Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

Da, trebuie sa credeti ce scriu sau sa ignorati ceea ce scriu!

Daca e prea usor acest aspect, puneti mina si faceti o sursa ca a mea, apoi descoperiti singuri cum lucreaza!

Sau bagati mare la modificarea unei Yamaha P7000S, sa iasa ce am scos eu mai jos.

Daca va prindeti urechile, deschideti un topic separat si ne dam cu parerile acolo.

Nu veti gasi nici pe google si nici in teorie modificarea amplificatorului Yamaha P7000S pentru dublarea puterii amplificatorului.

Asta ca sa nu mai scrie nimeni ca am facut "copy-paste". :88

Sursa in cauza (despre care tot aduceti aminte in ultimele postari) este asta, cea despre care scriam in 2016:

Ce putea inainte de modificare:

Ce a rezultat dupa modificare, adica dublarea puterii pe 4 ohmi

Seara frumoasa!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai in cazul asta, sa isi vada fiecare de treaba lui, iar eu sa fiu lasat in pace nu provocat in permanenta, ba de X ba de Y, ba ca e asa, ba ca nu e asa, ba ca e copy-paste...

Il ajut pe Maxente pentru ca asa vreau eu, si il ajut asa cum stiu eu!

Daca Maxente are ceva de reprosat sau intrebat sa o faca, nu ceilalti vorbesc pentru Maxente, cred ca este destul de major ca sa spuna ce si cum, nu are nevoie de purtatori de cuvint.

Purtatorii de cuvint sa puna fiecare mina pe letcon si sa aseze piesele pe placile lor, sa faca singurei daca nu au incredere in ce postez eu.

Editat de Vizitator
Fara expresii colorate te rog.
Link spre comentariu

@leco, puterea sursei e complet irelevanta, pentru mine. Nu ma intereseaza sa scot atatia kw ca nu am ce face cu ei. E foarte mult pentru mine, nu fac aparate de sudura.

Am zis mai sus ca totul e o nebuluoasa penrtru ca nu pot pricepe nimic. Ba ai zis mai de mult ca nu folosesti intrefier, ba ai zis ca tensiunea pe C serie sa fie cat mai sinusoidala, apoi vine @[i_unit] si te contrazice cu acele poze cand el a pus  sonda pe condensator. Tot el ne arata clar un miez cu intrefier si, probabil, mai toate modelele de sursele din amplifuri profi, prezentate cu oscilograme de el pe paginile anterioare, au intrefier. Si nea' Mitica, in stilul sau, zice tot asta, ca nu se mai intelege nimic.

Sa nu ma crezi ca te provoc in vreun fel cu ce am zis mai sus, nu ma mai intereseaza circul de nici-un fel. Am abandonat de mult a provoca in vreun fel pe cineva, nu duce la niciun rezultat.

Link spre comentariu

Sursele mele NU au miez modificat (intrefier).

Curentul in primar la sursele mele si la tot ce am modificat pina acum este sinusoidal atit in idle cit si in maxim load.

Crown CTS 1200 are sursa rezonant, la 125kHz, forma curentului in primar este sinusoidala.

Din pacate acum nu mai am niciun amplificator de firma cu SMPS sa pun oscilograme si sincer nici nu o voi mai face.

Sa faca fiecare cum il taie capul.

Sfatul meu (pentru tine) este sa obtii in sarcina aproape de maxim, forma sinusoidala a curentului in primar.

Restul e can can si wasted time daca tu te multumesti cu o putere pina in 1500W.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sursele la frecventa fixa sunt facute "rezonante" pentru a obtine ZVS sau ZCS respectiv pentru a reduce pierderile de comutatie.

In acest caz frecventa de lucru este aproape de frecventa de rezonanta (sub aceasta).

Regimul de ZVS sau ZCS se obtine functie de impedanta tankului la frecventa respectiv si variatia acesteia cu sarcina;  din proiectare se aleg elementele tank-ului astfel ca regimul sa fie ZVS sau ZCS pentru variatia sarcinii de la (aproape) gol la full.

ZCS este de preferat a fi folosit cu IGBT iar ZVS cu MOSFET.

Cand frecventa este fixa si aproape de rezonanta, formele de unda sunt f aproape de sinusoida, lucru care nu mai este valabil intr-o sursa rezonanta cu reglaj in bucla (frecventa variabila).

Daca frecventa e fixa si nu exista bucla de reglaj, Lm se va dimensiona cat mai mare pentru a asigura ZVS la nivelul de curent dorit (gol sau alta valoarea) pentru a reduce curentul de magnetizare. Functie de capacitatile parazite e posibil sa rezulte o valoare pentru Lm care poate fi realizata pe un miez dat fara intrefier.

Intrefierul este legat strict de valoarea Lm si n-are legatura cu functionarea LLC iar influenta asupra inductantelor de scapari este mica.

Cand exista bucla de reglaj e nevoie de un Lm relativ mic, pentru a avea un raport Lm/Lr in zona 5-10, functie de necesar castig; astfel valorea Lm va fi mica si va fi nevoie de intrefier pentru un miez dat.

Operarea la frecventa fixa, fara bucla de reglaj este doar un punct de functionare de pe caracteristica .. deci toata analiza se refera la acel punct si nu mai poate fi vorba de proiectarea unei surse LLC.

Link spre comentariu

Atunci de ce sursa asta de care aminteste Robert are 330uH in primar ca tot la frecventa fixa este si fara stabilizare. 

@maxente, inductanta primara sub 400uH la miezurile mici, si aici ma refer la miezuri cu Ae < 3.5cm^2 nu poti obtine, doar cu un B foarte mare, cu care garantat se incinge acel miez instantaneu. In amplificatorul meu Phonic este un transformator cu Ae = 2.3cm^2 (este un pic mai mare de un etd49), a carui inductanta primara este de 330uH si miezul este rece atat in idle cat si cand ampliful lucreaza. 

In ceea ce priveste "sinusoida taiata", semnalul acela nu este luata de pe condensatorul resonant, ci de pe infasurarea auxiliara a Lserie.  

Edited 4 hours ago by FRobert

Sau asta a lui UNIT cu 250uH:

Qsc plx3402, EE55/28/21, Lp=250uh, Lsec=2 x 155uh, Lr=0.9uh, C=470nf, T157-2 cu 11 sp (1.7-1.9uh), Fosc=108khz, Frez calc=138k-143khz

Link spre comentariu

Stiam ca @UNIT a pus si o inductanta mai mica, azi am gasit-o:

[i_unit]

Posted Wednesday at 12:58 PM
Zic sa nu te ingrijorezi de scaderea inductantei in primar, cei care au proiectat cp3000/lx2200 au obtinut 120uh in primar pe priza de 230v, si 105uh pe cea de 220v, cu ajutorul unui intrefier

Link spre comentariu

E problema lor ce fac altii.

Sursele alea au 125kHz, este logic ca au si mai putine spire pentru primar, vs 13 spire cit am eu la 70kHz, implicit ei au si inductanta mai mica (mai putine spire=inductanta mai mica).

Sa spuna i-unit, cite spire erau in primar pe EE55 (aproximativ echivalent cu ETD59 la sectiune) pentru 125kHz.

Nu inteleg unde tot vreti sa ajungeti cu atitea "de ce" aia au inductanta mica si e rezonanta...

Insinuati ca eu mint, ca am peste 500uH inductanta primara, sau ca sursele facute de mine nu sint rezonant mode si ca filmarile sint trucate, sau ce?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ai reuait sa trosnesti la vreuna?

Eu am inlocuit la o Dynacord cu HGTG30N60A4D , dar neaparat cu terminatia A4D.

Intrebare:

Ai masurat vreodata minometric temperatura radiator IGBT in idle la una din cele desfacute de tine?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
10 hours ago, miticamy said:

Atunci de ce sursa asta de care aminteste Robert are 330uH in primar ca tot la frecventa fixa este si fara stabilizare. 

Sau asta a lui UNIT cu 250uH:

Qsc plx3402, EE55/28/21, Lp=250uh, Lsec=2 x 155uh, Lr=0.9uh, C=470nf, T157-2 cu 11 sp (1.7-1.9uh), Fosc=108khz, Frez calc=138k-143khz

Valoarea depinde de multe aspecte. E greu de ghicit ce a avut in cap proiectantul si care erau cerintele. Putem specula...

La sursa respectiva care este tensiunea de iesire, puterea, are/n-are PFC, e HB sau FB?

Editat de iop95
Link spre comentariu
42 minutes ago, DjLeco said:

Ai reuait sa trosnesti la vreuna?

Eu am inlocuit la o Dynacord cu HGTG30N60A4D , dar neaparat cu terminatia A4D.

Intrebare:

Ai masurat vreodata minometric temperatura radiator IGBT in idle la una din cele desfacute de tine?

Nu, intreb pentru cultura mea generala, 30n60a4d mi se pare inferior. Radiatoare reci si neventilate, trafurile asemenea. Poze mai jos.

20180628_185002.jpg

22 minutes ago, iop95 said:

Valoarea depinde de multe aspecte. E greu de ghicit ce a avut in cap proiectantul si care erau cerintele. Putem specula...

La sursa respectiva care este tensiunea de iesire, puterea, are/n-are PFC, e HB sau FB?

Este destul de simplu de gasit schema acelui amplificator, o portiune chiar este reprezentata intr-una din postarile mele anterioare. Nu are pfc, este rezonanta, hb, +/-132v.

Editat de [i_unit]
Link spre comentariu

Cu datele prezentate, pentru fosc=108kHz, poate asigura ZVS (dpdv al impedantei tank-ului vs rezistenta critica; probabil si dpdv al capacitatilor la curentul de mers in gol) pana la o putere de aprox. 1.6kW. Nu stiu ce putere nominala are sursa, probabil ceva mai mica 1-1.2kW.

Caracteristica este f plata, normala pentru frecventa fixa, cu castig aprox. unitar la 108kHz.

image.thumb.png.8fc9d4610176ddb0d9615de5a1b6c7a7.png

Editat de iop95
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări