Vizitator Postat Iulie 2, 2018 Partajează Postat Iulie 2, 2018 Iti trebuie un osciloscop performant. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 2, 2018 Partajează Postat Iulie 2, 2018 4 hours ago, Victor said: Scheme " xxx " se gasesc pe net la greu , dar acel manual service costa minim 300 € . Nu cred ca sunt multi români service-men care isi permit sa cumpere acel servicemanual si ulterior sa il faca public free online doar din manelism , pentru simplu fapt ca ei " are bani " si are " valoare " din aia mare etc . In conditiile in care toti sunt " smecheri " in mediul online si exagerat de tari in claxon si exagerat de " dăștepti " , dispare cooperarea tehnica frateasca . Nu ma certati , este o simpla constatare . Este parerea mea . Cei ce fac parte din clubul celor " informati " , nu accepta intrusi " cu atitudine " contrara . Asa cred . Cu deosebit respect , Victor . Ai ceva de spus despre surse rezonante? Cu ce ai contribuit la acest topic? Si sa pui asemenea document pe forum este dovada de clasa: Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 2, 2018 Partajează Postat Iulie 2, 2018 (editat) Imi cer scuze, dar nu m-am putut abtine... Acum am si eu clasa? 84213g_2.pdf Editat Iulie 2, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 2, 2018 Partajează Postat Iulie 2, 2018 Acum 2 ore, Akos a spus: Ca veni vorba de chestii tehnice, oscilatiile igbt(mos)-ului fara perla de ferita in poarta se vad pe osciloscop ? Se vede vreo diferenta cu si fara perla de ferita ? A constatat cineva vreo diferenta palpabila intre cele doua situatii ? Se pune dacă nu este vorba de o sursa rezonanta? Dupa cum zicea și Leco trebuie osciloscop performant. Am reușit sa vad diferențe între cu perle și fără la servici cu sculele de acolo. Cu digitalul de acasă nu se vedea nici o diferență. Dacă găsesc și ceva imagini am sa le pun și aici dacă se dorește. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 Acum 7 ore, miticamy a spus: Ai ceva de spus despre surse rezonante? Cu ce ai contribuit la acest topic? Si sa pui asemenea document pe forum este dovada de clasa: Da , am ceva de spus . Link spre comentariu
Akos Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 Da, d-l Sesebe, se doreste. Se mai doreste si recomandarea unui osciloscop mai performant... Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 La osciloscop mai performant nu știu ce pot sa recomand și sa fie într-un range de preț tangibil pt home user. Sint foarte scumpe, peste 10 000E, încep de pe la 12-14KEuro și nu se justifica în nici un caz pt home-user, doar dacă poți scoate bani serioși cu el dar în multe cazuri te poți descurca și cu unul mai ieftin. Ca ideie uită-te la cit costa ceva de genul acesta "waverunner hro xxxx". Doar cele pe 12 biți reali se pot lua la întrecere cu analogicele de calitate. Momentan nu reușesc sa găsesc pozele cu măsurători cu perle de ferita și nici nu lucrez pe vreo placa la care pot face o astfel de masuratoare dar mai vedem. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 (editat) Nu mai discutati despre SF-uri, foarte putini pe forum si-ar permite sa investeasca atat intr-un singur osciloscop, si chiar si mai putini de atat ar si justifica o asemenea investitie. Sunt convins ca stim cu totii ( sau cat mai multi ) despre rolul inductantei inseriate cu iesirea amplificatorului, si anume stabilitatea la sarcini capacitive. Am prezentat pe proiectul meu mosfet400 simulari comparative cu si fara inductanta cu sarcini capacitive. Ei bine, perla aia de ferita face din pinul "poarta" al mosfetului o inductanta. Ce e inductanta? O rezistenta a carei valoare creste proportional cu frecventa. Inductanta limiteaza cresterile foarte abrupte ale curentului. Adica pe scurt, inductanta tinde sa amortizeze acele oscilatii de pe fronturi. Adica acea perla chiar are sau poate avea un efect cuantificabil. PS: Cuvantul "grila" NU exista in contextul mosfet sau IGBT. Editat Iulie 3, 2018 de Marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 (editat) Poarta la mos fet, gate si uneori baza la IGBT. Desi sint scheme (de la aparate de firma) unde la IGBT sint notate G C E, insa nu asta este relevant. Am citit prin diverse scrieri si tranzistor cu poarta izolata si tranziator cu baza izolata, chiar si cu grila izolata. Banuiesc ca mai toti colegii de pe acest topic stiu ce este un IGBT sau un Mos Fet si denumirea corecta a lor cit si a pinilor lor. Perla din ferita de pe pinul de comanda al elementului comutator ajuta foarte mult cind sursa este hard switching si emite multi paraziti, armonici de comutatie de frecventa mult mai mare si amplitudine mult mai mica decit semnalul util de comanda, parazitii pot atinge si frecvente de ordinul MHz-lor. Intr-o mica proportie acestia se intorc inapoi si sint "re-bagati" in circuitul de comanda, ciclul repetindu-se. Uneori se manifesta prin "tirirea" frecventei de baza a PWM in sensul cresterii ei, deoarece se suprapun peste partea de comanda. Impedanta (rezistenta) mare de intrare a pinului de comanda elementului comutator, face ca acele semnale perturbatoare sa treaca nestingherite spre tranzistor, acesta comutindu-le la rindu-i cu semnalul PWM util. Apar astfel multe mizerioare peste semnalul util de comanda care uneori pot fi fatale pentru elementele comutatoare ale un SMPS mai prost proiectat in ceea ce priveste traseele circuitelor imprimate, deadtime, subdimensionari, etc. Daca vreti ele sint un fel de filtru taie sus/trece jos, aplicat pe pinul de comanda al elementului comutator. Frecventa de actionare a acestora fiind mare (MHz in sus) semnalul util de citeva zeci pina spre 250kHz, trec nemodificate, cele de frecventa mare fiind atenuate. Editat Iulie 3, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 (editat) Leco, IGBT-ul este: "Insulated Gate Bipolar Transistor" Si Gate inseamna in orice dictionar "Poarta", niciodata "baza". Editat Iulie 3, 2018 de Marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 (editat) Stiu, repet nu asta este relevant in topic. Am corectat si adaugat in postarea anterioara. Am scheme de aparate PRO unde la IGBT exista notatii BCE si GCE. Culmea este ca la cele mai pretentioase sau la cele cu renume, sint trecute in BOM perlele de ferita si chiar sint folosite fizic in montaj. Si nu numai la IGBT, la unele si la diodele redresoare HF sau in snubbere de putere Editat Iulie 3, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 Pai n-am militat impotriva perlelor de ferita, ci din contra as putea spune, prin ce am scris mai sus. Mai mult decat atat, cel mai probabil le voi folosi sau macar testa si la mosfet400. Link spre comentariu
Kosmin Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 Acum 9 minute, DjLeco a spus: Poarta la mos fet, baza la IGBT. Desi sint scheme (de la aparate de firma) unde la IGBT sint notate G C E, insa nu asta este relevant. Are o importanta și faptul ca insulated gate bipolar transistor aka igbt are o impedanta mare de intrare altfel etajele driver dacă ar fi avut de pilotat o 'bază' trebuiau să livreze ceva mai multă putere (curent mai mare). La un emitor comun (cu bipolar) impedanta de intrare parcă se situa în jurul (beta)/gm. Și trz. de putere bipolari nu sunt renumiți pentru factorul 'mare' de amplificare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 Sigur vor ajuta, succes! In amplificatoarele Ecler, cele cu finalii mos fet se folosesc per fiecare mos fet. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 1 minute ago, DjLeco said: se folosesc per fiecare mos fet. Cam asta am si eu de gand sa fac. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum