Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Cu 12vcc pe placa de test (stabilizator 7812 + traf clasic) si cu vreo 13Vcc (sursa cu TNY) pe placa finala de fabrica. 

Nu mai tin nici eu minte exact, dar eu asa zic ca tot de la tine vin si tranzistoarele alea. Cred ca a trecut mai bine de un an de cand mi le-ai trimis, daca nu poate chiar peste 2 ani.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Da, insa conductia cea mai buna o ai la 15V.

Da-i 15,3Vcc la IR2110.

Ii obtii prin inserierea pinului GND cu o dioda "pe invers" la 7815.

12Vcc este tensiune pentru comanda mos fet.

Link spre comentariu
5 hours ago, miticamy said:

EDIT2:  captura de pe un film pus pe YT comparat cu oscilograma UNIT, se vede ca sub rezonanta apare palierul pe tensiunea de pe cond rezon. Si mai adaug 3 capturi din acelasi film pt a vedea tens si curentul sub rezon, la rezon si peste pt comparatie.

lc1--UNIT.jpg

lc2-4.jpg

lc3-4.jpg

lc4-4.jpg

1.png

2.png

3.png

Link spre comentariu

Pai nu seamana cu ce am pus eu deoarece eu am ales un caz in care inductanta primarului este mult mai mare decat cea de rezonanta (5-7mH fata de 220uH). In ultimele oscilograme este unLLC cu raport mic Lm/Lr. Deocamdata eu am obosit pt ca fiecare isi canta partitura in continuare. Nu am vazut pana acum un asa proiect de la care nu stii ce sa ceri si nici nu avem suport in oscilograme de la sursele profesionale aduse in discutie. Adica este clar ca unele sunt sub rezonanta dar nu avem curentul prin tranzistori sa vad daca au acei tepi care apar la toate experimentele mele sub rezonanta. De exemplu cand am facut testul de mai jos si am trecut sub rezonanta unde sunt tepii de curent aparatul de radio din camera (pe FM) abia se mai intelegea. 

001-6.jpg

002-6.jpg

REVIN: sus este curentul prin MOS iar jos curentul prin diodele de iesire.

EDIT 2: de multe ori ma gandesc ca osciloscoapele voastre digitale nu pot aisa acei tepi de curent, alta sursa de contraziceri.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
4 hours ago, miticamy said:

de multe ori ma gandesc ca osciloscoapele voastre digitale nu pot aisa acei tepi de curent

Daca rata de achizitie este suficient de buna, se afiseaza fidel forma de unda.

Link spre comentariu
Acum 11 ore, DjLeco a spus:

Din pacate un display LCD nu va putea niciodata afisa ce afiseaza un tub catodic...

Spui asta pt ca nu ai văzut cum lucrează osciloscopele pe 12 biți. Tu compari acum SLR-urile cu film cu primele aparate photo digitale și bineînțeles ca cele pe film erau mai bune. 

Cu un osciloscop pe 12 biți dacă ai și suficient sample-rate poți achiziționa și vizualiza semnale pe care nici nu visai sa le vezi cu un analogic. 

Spun asta în deplina cunoștință de cauza. Am lucrat și am și acasă un Tesla de 2x90Mhz cu baza de timp dubla și cu lupă de timp și lucrez la servici cu un digital de 12 biți. Deci stiu plusurile și minusurile la amindoua categoriile de osciloscoape. 

La digitale mai ai și avantajul ca poti achiziționa, vizualiza și analiza semnale care nu sint periodice sau repetitive dar din păcate un osciloscop digital ce întrece unul analogic e scump - peste 10-15miiE.

Link spre comentariu

Sesebe, te rog frumos, am o mare rugaminte, NU ma intereseaza parerile tale si nici sa aflu ceva nou sau vechi din partea ta, multumesc de intelegere.

Evita in totalitate sa raspunzi, sa iti dai cu parerea referitor la ceea ce scriu eu.

Nu ma intereseaza cu ce echipamente lucrezi tu la serviciu sau ce echipamente ai tu acasa.

MULTUMESC.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@sesebe nu te mai obosi sa ii explici ca exista DPO-uri, MSO-uri cu rata de esantionare mare si memorie imensa(zeci/sute de MB) capabile si la baze de timp mari(ms sau zeci/sute de ms) sa prinda spike-uri singulare de nanosecunde, ca nu ii intereseaza pe ei asta. Fie vorba intre noi doar pt. ca tu ai la job 12b nu justifica in cazul de fata necesitatea unui astfel de osciloscop. Sunt suficiente si DPO-uri mai vechi cu frontendul pe 8biti fiindca aici nu lucrezi cu microvoltul, sonda de curent tek a d'lui Mitica functioneaza cu osciloscopul setat pe 20-50mV/div sau mai mult asa ca varfurile alea s-ar fi vazut si pe batranul e-0109 sau un Tek seria 6xx ori 7xx (dpo de 8b).

Cat despre tepii d`lui Mitica, daca osciloscopul are banda destul de larga (se traduce prin rata de esantionare mare si frontend performant) poate prinde si semnale inguste indiferent ca are tub sau lcd mai ales ca e un semnal repetitiv, nu e vorba de single-event.

@DjLeco forumul e liber, poate opina oricine doreste atata timp cat discutia ramane pe teme tehnice. Daca s-a transformat in forum de sectanti asteptam sa ne zica Vasile cui trebuie sa ii pupam mana si cui nu.

Link spre comentariu

Problema este ca sesebe si-a facut un tzel in a se baga in seama la aproape orice postare a mea.

Nu ma intereseaza postarile lui iar postarea lui de mai sus mi-a fost adresata mie.

Acum sper sa intelegi de ce am scris ceea ce am scris.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări