Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

Bravo, se vede că ai ceva dotare şi destulă îndemânare pentru electronică.Eu unul, acum nu m-aş apuca să construiesc aşa ceva de la zero, cu vârsta te faci mai comod....e mai uşor să cumperi gata făcute sau să modifici.

Offtopic, dar totuşi legat de ultima postare.Marian a reamintit episodul cu testarea scurtă a temperaturii unui mosfet cu capsulă izolată, lucru ce i s-a părut extrem de periculos.:95

Dacă aş aminti prin ce experienţe am trecut cu curentul, aţi putea crede că exagerez în cel mai bun caz.....dar e purul adevăr.

Când aveam vreo 10-12 ani, doar ce mă apucasem de experimente cu electricitatea şi într-o zi am găsit prin magazia bunicului meu un motoraş de ventilator de birou fără carcasă.Eu şi cu un prieten am improvizat două fire lungi, le-am legat la motor şi le-am izolat cu ceva scoci.Am băgat firele în priză şi ne făceam vânt cu motorul, căruia îi ataşasem o ,,elice,, improvizată din tablă de conserve.Amândoi eram desculţi pe pământ, iar la un moment dat firul fazei s-a dezizolat în timp ce eu ţineam motorul în mână şi atunci am început să mă electrocutez.Prietenul s-a panicat de tot şi nu ştia ce să facă, deh eram copii....iar după câteva încercări nereuşite de a arunca din mâna încleştată de convulsii motorul, i s-a dezizolat şi nulul, iar ambele fire s-au atins de tole, cauzând scurtcircuit şi în acel moment am aruncat motorul jos....praf s-a făcut.Dar mi-am revenit repede din şoc şi am descoperit în modul cel mai neplăcut cât e periculos uneori.

Experienţa a fost înfricoşătoare, era prima electrocutare pentru mine, dar se pare că la mine a funcţionat chestia aia cu ,, ce nu te ucide te face mai puternic,,. De atunci şi până azi am mai avut destule contacte cu reţeaua, iar în ultimul timp uneori chiar pot ţine degetul pe fază fără să mă deranjeze, dar binenţeles că nu cu picioarele goale pe pământ....

Din păcate nu toţi suntem atât de rezistenţi (rezistenţă ohmică la propriu) în faţa curentului electric, de aceea recomand să fiţi foarte atenţi când manipulaţi aparate conectate la reţea......cu curentul electric nu e de joacă.

Editat de validae
Link spre comentariu

Treaba cu caderea de tensiune in sarcina mare tinuta continuu, la sursele astea fara stabilizare si fara pfc, e cam irelevanta. Sursele astea trebuie privite ca un traf clasic cu punte si filtraj.

In audio, unde se folosesc sursele astea, conteaza doar varfurile scurte de putere, si pe care sursele astea le acopera lejer.

Nici la fimuletele puse de leco la sursele lui nu imi aduc aminte sa fi vazut un ampermetru si un voltmetru puse pe iesire cand cupla rezistentele alea mari de sarcina, si lui sigur ii cadea tensiunea in sarcina.

Am terminat si eu zilele astea o sursa pentru un coleg de forum.

20200217_155328.thumb.jpg.4015d43a6101dd0dad047bfc888434c0.jpg20200217_155318.thumb.jpg.6b44519e37e39e27dc2ebbf8597abbc7.jpg   

Editat de maxente
Link spre comentariu

La traful clasic ( daca tot compari cu el ) accepti o cadere maxima in sarcina intre 5 si 10%, orice peste asta inseamna un randament slab si un regim termic ridicat pentru traf.

In amplificator sursa vede un curent de sarcina mediu ( vestitul rms ), care curent provoaca o anumita cadere de tensiune in sarcina.

Daca acea cadere este mare atunci puterea maxim posibila pe care amplificatorul o poate livra sarcinii, scade.

Spre exemplu la 155V intre ramuri, ai putea spera undeva pe la 50Vrms pe sarcina, ceea ce inseamna mai bine de 600W pe 4 Ohm.

In schimb la 135V intre ramuri, ai putea spera pe la 40Vrms pe sarcina, ceea ce inseamna 400W pe 4 Ohm.

Adica 20V cadere in sarcina, inseamna in cazul asta sacrificarea a 200W pe 4 Ohm.

Judeca tu daca pierderea e semnificativa.

Sigur, la sursele nestabilizate caderea in sarcina este inevitabila, nu poti sa o eviti, dar poti sa o limitezi dimensionand generos fiecare element in parte ce se afla pe traseul curentului de forta ( tranzistori, condensatori, traf, diode, etc ). 

Referitor la teste, nu stiu ce ti se pare anormal folosirea unui ampermetru pe iesire tinand cont ca asa vezi exact cat tragi din sursa.

Mie din contra mi se pare 100% normal sa faci asta.

Masurand curentul tras din retea ( si presupunand ca valoarea indicata este precisa rms ), nu afli cat tragi din sursa, ci afli cat tragi din retea, nu-i acelasi lucru pentru ca din retea tragi puterea consumata de sarcina plus pierderile totale pe sursa, ori nestiind randamentul exact al sursei nu poti nici macar estima cat ai pe sarcina, stii doar cat tragi din retea si ca o parte se duce pe sursa iar restul pe sarcina, insa cat si unde se duce...

Ai vazut la sursa mea ca singura instanta in care am masurat curentul tras din retea a fost in vederea masurarii randamentului.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Marian a spus:

Referitor la teste, nu stiu ce ti se pare anormal folosirea unui ampermetru pe iesire tinand cont ca asa vezi exact cat tragi din sursa.

Mie din contra mi se pare 100% normal sa faci asta.

Unde am zis ca e anormal asa ceva ?

Ba din contra, eu numai asa masor la iesire puterea pe care o poate livra sursa.

Mie mi se pare anormal cand pui clestele ampermetric pe plimentarea sursei, pe langa ce spui mai sus eu as mai spune ca daca sursa e prost dimensionata si, sa zicem ca tragi 20A din ea la iesire, ii ai cam degeaba daca sursei la iesire ii moare rau de tot tensiunea la capetele sarcinii. Nu ai facut decat cel mult un mic aparat de sudura.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Am avut si filmari de gen. Cind eram cu sursa in teste, demult. Ampermetru serie in AC cu reteaua de alimentare, ampermetru serie in DC, serie cu sarcina si cr era pesye 20Adc, direct shunt de precizie, Goertz.

Link spre comentariu

Se subintelege ca existau si voltmetre puse, atit pe intrarea AC cit si pe iesirea DC, n-am mai scris asta, eram pe telefon cu treaba (grabit), 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

BUna seara.

Sint nou venit pe forum si cu timpu as vrea sa incerc sa construiesc si eu o sursa de alimentare ca cea discutata aici. Am o nelamurire -se poate folosi bobina aia inseriata cu transformatoru ca transformator de curent pentru protectie ca sa nu mai folosesc alt transformator separat de curent? Daca nu am intrebat o prostie -va rog sa imi spuneti cum se poate calcula.

Link spre comentariu

Nu se poate folosi ca traductor de curent pentru ca infasurarea secundara este legat virtual in scurtcircuit si va altera frecventa de rezonanta si Q al bobinei de rezonanta. Dar in cazul particular de mai de sus cand frecventa este fixa, tensiunea alternativa  de pe capetele bobinei este direct proportional cu curentul si cu o schema simpla de redresare se obtine informatie de curent. Dar, repet, informatia este proportionala si cu frecventa de lucru.

Editat de Akos
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări