Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

Daca sursa nu este stabilizata atunci acel "rms" de pe osciloscop nu te intereseaza, ci te intereseaza numai valorile "pk-pk" ( varf la varf ), "minimum" si "maximum" ( varf ).

La sursele nestabilizate umplerea e maxima si fixa, electroliticii de filtrare de pe iesiri se incarca la amplitudinea dreptunghiularei ( la varf, la amplitudinea palierului ), minus caderile pe redresare.

Nu ai inductante intre diode si electrolitici deci timpul mort nu ar trebui sa-si spuna deloc cuvantul in valoarea tensiunii masurata pe iesire la anumite sarcini.

Osciloscopul folosit corect nu stie sa minta.

Il poti conecta cu clesetele lui de masa la masa de iesire, iar sonda o poti pune pe rand pe cate unul dintre secundare, sau poti folosi ambele sonde simultan, una pe o ramura, si una pe cealalta ramura ( secundar ), o sa vezi astfel ambele secundare simultan, si ce valoare de varf ( maxim ) vezi pe osciloscop, aia e tensiunea din secundar ( din care scazi redresarea ).

Poti si calcula cam ce ar trebui sa ai acolo cu ajutorul numarului spirelor de la traf cu care faci un raport de transformare la care apoi imparti tensiunea estimata din primar ( sa zicem un 150-160V in gol.

Nu masori puterea unei surse masurand puterea trasa din retea ( oricum PF de 0.75 fara pfc mi se pare fantezist, dar na... ), folosesti 2 multimetre, ambele pe iesirea sursei, unul masoara curentul de sarcina iar celalalt tensiunea pe sarcina, rezultatele se pun intr-o inmultire si se afla puterea trasa din sursa.

Masurand 2300W timp de 5 secunde este irelevant, orice sursa poate pentru cateva secunde mult mai mult decat puterea la care este prezentata.

Ceea ce conteaza este puterea continua ce poate fi trasa din sursa aia cu un regim termic sigur.

Ca fapt divers, n-am nici o indoiala ca pentru cateva secunde din sursa mea de 1500 pot trage 3000 fara stres, dar ar fi irelevant...

Testele tale trebui sa fie unele de anduranta, testezi la diferite puteri si vezi cam pe unde regimul termic al tuturor componentelor de putere din sursa se mentin ok.

Diodele alea TO220 fara radiator sunt victime sigure ( si cu radiator imi par fragile ).

Vezi in pdf rezistenta lor termica jonctiune-ambient, estimeaza o putere disipata de ele chiar luand in calcul zero pierderi la comutatie, si-ai sa ajungi la concluzia ca dupa mai mult de cateva secunde jonctiunea explodeaza.

Spor.

PS: Asa cum zicea @smilex2, nu strica niciodata sa ai un stingator la indemana :rade:

Editat de Marian
Link spre comentariu

Marian multumesc foarte mult, inca odara ai dat dovada de intelepciune si ai explicat pe intelesul meu, zilele aste o sa fac si alte teste cum ai spus si o sa vad ce iese si rezultatele le pun aici, oricum cablajul final a fost refacut si am corectat greselile ce sunt pe asta de probe

Nu sunt expert in electronica si nici nu cred ca o sa ajung, nivelul fiind de hobby...

https://postimg.cc/HrwFrXG2IMG-20200209-WA0000.jpg

Editat de manaila dorin
Link spre comentariu
Acum 19 ore, vijelie02 a spus:

178V pe palier. Colegul @miticamy a spus asa: imparti la 2 si scazi 1V de pe diode. Deci 88V. Intre capete o sa fie dublu adica 176V. Acum ai inteles?

Cred ca am avut probleme la sonda osciloscopului, am recalibrat osciloscopul si o sa vad zilele astea de ce arata asa...oricum sursa asta pe iesire nu a avut niciodata mai mult de 156v garantat, nu aveam de unde sa stiu ca...

Acum 19 ore, Marian a spus:

Daca sursa nu este stabilizata atunci acel "rms" de pe osciloscop nu te intereseaza, ci te intereseaza numai valorile "pk-pk" ( varf la varf ), "minimum" si "maximum" ( varf ).

La sursele nestabilizate umplerea e maxima si fixa, electroliticii de filtrare de pe iesiri se incarca la amplitudinea dreptunghiularei ( la varf, la amplitudinea palierului ), minus caderile pe redresare.

Nu ai inductante intre diode si electrolitici deci timpul mort nu ar trebui sa-si spuna deloc cuvantul in valoarea tensiunii masurata pe iesire la anumite sarcini.

Osciloscopul folosit corect nu stie sa minta.

Editat de manaila dorin
Link spre comentariu

Pune clestele de masa al osciloscopului pe masa de iesire ( presupun ca ai redresare cu punte si masa de iesire vine direct din traf ) apoi cu osciloscopul setat pe DC pune-i sonda pe cate una din iesiri ( pe plus si pe minus ), poti astfel masura tensiunea continua de pe iesire ( in gol ) si compari cu ce gasisei cu multimetrul.

Pui apoi sonda si pe ramurile secundarului ( pe cate una ) si revezi forma de unda, vezi ce amplitudine gasesti.

Pana acum toate masuratorile astea trebuiau facute si postate, @maxente ar trebui sa stie despre ce este vorba, am tot discutat cu el in privat.

Link spre comentariu

Niciodata sa nu mai atingi cu mana radiatorul din primar daca nu e legat direct la pamantare/impamantare, chiar daca e izolat de mosfeti.

Mai vedeam pe Validae care punea mana pe capsula mosfetului unei surse flyback...

Ce faceti voi in atelierul vostru e treaba voastra si va priveste pe voi, cand vine vorba insa de electrosecuritate deficitara afisata public pe un forum...

Temperatura se masoara dupa macar 15-20 de minute de mers continuu in sarcina maxim estimata ( de regula eu las intre 30 si 60 de minute, functie de timpul disponibil ), abea atunci se atinge echilibrul termic, si se masoara temperaturi prin mai multe puncte cu potential termic semnificativ ( capsule semiconductori, miez si bobinaj trafo, miezuri inductante, etc... ).

PS: Felicitari pentru sarcina aia ( daca e a ta ), e strasnica!

Eu nu-mi permit asa ceva...

PS2: Acuma da, tragi 2kW din sursa :)

N-o sa ai nevoie de atat, pentru cca +/-70V cu 2 canale pe 4 Ohm n-ai cum sa tragi din sursa atat.

Link spre comentariu

Multumesc Marian, chiar apreciez foarte mult afirmatiile tale,sursa a fost facuta de mine si Maxente sau cum am spus in primul post sub ''supraveghere''  si pe aceasta cale ii multumesc inca o data pentru tot timpul pierdut cu mine, oricum varianta finala o sa fie postata tot aici dar o sa mai dureze ceva timp.

Sarcina este a mea, am doua de 4 ohm la 1kw fiecare si una la 8 ohm la 2kw

Va multumesc inca odata si sper sa-mi intelegeti nepriceperea

Editat de manaila dorin
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări