu rezultatul obţinut în urma acestui proiect. Din respect pentru colegii care m-au ajutat cu sfaturi utile, vă voi prezenta rezultatul unei munci titanice care a durat aproape 2 luni, în încercări şi teste până la obţinerea unui rezultat fezabil. Ţin să precizez că electromagneţii de flux sunt alimentaţi cam la 150 Vcc, această tensiune rezultând din înserierea lor şi aplicarea tensiunii de reţea redresată şi filtrată. Am obţinut un flux magnetic cu o distanţă de propagare de aprox 30 cm, suficient pentru aplicaţia utilajului pe care vor fi montaţi. Lifterul care va fi montat pe un robot industrial a ridicat 50 kg fară probleme, acesta "apucând" încărcătura de la 5 cm distanţă. Vă prezint poze din timpul construcţiei şi rezultatul final. 

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Vă mulţumesc mult pentru sprijin, idei şi sfatur. Simă şi respect pentru toţi!

Link spre comentariu

Mulţumesc...eee cum să renunţ, a fost şi o ambiţie a mea. Radiatorul e necesar deoarece la funcţionare îndelungată se încălzesc puţin. În interiorul bobinajului am intercalat şi un NTC de 10k, şi am proiectat o protecţie în acest sens. Din păcate nu am apucat să fac poze şi cu ei montaţi, peste radiatoare sunt şi două coolere...arată fain de tot, dar şi funcţionează pe măsură.

Link spre comentariu

Curentul este mic, undeva la 15 A-20 A, variază funcţie de distanţa dintre cei doi. Îi comut cu un tranzistor de putere, cu care m-am pricopsit acum ceva vreme, şi am vrut să îi pun la treabă cumva. Acesta face ON/OFF comandaţi în curent (vreo 4A) de către un mosfet, acesta la rându-i comunicând prin optocuplu cu ieşirile unui PLC.

Link spre comentariu

Da am folosit unul din acei tranzistori. Momentan funcţionează fără probleme. Sunt montate diode inverse la bornele electromagneţilor pentru anularea supratensiunii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări