Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Sesebe, in momentul in care ma citezi, este clar ca mie mi te adresezi.

Nu o mai face, vezi de treburile tale, eu nu m-am bagat niciodata si nici nu am sa ma bag in postarile tale sa le quotez, raspund, etc.

Persoana ta/realizarile tale/aparatele tale/parerile si sfaturile tale nu ma intereseaza, multumesc de intelegere.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ma intereseaza si pe mine, cand o sa ajunga Maxente la rezonanta ideala cu piesele "minune" trimise de maestrul practician? Se pare ca "minunea" promisa nu prea se materializeaza. 

@sesebe, iti lipseste practica. 

Link spre comentariu

Eu i-am trimis piese lui Maxente pentru radiator rece, nu pentru a-i aduce sursa la rezonanta.

Mai citeste! :)

Am si specificat ca mai are de bibilit pina este la rezonanta in sarcina mare.

Odata ce a reusit, singura chestie pentru a multiplica sursa este sa bobineze identic alte trafo si sa pastreze valorile cum sint la componentele trimise de mine.

Valorile trimise inclusiv componentele au fost bibilite de mine pentru acel tip de IGBT folosit cum are de la mine din coletul anterior.

Pui alt tip de IGBT, la revedere radiator rece in idle, rezonanta... :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eu am provocat discutia despre oscilo atunci cand am zis ca un dso bun poate reda fidel orice forma de unda. Nu ma asteptam sa se ajunga la umflaturi de muschi... :)

Reveniti totusi la rezonante si lasati politele pentru alta data...

Link spre comentariu

Rezonanta nu se obtine din elementele comutatoare...

Ele doar comuta push pull cu un mic DT.

Insa parametrii se pot imbunanatii pina la maxim de performanta in jurul acestora.

Capacitatile lor si timpii de comutare au un mic cuvint de spus in toata ecuatia si trebuie sa optimizezi pina ii faci sa comute corect astfel incit formele de unda sa fie ideale spre perfect.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 hour ago, Thunderer said:

@orgasmo, aha, banuiam eu ca trebuie alte piese pentru rezonanta. 

Cred ca-l zapacim rau de tot pe @maxente cu toate schimbarile astea.

O nebuloasa totala.

Sursa o las asa cum am facut-o aici. O sa pun sonda pe primaru transformatorului sa vad daca are tensiunea vreun spike  in sarcina si daca e ok, asa o las.

Editat de maxente
Link spre comentariu

La inceputuri @Leco spunea ca sursa lucreaza sub rezonanta, de fapt asta se spunea si intrun document despre sursa de inspiratie pe care nu-l mai gasesc. Acum spune ca trebuie sa lucrezi la rezonanta.

Si alta intrebare, de unde stie ca sursa lucreaza in ZCS? Cum ne demonstreaza, trebuie sa-l credem doar pt ca afirma asta?

Posted October 25, 2016
Incearca sa faci o sursa rezonanta, si vei vedea ce randament mare are.

Inductanta pe RM, de linga, este 99% inductanta de PFC activ.

Voi posta mai incolo o sursa transformata 100% in rezonant ZCS, care duce peste 4kW pe un radiator minuscul

Intotdeauna trebuie gasit un compromis intre starea idle si load astfel incit elementul rezonant L+C sa isi faca treaba la frecventa SMPS-ului.

Daca te joci cu 2 frecvente in functie de load, deja ai trecut inspre ZVS.

Edited October 25, 2016 by DjLeco

Membru avansat
iop95

Posted October 25, 2016
Faceti o confuzie intre ZVC (ZVS) si rezonant.

Posted October 25, 2016 (edited)
Este ZCS, zero curent switching, soft switching, frecventa ramine fixa iar ansamblul L+C este rezonant, sursa nu are stabilizare, ZVS este cu stabilizare se pleaca initial de la o frecventa mare, scade la o frecventa initiala f1, iar in sarcina frecventa se modifica in functie de load

La ZCS resonant softswitching, frecventa de rezonanta a circuitului rezonant L+C este mai mare decit frecventa de lucru proprie a SMPS.

La putere mica curentul se descarca in perioada deadtime prin capacitatea parazita a elementelor comutatoare, iar la putere mai mare, diodele antiparalel din IGBT au rolul lor, comutatia facindu-se soft.

Posted October 25, 2016 (edited)
Cind dl D. Glass de la Crown, mi-a dat pentru reparatia acelui amplificator crown, manual service-ul pe baza serialului amplificatorului care iesise din garantie, mi-a explicat clar anumite chestii, cit si functionarea, si ce fel este.

Dumnealui mi-a spus sursa este resonant mode zero curent switching cu frecventa fixa.

Daca as fi avut permnisiunea, postam intreg manual service-ul, insa la mine cuvintul este cuvint

Posted October 26, 2016 (edited)
Exact asa am facut, Maxente.
Nu este niciun secret.
Secretul succesului meu consta in altceva, dar nu discutam aici despre asta.
Miezul este ETD59, de la ferroxcube 3C90, nu are intrefier, sint exact de fabrica.
Intrefier nu am vazut decit la sursele de la Labgruppen, unde sursele sint flyback, si conditia de lucru presupune intrefier

Editat de Vizitator
corectare greseli scriere
Link spre comentariu

Pai da o nebuloasa totala. Ba e intrefier, ba nu e intrefier.

@[i_unit] ne arata niste miezuri cu intrefier, nu ne-a zis, da', probabil, miezul provine de la vreo sursa rezonanta din vreun amplificator profi.

Ba e sub rezonanta, ba e peste rezonanta. Ba tensiunea pe condu serie trebuie sa fie cat mai sinusoidal, ba, de fapt, e o sinusoida taiata cum ne arata @[i_unit] cateva pagini mai sus cand a pus osciloscopul pe el.

Link spre comentariu

Eu ma refeream ca in una din oscilogramele prezentatte de Maxente, era sub rezonanta, nu ca sursa trebuie sa lucreze in sub rezonanta.

Asa va place sa "interpretati" aiurea...

La experirnta dumitale, d-le Miticamy, trebuia din 2 timpi si 3 miscari sa stiti ce si cum.

Link spre comentariu

@maxente, inductanta primara sub 400uH la miezurile mici, si aici ma refer la miezuri cu Ae < 3.5cm^2 nu poti obtine, doar cu un B foarte mare, cu care garantat se incinge acel miez instantaneu. In amplificatorul meu Phonic este un transformator cu Ae = 2.3cm^2 (este un pic mai mare de un etd49), a carui inductanta primara este de 330uH si miezul este rece atat in idle cat si cand ampliful lucreaza. 

In ceea ce priveste "sinusoida taiata", semnalul acela nu este luata de pe condensatorul resonant, ci de pe infasurarea auxiliara a Lserie.  

Editat de FRobert
Link spre comentariu

Reiau:

Posted October 25, 2016

Voi posta mai incolo o sursa transformata 100% in rezonant ZCS, care duce peste 4kW pe un radiator minuscul

La ZCS resonant softswitching, frecventa de rezonanta a circuitului rezonant L+C este mai mare decit frecventa de lucru proprie a SMPS.

Maxente, 

Ideea este urmatoarea si simpla:

Mici bibileli sa ajungi exact la frecventa ideala pentru rezonanta in sarcina mare.

Contesti ce ai scris mai sus? Semnalul de comanda are frecventa egala cu a circuitului rezonant sau diferita?

Si a doua intrebare ai evitat-o: cum demonstrezi ca sursa dumitale lucreaza in ZCS sau trebuie sa credem ce declari?

@Robert:  la inceput @UNIT a pus de pe o infasurare a bob rezon dar la sfarsit a pus tens pe condensator. Cele 2 forme de unda sunt atat de diferite incat nu se pot confunda.

unit-1iulB.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări