Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator de laborator

Postări Recomandate

Buna! Am gasit acest transformator :

post-249263-0-83314600-1449586860_thumb.jpg

post-249263-0-46028300-1449586873_thumb.jpg

Si as vrea sa fac un alimentator la care am o esire variabila in tensiune si alte doua cu o tensiune fixa. Partea care ma intereseaza acum e cum fac esirea cu tensiunea variabila. Eu as vrea sa utilizez un LM317 numai ca vreau sa am o intensitate mai mare utilizand un tranzistor. Puteti sa puneti niste circuite pentru un alimentator de genul asta. Si daca vreti sa dati si niste consiliiiii. MULTUMESC! :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am masurat tensiunea in intrare cu 230 V pe 2-3 :

Posted Image

pe 5-6 si 10-11 am 8.8 V
pe 7-8 si 8-9 am 18.9 V
pe 7-9 am 37.9 V
pe 12-13 si 13-14 am 2.8 V
pe 12-14 am 5.8 V

Eu as vrea sa utilizez 7-9 pentru alimentator (intensitatea e injurul la 3A)

Dar as vrea sa fac si un sistem de siguranta pentru a nu arde circuitul ce imi recomandati?

Link spre comentariu

principial, merge, dar o să ai diferenţă prea mare de tensiune între intrare şi ieşire, şi la tensiune mică şi curent mare 317 (şi pnp-ul lui) o să fie nevoit să disipe o grămadă de waţi.

eu aş sugera să redresezi monoalternanţă ieşirile 7 şi 9, iar 8 să fie punct de masă, în felul ăsta mai măreşti un pic capabilitatea în curent, şi mai scazi din diferenţa de tensiune dintre intrare şi ieşire pe 317 (circa 19 volţi faţă de 38).

schema pe care o indici tu e cam la fel cu schema indicată de marian, dar mergi mai bine pe cea dată de marian, are mai multe "bunătăţi", printre altele, reglaj al tensiunii continuu de la zero.

radiatorul pune-l cât poţi mai mare, pentru că toate schemele liniare vor încinge serios elementul de reglare serie, şi un radiator cât mai mare e de preferat.ar fi o idee, dacă ai la dispoziţie un radiator mare, să-l foloseşti ca "perete" al cutiei alimentatorului...

în fine, profită de existenţa celor 2 înfăşurări de 8 volţi, şi pune şi un voltmetru şi ampermetru, fie ele cu pic/avr sau bătrânul 7107...

cu înfăşurarea de 5 volţi chiar n-am habar la ce te-ar ajuta.dacă ai fi vrut să faci o schemă unde tensiunea negativă să fie preluată dintr-o înfăşurare suplimentară, ar fi fost soluţia ideală, dar schema lui marian are inclusă deja sursa negativă.eu aş folosi înfăşurarea aia pentru un generator de semnal simplu... sau ai putea face o redresare şi stabilizare simplă, cu un LDO, sau tranzistor, şi ai putea folosi ieşirea aia ca încărcător usb! :)

în sfârşit, dacă ţii neapărat la 30 de volţi maximum, caută o schemă cu comutarea înfăşurărilor: când ai neapărat nevoie de 30 de volţi, să fie conectată puntea la capetele 7-9, când ai nevoie de tensiune mai mică de 20 de volţi, să comute pe redresarea mono cu cele 2 înfăşurări 7-8 şi 8-9 în paralel. de obicei, se foloseşte pentru comutare un releu, ai idee aşa ce schemă anume să cauţi...

Link spre comentariu

e destul de ieftin şi uşor de găsit, caută datasheetul, şi poţi folosi direct schema indicată acolo.avantajul integratului ăsta e că lucrează în comutaţie, şi puterea disipată pe el e invariabil mică, şi o să lucreze între rece şi călduţ, indiferent sarcina. nu neglija totuşi să-i pui un mic radiator, pentru orice eventualitate.schema pe care vrei s-o faci cu 317 e liniară, şi astea au prostul obicei să disipe mult pe elementul reglare serie, de unde necesitatea radiatoarelor imense...

pe lângă lm2576 va trebui să cumperi şi bobina aia... fii atent, că e bobină de putere, să accepte nişte amperi prin ea, nu una de rf! :)(mi se pare că dăduse cineva pe forum nişte indicaţii cum se poate face bobina aia, parcă pe un tor recuperat dintr-o sursă ATX, dar nu mai ştiu pe unde sunt, şi nici nu le-am copiat atunci! :( )

uitam: chinezii vând plăcuţe cu aşa ceva la 2 sau 3 $ bucata, singurul lucru pe care în ai de făcut e să schimbi semireglabilul multitură cu un potenţiometru "de panou", sau două înseriate, pentru ajustare brută şi fină.unele modele vin şi cu un voltmetru cu 7 segmente LED inclus pe plăcuţă...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări