Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

@ SSB

Nu m-a interesat sa repar amplificatorul clientului tau, ti-am spus clar ca nu am timp, avind de lucru la altele importante

Daca tot esti electronist bazat, nu copy-paste cum zici ca sint eu, de ce nu l-ai reparat tu? :rade:

Diferenta intre noi este ca eu fac ceva, tu numai vorbaraie si atit.

Nici macar copy-paste cum zici tu ca fac eu, nu faci.

Mai este o diferenta, eu nu ma oftic pe realizarile nimanui de pe acest forum, insa tu si inca citiva, crapati de of-ul meu...

Sanatos sa fii si tu si ei!

Fa si tu surse sau etaje finale si vinde!

Imi pare absolut normal sa apar pe piata cu ceva care se cauta si sa si vind.

Perioada de facut de placere pentru mine s-a cam terminat de peste 20 ani.

Acum urmaresc sa imi fructific timpul investit in acest domeniu.

Problem with that? :)

Drink a beer and go further!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Roaga-l pe SSB sa se abtina in a ma provoca aiurea. Nu are absolut nicio treaba pe acest topic, dar si-a creeat un tzel in a ma musca de dorsal.

Eu nu raspund neprovocat, sper ca ai observat asta.

Maxente, astept(am) rezultatul modificarii.

Link spre comentariu
3 hours ago, Akos said:

Stimate d-le @miticamy, nu tin minte sa-mi fi facut vreo recomandare sau sa-mi fi indicat vreun punct de masura pe care sa nu-l fac, nu inteleg la ce va referiti. Llc-ul meu stagneaza momentan din motive de concediu...

Pe acel topic nu am intervenit pt ca era bine sustinut de @IOP si asa ar trebui sa arate multe: cine are ceva important de spus sa intervina iar comentatorii profesionisti sa mai intre si pe FB sau pe ziare. Am amintit de el doar pt a sustine ceea ce am afirmat cu privire la importanta vizualizarii curentului prin elementul comutator. 

Plus ca ai afirmat:

Stimate domnule @iop95,  am reusit sa fac o prima lectura al materialului trimis de dv-stra (a durat cam 3 ore!) si am inceput sa inteleg

cam cum trebuie abordat o sursa LLC, totodata am inteles si la ce va referati in interventiile dv-stra din acest topic. Intr-adevar materialul

acopera cam toate aspectele proiectarii, intr-un mod elegant si pe intelesul tuturor. Daca am inteles bine, calculind necesarul de castig Mg_max,

cu ajutorul curbei din fig 12a in functie de Ln rezulta Qe?

asa ca am stat linistit in banca mea.

Link spre comentariu

Intr-adevar, cu o rabdare demna de admirat, d-l @iop95 a explicat intodeauna fenomenul ce sta la baza functionarii sursei la care tocmai lucra cineva. De aceea am avut curajul de exemplu sa reduc drastic Lm si sa constat ca asa e ok, sau sa cresc valoarea rezistentei din poarta mos-ului. Pacat ca de multe ori sugestiile dumnealui sunt privite cu neincredere. Consider ca cei care doresc sa construiasca ceva, indiferent ca-l fac din hobby sau nu, daca se impotmolesc undeva sa fie indrumati de cei care au mai multa experienta pentru ca si cei care au mai multa experienta intr-un domeniu s-ar putea sa aiba lacune in alt domeniu unde sa fie ajutati de catre cei pe care i-au ajutat.

Link spre comentariu
On 6/25/2018 at 4:39 PM, DjLeco said:

Ca sa lamuresc si cu "zgomotul sursei rezonante", am facut o filmare unde am pus cele 2 becuri de 230V/200W fiecare, in paralel si apoi legate pe +Vcc si -Vcc deci pe circa 224-230Vcc

Un consum de circa 1,77A in DC deci circa 400W consum.

Riplul la 100Hz versus riplul la 69,2kHz se poate observa in filmare, este aproape infim.

Asta spune multe despre zgomotul HF al unei surse rezonant versus o clasica hard switching.

Conform acestui site:

http://aetechron.com/calculator-Volt2dB.html

se pare ca zgomotul de comutatie al smps-ului este de -57,4db, la o incarcare de 400W; foarte bun as zice eu.

Daca am gresit rog sa fiu corectat, tensiunea in gol este de 224Vcc iar tensiunea de zgomot este de 0,3Vcc.

Daca nu am gresit, astept parerea colegilor despre zgomotul rezidual de comutatie al sursei, cu li se pare, mare, mic....

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Azi am montat ce mi-ai trimis. Timpu mort acum e mai mare, 1uS si am mai scazut putin frcventa

Prima poza, curentu in gol la tranzistorul de jos, urmatoarea, curentul cu sarcina de vreo 600w

SDS00026.jpg   SDS00025.jpg

Mai jos jos curentul prin transformator, fara sarcina.

SDS00028.jpg   SDS00029.jpg   

Aci curentul prin transformator cu sarcina de 600w

SDS00027.jpg

Radiatoru, ca temperatura e la fel cu ce am facut eu zilele trecute, in gol nu sare decat cu vreo 2 grade mai mult decat e rece.

MAi bine de atat nu am prins cat am dat frecventa mai sus si mai jos

Editat de maxente
Link spre comentariu

Pune sonda osc pe capacitor in idle si umbla la v/div sa vad sinusoida curata, si apoi incarca sursa la 3/4 din putere si repeta operatiunea.

Nu mai verifica pe trafo curent forma, te mai pacaleste.

Link spre comentariu

Am pus ambele sonte in paralel. Cu galben e Vge, sonda e pe 1x si cu mov e Vce, sonda e data pe x10. Prima poza e in gol si urmatoarea e cu sarcina de 800W

SDS00030.jpg  SDS00031.jpg

Aici e tensiunea pe condensator, sonda x10, cu sarcina de 250w, i-am dat stop la imagine ca fugea spotu aiurea

SDS00032.jpg

Editat de maxente
Link spre comentariu

Mai trebuie usor bibilit la frecventa ca in sarcina sinusoida sa fie corecta (micsorata).

Apoi in idle radiatorul va sta rece.

Daca vei schimba din nou IGBT-urile cu altele vei observa ca se vor incalzi din nou si in idlle.

Sint IGBT care au 1,65 Vce cadere si timpi exceptionali de comutatie si recovery, dar care lucreaza prost indiferent de snubberizare si sint IGBT  si cu 2,50Vce cadere care lucreaza perfect cu snubberizare modesta.

Tot "bibilitul" te scoate la liman.

Traful e normal sa fie cel mai cald (miezul doar).

Se pierd citiva wati pe miez.

In idle toate bobinele trebuie sa fie reci, inclusiv cea externa traf.

E, ai vazut ca se poate?  :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

In timp m-am lovit de citeva amplificatoare de firma la care si in idle, chiar si fara bias la etajele finale, radiatorul IBGT se incalzea la peste 40-45 grade.

Multe cu IGBT serioase IXYS sau IR.

Insa erau controlate modest cu trafo impulsuri sau buffere tottem pole SMD.

Conteaza ENORM controlul lor si un deadtime ales precis. Nici snubberizarea nu trebuie lasata la urma ca importanta.

La IGBT pe care i le-am dat lui Maxente, daca dublez capacitatea la snubber, incep sa disipe in idle.

Fata de montajul paianjen de test pe placa finala am micsorat snubberizarea ca totul sa fie ok.

Ca sa iasa tzitza de mitza, bibilesti la singe, dar apoi esti "jupin".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări