Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

Nu intelegeam de ce cu acelasi traf si acelasi Cr durata semisinusoidei este diferita. Am scos diodele de la montajul cu L6599--BYW99__ si le-am pus in locul celor de ATX-12A si forma de unda la montajul cu 2153 s-a modificat semnificativ. 

IR2153 cu diode iesire diferite.jpg

Link spre comentariu
3 hours ago, miticamy said:

L6599A--IR2153.jpg

In opinia mea arata curat comutatia in poza din dreapta. Banuiesc ca jos e tensiunea pe primar. 

Transformatorul e din sursele atx si nu are intrefier, sau e bobinat de dvs. ( si eventual facut un intrefier ). ?

Vreau sa expermentez si eu o sursa cu Ir2153, fara bobina serie, dar cu primarul bobinat despartit de secundar. Am mai incercat eu ceva de genul, la un moment dat, dar nu am mai continuat.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Cu ecranaj catre masa am si eu sursa aia ATX mod in 35V si 10A, asa a fost in original si l-am reinstaurat dupa rebobinare.

Cu ecranaj catre punctul "rece" al semipuntii inca nu vazusem, dar e clar ca-i ecranaj.

@sesebe nu stiu ce ti-ar fi sugerat ca Valentin ar fi Dudi, diferenta dintre ei este ca de la cer la pamant te asigur ( in favoarea lui Valentin ).

Link spre comentariu

Ati observat ca la multe surse, exista un capacitor de citeva sute de pF pina pe la 2,2nF intre masa si impamintare sau intre masa din secundarul de forta si masa din primarul SMPS.

Probabil au marit eficienta rolului acelui condensator, realizindu-l direct din ecranaje.

Ar fi trebuit stiut cum s-a facut bobibnarea trafo, ordinea infasurarilor si a ecranelor.

Tare imi este ca s-a pus intii un ecran, apoi primarul, apoi al doilea ecran si apoi restul de secundare.

Ar fi trebuir o poza mai mare a sursei, poate schema mai completa detaliaza mai mult.

Oricum exact pe acest principiu am ecranat eu SMPS realizat de mine cu 2 ecrane, inafara de cel final de pe exterior (inelul din cupru peste circumferinta trafo).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
6 minutes ago, DjLeco said:

Ati observat ca la multe surse, exista un capacitor de citeva sute de pF pina pe la 2,2nF intre masa si impamintare sau intre masa sin secundarul de forta si masa din primarul SMPS.

Acel cond exista pana si la chinezariile no-name, toate sursele ce mi-au trecut prin mana il aveau.

Link spre comentariu

Rolul acelui ecran este un pic mai complex decit un simplu condesator. 

Nu mai rețin dacă exista și condesatorul X între primar și secundar dar avind în vedere cum este figurat ecranajul ar fi de așteptat ca să nu mai fie și condesatorul fizic. 

Prin acel condesator cuplajul capacitiv care oricum exista între primar și secundar este divizat în mai multe condensatoare cuplate la masa (primar-potențial zero semnal și secundar-masa). 

Ma aștept ca sursa sa fie mai puțin zgomotoasa electric. 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări