Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

Avind in vedere gramada de uH al unei inductante rezultat din incaltarea unei porti al unui igbt(mos) cu o perla de ferita despre ce frecventa de taiere vorbim ? Ce osciloscop va arata acele oscilatii ? Oare igbt(mos)-urile folosite pe acest forum ajung la sute de Mhz ?

Editat de Akos
Link spre comentariu

Este vorba de impulsuri parazite de frecvente mari peste MHz.

Acestea se pot suprapune peste semnalul util PWM si perturba functionarea corecta.

Nu ati intimpinat niciodata sa aveti de ex 75kHz la SMPS afisati in idle si in load mare sa arate virfuri de frecventa mai mare osciloscopul?

Iar daca actionati optiunea BW limit acesta sa afiseze din nou corect, cei 75kHz?

Link spre comentariu

Ecler dt6800, smps resonant cu pfc, am pus anterior ceva osilograme, am inca unul la reparat si am zis sa pun traful de current (un tor de ferita din monitoare, 15 spire cu 15r) in colectorul igbt de jos. Am incarcat sursa cu 15 ohmi, 7r5 si 3r8. In ordine, de la idle la sarcina mare:

Ic gol.gif

Ic 15r.gif

Ic 7r5.gif

Ic 3r8.gif

Link spre comentariu
Acum 34 minute, Akos a spus:

Avind in vedere gramada de uH al unei inductante rezultat din incaltarea unei porti al unui igbt(mos) cu o perla de ferita despre ce frecventa de taiere vorbim ? Ce osciloscop va arata acele oscilatii ? Oare igbt(mos)-urile folosite pe acest forum ajung la sute de Mhz ?

Nu-i nevoie ca tranzistorii sa comute efectiv ci este suficient ca sa stea mai mult in zona de conductie partiala.

ps: scuze pt dublul post, poate sterge un moderator postul meu anterior (cel dublicat).

ps2: @[i_unit] era si mai bine daca nu schimbai gain-ul la canalul utilizat pt afisarea curentului, ar fi fost mai intuitiv de vazut diferentele.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

@UNIT, pune 1,5 ohm in secundar traf curent, cred ca s-a saturat cu 15 ohm. E prea ciudata forma de unda, ale mele de atatia ani sunt sinusoidale.

Untitled iul18-4.jpg

Link spre comentariu

Mai vin si eu cu cateva incercari la sursa. Am renuntat la intrefierul trafului ETD59. Inductanta este 798uH, nu 1,2mH cum tot imi ramasese mie in cap. Timpul mort l-am lasat la aprox 1uS cat ar veni cu rezistenta aia de 187R la SG

In gol, fara sarcina tensiunea pe primarul trafului (cu violet) si curentul cu galben

SDS00039.jpg

Aici am pus in secundar sarcina de 1250W

SDS00041.jpg

Forma tensiunii arata urat cu timpul ala mort mai mare

In ultima poza am revenit la rezistenta de 27R. Ar veni cam 0,6uS timp mort si tensiunea arata mult mai bine.

La fel, sarcina este de 1250W

SDS00040.jpg

L.E.  Cateva capturi  cu sonda in colectorul de jos

Curentul in gol, prima poza cu timp mort de 1uS si urmatoarea pe la 0,6uS

SDS00043.jpg   SDS00045.jpg

In urmatoarele am pus sarcina de 1250W. La fel prima e cea cu timpu mort mai mare

SDS00044.jpg   SDS00046.jpg

Editat de maxente
Link spre comentariu
1 hour ago, [i_unit] said:

O sa incerc maine. Alte sugestii, alte puncte in care vreti sa masor?

Schema aparatului este aici: https://medias.audiofanzine.com/files/ecler-dt4800-dt6800-amplifier-service-manual-478086.pdf

Cel mai probabil miezul s-a saturat, aveam anterior 7 spire cu 4.7r si stiu ca indica corect.

Pune te rog sonda pe condensatorul serie cu primar trafo, si refa testele de sarcina Idle si restul de sarcini descrescatoare.

Spune si in fiecare situatie cev tensiune de alimentare este la iesirea smps.

Maxente NU iti mai bate capul sa masori pe trafo de curent, pune osciloscopul pe condensatorul serie cu primarul si arata oscilogramele idle, medium load si maximum load.

Link spre comentariu

Si un voltmetru pe sarcina in fiecare situatie?

Ps: evident poti masura si un curent de mers in gol. Avand in vedere ca inductanta primarului s-a dublat fara intrefier ar trebui sa scada destul de mult.

Editat de valentin marcarian
Link spre comentariu

Este foarte bine, acum pune din nou rezistenta de deadtime de la mine si refa testele sa vad oscilogramele.

Acum radiatorul trebuie sa fie rece in idle.

Link spre comentariu
10 minutes ago, valentin marcarian said:

Si un voltmetru pe sarcina in fiecare situatie?

Ps: evident poti masura si un curent de mers in gol. Avand in vedere ca inductanta primarului s-a dublat fara intrefier ar trebui sa scada destul de mult.

140V rms in gol

138Vrms in 250W

134Vrms in  725W

130Vrms in 1250W

Link spre comentariu
30 minutes ago, DjLeco said:

Este foarte bine, acum pune din nou rezistenta de deadtime de la mine si refa testele sa vad oscilogramele.

Acum radiatorul trebuie sa fie rece in idle.

Nu pare mare diferenta

SDS00051.jpg   SDS00052.jpg   SDS00053.jpg   SDS00054.jpg

Radiatoru in gol e rece.

L.E. Asa arata in sarcina de 1250W daca reduc frecventa la 53khz

SDS00055.jpg

Editat de maxente
Link spre comentariu

Ramii la fecventa anterioara, lasa rezistenta de deadtime de la mine, pune intrefierul avut inainte (scoci) doar pe un miez si refa identic masuratorile cu tot cu masuratoarea tensiunii la iesire.

Ai 13 spire in primar, dar c-ul pare prea mare, ar trebui coborit pina  pe la 750nF.

Ar fi ok daca ai avea un 330nF paralel cu 470nF.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări