vera Postat Decembrie 9, 2015 Partajează Postat Decembrie 9, 2015 Am vazut si eu filmuletul si cred urmatoarele: 1-presupunand ca surubul de pe carcasa electomagnetului este de 10mm, grosimea acesteia este de aprox. 30mm; 2-cutia intra pe latime, care este destul de mare. Bobina are un diametru pe masura, dar s-ar putea sa fie si ovala; 3-forta portanta a electromagnetului este destul de mica, deoarece el orienteaza cuiele in (cadere) aer. Daca este mare, cuiele raman lipite de peretii acelui jgeab, iar in cadere s-ar orienta aiurea; 4-bobina fiind alimentata in cc, miezul poate fi din Fe; 5-forta portanta a electromagnetului se poate regla din curent (intr-o anumita plaja, pt. un anumit diametru al conductorului); 6-ca punct de plecare, calculezi pt, cuiul cel mai greu, in aer (suspendat de o ata), de ce forta ai nevoie (ceva cam ca la busola); 7-s-ar putea sa nu ai nevoie de miez (vezi tu in urma masuratorilor); 8-calculele pt. forta portanta a electromagnetului, le gaesti in cartea de fizica liceu. Spor Link spre comentariu
daniel_88 Postat Decembrie 10, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2015 Sa fie oare o bobina spirala fara miez? Am tot cautat cu "gogu" dar nu gasesc neam de documentatie privin acest aspect. Daca l-as face din E-uri, mi-ar trebui tolele de la un traf cam maricel, el trebuind sa acopere suprafata cutiei. Totusi ma intriga acel capac din tabla din ce-o fi ea, cum de nu disperseaza campul (se vad in filmulet)... Link spre comentariu
vera Postat Decembrie 10, 2015 Partajează Postat Decembrie 10, 2015 Bobinele (cele 2 cutii, presupun dupa culoare, din Al sau duraluminiu) sunt prea plate, ca sa incapa si miezul, sau este un miez cu o forma extraplata. Nu bobina pe E-uri, deoarece campul s-ar concentra intre limba centrala si cele 2 laterale (si cuiele s-ar orienta intre ele). Nu cred ca vei gasi documentatie pt. ac. utilaj, deoarece firma doreste sa-l vanda, sa-si recupereze banii investiti in cercetare si sa faca profit. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 10, 2015 Partajează Postat Decembrie 10, 2015 (editat) Daca o faci fara miez (nu-i imposibil dar e dificil) iti cam trebuie un numar ridicol de mare de spire ca sa nu ia foc in primele secunde de utilizare.... Bobinele (cele 2 cutii, presupun dupa culoare, din Al sau duraluminiu) sunt prea plate, ca sa incapa si miezul, sau este un miez cu o forma extraplata. Nu bobina pe E-uri, deoarece campul s-ar concentra intre limba centrala si cele 2 laterale (si cuiele s-ar orienta intre ele). Nu cred ca vei gasi documentatie pt. ac. utilaj, deoarece firma doreste sa-l vanda, sa-si recupereze banii investiti in cercetare si sa faca profit. Mie mi se pare ca exact asta este si scopul, sa se alinieze intre limba centrala si cele 2 laterale. Editat Decembrie 10, 2015 de sesebe Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 10, 2015 Partajează Postat Decembrie 10, 2015 Eu aş recomanda să faci experienţe cu diverşi electromagneţi miniatură, folosind bolduri (ace cu gămălie) în locul cuielor, până ajungi la un format convenabil. Astfel nu vei consuma multă sârmă şi tole.... Link spre comentariu
vera Postat Decembrie 10, 2015 Partajează Postat Decembrie 10, 2015 Mie mi se pare ca exact asta este si scopul, sa se alinieze intre limba centrala si cele 2 laterale. Cum pozitionezi electromagnetul fata de cutie (asa vine in pozitie perpendiculara, fata de cele dn film, adica pe banda)? Eu propun sa faci incercarile, chiar pe cuiele respective, deoarece nu apar erori date de material, greutate si lungime. Un alt apect este cel al caderii cuielor (cum e la fata locului), toate 8 kg sau pe rand (pe banda). Miezul il faci cum l-ai imaginat tu (in loc de tole poti pune Fe), la dimesiuni ceva mai mari decat ale cutiei in care sunt livrate cuiele (L>lungimea cutiei, H>inaltimea cutiei). Link spre comentariu
daniel_88 Postat Decembrie 10, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2015 In filmulet capacele alea acopera doar o parte a electromagnetului, asa cred eu, deoarece sunt niste cutii destul de maricele in care sunt bagati. Din aluminiu nu cred ca sunt acele table deoarece ar anula campul magnetic, si eficienta lui ar fi total 0. Voi incerca totusi designul pe care l-am conceput eu si voi masura distanta pana unde ajunge campul. Totusi imi trebuie o metoda de calcul, nu stiu ce curent sa aleg pentru dimensionarea sectiunii firului, deocamdata asta ma preocupa. Daca ar fi sa desenez liniile de dispersie ale campului, ar fi ok cu acest model, insa nu stiu cum va reactiona placa aceea pe care l-am pus. Ma bate gandul totusi sa las miezul asa cum e si bobina sa o prind intre doua placi de textolit mai gros, pentru sustinere mecanica. Oricum numarul de spire va fi ridicol de mare datorita lucrului in CC, mie dintr-un calcul mi-a dat vreo 10 mii si ceva... Link spre comentariu
daniel_88 Postat Decembrie 10, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2015 (editat) Am incercat cu acest calculator online http://danyk.cz/vypocty.html ;este jos de tot in pagina, totusi are o variabila care e deja completata cu 0,65, nu stiu la ce se refera. Cert e ca nu se specifica la ce distanta actioneaza. L.E.: am vazut pe urma, Q=factorul de umplere al ferestrei... Editat Decembrie 10, 2015 de daniel_88 Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 10, 2015 Partajează Postat Decembrie 10, 2015 (editat) In filmulet capacele alea acopera doar o parte a electromagnetului, asa cred eu, deoarece sunt niste cutii destul de maricele in care sunt bagati. Din aluminiu nu cred ca sunt acele table deoarece ar anula campul magnetic, si eficienta lui ar fi total 0. Voi incerca totusi designul pe care l-am conceput eu si voi masura distanta pana unde ajunge campul. Totusi imi trebuie o metoda de calcul, nu stiu ce curent sa aleg pentru dimensionarea sectiunii firului, deocamdata asta ma preocupa. Daca ar fi sa desenez liniile de dispersie ale campului, ar fi ok cu acest model, insa nu stiu cum va reactiona placa aceea pe care l-am pus. Ma bate gandul totusi sa las miezul asa cum e si bobina sa o prind intre doua placi de textolit mai gros, pentru sustinere mecanica. Oricum numarul de spire va fi ridicol de mare datorita lucrului in CC, mie dintr-un calcul mi-a dat vreo 10 mii si ceva... Eu nu stiu cum poti sa calculezi nr de spire in DC. In DC limitarea curentului este realizata numai de rezistenta electrica (in dc) a firului de bobinaj. In acest caz (in dc) nr de spire va determina numai fluxul magnetic rezultat. Daca stii ce flux magnetic vrei sa obtii, atunci poti calcula nr de spire. Poti face 10 000 de spire cu sirma de 1.2mm2 sau 500spire cu sirma de 0.1mm2 - asta numai asa ca exemplu pt comparatie. Binenteles ca in cele doua cazuri cimpul rezultat v-a fi foarte diferit....dar curentul consumat va fi similar Editat Decembrie 10, 2015 de sesebe Link spre comentariu
vera Postat Decembrie 11, 2015 Partajează Postat Decembrie 11, 2015 Referitor la Al: Materiale paramagnetice la temperatura camerei Mn, Al, Pt, O2 (gaz sau lichid), ionii din pământuri rare Pana nu faci masuratori, pt. a determina forta necesara pt. orientarea cuielor, nu poti face nici un calcul. Referitor la sectiunea conductorului, aceasta se calculeaza functie de nr. de Asp necesar, ciclul de functionare (doar cand cad cuiele in cutie), etc. Link spre comentariu
daniel_88 Postat Decembrie 11, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2015 Experimentez zilele astea si revin cu concluzii. Stima. Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 11, 2015 Partajează Postat Decembrie 11, 2015 Am facut si eu un experiment cu un traf de retea, acesta de aici:http://www.elforum.info/topic/106143-cresterea-puterii-transferate-la-un-transformator-de-retea-cu-circuit-magnetic-e-i-experiment/... ....am demontat miezul , am inlaturat tolele I si am montat doar tolele E .....traful era deja bobinat pe cele 3 bobine cu 0,85mm , pe bob. centrala 520 spire si pe fiecare laterala 410 spire-total 1340 spire....rezistenta ohmica bobinaj 7,5 ohmi....tensiunea de alimentare aprox. 16V....curentul consumat aprox. 2 A.... Am alimentat, initial, doar bobina centrala la acelasi curent- evident tensiune mai mica!- si campul magnetic a fost acceptabil....introducand in circuit si cele 2 bob. laterale forta magnetica aproape s-a dublat si, in plus, directionarea elementelor metalice atrase s-a accentuat....inserierea corecta a bobinelor laterale se face prin testarea fortei magnetice , o inseriere corecta produce forta magnetica mare pe respectivul jug....am facut si un filmulet demonstrativ , in cateva minute se va incarca si postez link-ul....m-am gandit ca , acest experiment, va oferi date suplimentare colegului Daniel....si m-am si distrat putin cu chestia asta!...din pacate, daca plecam de la premiza ca va folosi acest diametru de conductor si acelasi curent-2A- rezistenta bobinajului va trebui sa fie 155 ohmi!!...foarte mult! Iata si filmul:https://www.youtube.com/watch?v=Y7rlTaiddJs&feature=youtu.be..... Spor! Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 La mărimea dispozitivului din film și spațiul disponibil pentru bobinaj, acolo fie se lucrează cu un număr foarte mare de spire cu sârmă foarte subțire (tensiunea rețelei), fie cu un număr mic de spire la o grosime mare a sârmei, dar cu tensiune foarte mică. Eu tot cred că cel mai util ar fi să experimenteze cu electromagneți miniaturali, folosind bolduri în loc de cuie (dispozitiv la scară redusă) pentru a determina configurația optimă a miezului magnetic.Altfel, e o muncă titanică și costuri pe măsură, astfel de experimente sunt foarte laborioase și costisitoare la scară reală. Mai ales că nu poți să desfaci un dispozitiv industrial să te poți ,,inspira,, după el.... Link spre comentariu
morocanosul Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 Aceasta este solutia! Sunt perfect de acord cu tine,prima data realizezi un model la scara redusa si dupa ce verifici (prin experimente) nr.de spire/miez magnetic etc ai sa ajungi la o concluzie...mai bine cumperi cuie din magazinele de profil! Initiativa este foarte buna,este de apreciat,dar sa faci cuie doar pt. tine..., Daca vrei sa faci o afacere din asta...nu cred ca va merge!(parerea mea) PS. O solutie FF simpla,se construieste un fel de jgheab unde cuiele nu au cum sa se pozitioneze decat pe lungime!! Cuiele asezate pe doua randuri este un moft,in timpul transportului "Dorel" in mod sigur le va rearanja!(la gramada.,orientate dupa ...busola!!) Link spre comentariu
nel65 Postat Decembrie 12, 2015 Partajează Postat Decembrie 12, 2015 Parerea mea e ca in utilajul ala ,sub fundul cutiei sunt de fapt doi electromagneti in forma de U,pe miezuri separate .Prea nu se amesteca deloc cuiele si se aranjeaza de fapt in doua tabere ,parca n-am vazut nicun cui care sa cada pe mijloc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum