Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare clampmetru

roscatu

Postări Recomandate

Da, am vazut ca nu ating curentii ceruti. Puteau fi o solutie de compromis pentru ca aveau alte brizbizuri pe care 266 nu le are. Cat de des intalnesti 1 kA sa il masori in mod curent? Foarte rar. Lui ii trebuie odata sa isi verifice ceva, pe urma nu mai pupa aparatul 1 kA. O sa masoare ca mine lucruri de prin casa. In fine, omul isi ia ce crede de cuviinta. Cele care masoara si curent continuu pe cleste costa de regula mai mult. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• roscatu

6

• gauss

4

• bogdan Iacob

3

• djvas

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 4 ani mai târziu...

Buna seara,as dori sa cumpar un clampmetru de le Uni-T pentru a masura amperi la o instalatie electrica in DC , m ai am un multimetru dar acela este limitat  la 10A.Acest clampmetru este bun ? 

1031499.jpg

Link spre comentariu
26 minutes ago, bogdan Iacob said:

Buna seara,as dori sa cumpar un clampmetru de le Uni-T pentru a masura amperi la o instalatie electrica in DC , m ai am un multimetru dar acela este limitat  la 10A.Acest clampmetru este bun ? 

1031499.jpg

Nu știu despre modelul din poză, eu am un UT-210E, care poate măsura și DC și AC.

Am aflat de el de pe EEVblog.  Foarte bun la mașină (pentru aia l-am și luat), sunt o mulțime de upgrade-uri posibile la el, upgrade-uri pe care nu le-am făcut pentru ca până acum mi-a fost suficientă funcționalitatea cu care a venit din fabrică:

https://www.eevblog.com/forum/testgear/a-look-at-the-uni-t-ut210e/

Clema la UT-210E este destul de mică, pentru cabluri mai groase ca degetul, de exemplu imediat în proximitatea bornei de la bateria auto, prinderea nu mai e posibilă.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da.  Cleștele măsoară curentul care trece prin firul prins în interiorul cleștelui.

Nu contează dacă firul ăla merge la plus, sau la minus, sau în altă parte.  Cât curent trece prin fir, atât arată instrumentul.

Ce e important este ca firul să treacă prin gaura cleștelui, și clestele să fie închis (cu firul trecând prin gaură) atunci când se măsoară.  Dacă cleștele e puțin căscat, fie și doar 1-2 mm, nu mai măsoară corect.

Principiul de functionare se bazează pe faptul că, atunci când trece curent printr-un fir, apare în jurul firului un câmp magnetic, iar cleștele măsoară cât de puternic e câmpul magnetic ap=rut, și în felul ăsta calculează cât de mare trebuie să fi fost curentul care a produs așa un câmp magnetic.

De aici, deducem următoarele:

- cleștele poate fi păcălit de câmpurile magnetice deja aflate primprejur, altele decât cele produse de firul nostru.  De exemplu, UT-210E e așa de sensibil încât simte câmpul magnetic al Pământului, ca busola :)

- când cleștele se magnetizează (de exemplu dacă lipești de el un magnet), trebuie demagnetizat, altfel indică greșit

- dacă trecem un fir de mai multe ori prin clește, atunci arată mai mult.  De exemplu, dacă am un fir prin care trece 1A și îl trec de 3 ori prin cleste (fac o bobină și prind 3 fire deodatș în clește), atunci o să indice 3A.

- dacă prind în interiorul cleștelui și firul de la plus și firul de la minus, împreună, o să indice zero, pentru că trece același curent odată într-un sens, odată în celălalt sens, și se anulează unul pe altul.

Link spre comentariu
6 hours ago, RoGeorge said:

Da.  Cleștele măsoară curentul care trece prin firul prins în interiorul cleștelui.

Nu contează dacă firul ăla merge la plus, sau la minus, sau în altă parte.  Cât curent trece prin fir, atât arată instrumentul.

Ce e important este ca firul să treacă prin gaura cleștelui, și clestele să fie închis (cu firul trecând prin gaură) atunci când se măsoară.  Dacă cleștele e puțin căscat, fie și doar 1-2 mm, nu mai măsoară corect.

Principiul de functionare se bazează pe faptul că, atunci când trece curent printr-un fir, apare în jurul firului un câmp magnetic, iar cleștele măsoară cât de puternic e câmpul magnetic ap=rut, și în felul ăsta calculează cât de mare trebuie să fi fost curentul care a produs așa un câmp magnetic.

De aici, deducem următoarele:

- cleștele poate fi păcălit de câmpurile magnetice deja aflate primprejur, altele decât cele produse de firul nostru.  De exemplu, UT-210E e așa de sensibil încât simte câmpul magnetic al Pământului, ca busola :)

- când cleștele se magnetizează (de exemplu dacă lipești de el un magnet), trebuie demagnetizat, altfel indică greșit

- dacă trecem un fir de mai multe ori prin clește, atunci arată mai mult.  De exemplu, dacă am un fir prin care trece 1A și îl trec de 3 ori prin cleste (fac o bobină și prind 3 fire deodatș în clește), atunci o să indice 3A.

- dacă prind în interiorul cleștelui și firul de la plus și firul de la minus, împreună, o să indice zero, pentru că trece același curent odată într-un sens, odată în celălalt sens, și se anulează unul pe altul.

Multumesc 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări