Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

Domnule @miticamy sa mai maresc sarcina ? Sau daca vreti sa mai fac alte teste sa imi spuneti unde sa mai pun trafu de curent. Momentan am pe masa placa de test pe care am tot incercat de cand m-am apucat de varianta asta. Ziceati pe celalalt topic ca au trecu trei ani de cand m-am apucat. Si eu am impresia ca  parca de alalteieri m-am apucat. :rade:

Cum trec anii astia... 

Nici nu am stat de ea. Ba nu am avut timp, ba nu am avut chef... Altfel poate intelegeam treburile astea mai repede.

Link spre comentariu
10 hours ago, maxente said:

Domnule @miticamy sa mai maresc sarcina ? Sau daca vreti sa mai fac alte teste sa imi spuneti unde sa mai pun trafu de curent. Momentan am pe masa placa de test pe care am tot incercat de cand m-am apucat de varianta asta. Ziceati pe celalalt topic ca au trecu trei ani de cand m-am apucat. Si eu am impresia ca  parca de alalteieri m-am apucat. :rade:

Cum trec anii astia... 

Nici nu am stat de ea. Ba nu am avut timp, ba nu am avut chef... Altfel poate intelegeam treburile astea mai repede.

Daca nu avem ceva concret de la alte realizari in afara de forma curentului prin circuitul rezonant nu ma pot baza decat pe masuratorile la puteri mici facute de mine. Si se vede ca la cresterea sarcinii se apropie de iesirea din ZVS. De aceea fara un sprijin concret trebuie sa o luam babeste, cu forte proprii. Mergi pt scurt timp la sarcina max pe care o doresti si vedem ce se intampla cu curentul prin tranz de jos(nu este nevoie sa pui si pe cel de sus). Ce nu ati inteles in 3 ani este ca prin tancul rezonant curentul poate fi frumos dar randamentul este dat de pierderile in comutatie ale tranz si vad ca in teorie se tot insista sa se ramana in ZVS.  Descarcarea capacitatilor parazite se face doar prin tranz si acel curent nu trece prin tancul rezonant si de aceea nu-l vedeai nici tu, nici Robert ca sa nu mai spun de serialul de filme ale colegului care isi rade de noi in mustata. In ultima oscilograma cand eram in ZVS puteam tine mana pe radiator, cand am miscorat un pic frecventa de au aparut ciocurile de curent dupa 2 min nu mai puteam tine mana pe el.

Editat de Vizitator
corectare greseli scriere
Link spre comentariu

Urit sa scrieti asta.

Nu rid de nimeni pe sub nicio mustata.

Daca era sa rid pe sub mustata, nu il mai ajutam pe Maxente sa o scoata la capat (atit cit l-am ajutat eu), nu mai puneam nicio oscilograma de la niciun test si nicio poza de la nimic.

Tineam totul in secret si faceam misto-uri cum tot fac unii colegi pe aici cu bagatul betelor prin gard...

Si nici nu cumparam mai mult litz, ca sa dau si colegilor de pe aici, cei care vor sa faca ceva (Akos, Electronu59, dl Stefanescu).

Treaba este ca in domeniul SMPS, care nu este deloc un domeniu usor, marea majoritate se axeaza pe teorie si calcule, nimic rau in asta, insa la un montaj de genul SMPS de peste 1-2Kw, orice traseu, orice lungime in plus la pini componente de putere (IGBT, Diode condensatori nepolarizati si chiar si electrolitici), orice greseala, face diferenta intre succes si randament foarte bun, sau succes si randament uzual sau mic, ori failure.

Iar rezultatul final si succesul il obtii prin "bibileala", "ajustari" probe, etc.

Si eu cind am facut Leco SMPS, smps plecat din stadiul "montaj paianjen" in stadiul PCB final, am bibilit mult, si cind ajunsesem la circa 99% rezultat bun, pe placa finala 9PCB de fabrica) tot am mai modificat niste chestii pina am ajuns (din nou)  unde doream, unde ajunsesem cu montajul de test.

Dupa cum se vede colegul Akos se tot chinue cu calcule si calcule si calcule, inca nu a definitivat.

Sinteti 2 colegi care tot puneti formule de calcul, faceti recomandari si rezultatul intirziie sa apara ca la carte cum teoretic ar trebui dupa atitea formule de calcul si teorie vehiculata..

Maxente s-a chinuit pina acum cu recomandari, calcule, teorie (cit s-a vehiculat pe topicuri) si inca nu a scos-o la capat.

Usor usor se apropie si el de rezultat.

Abia astept sa ii ajunga componentele de la mine, sa faca modificarile pe care i le-am spus si sa scrie el cu minutele lui daca dupa ce face ce i-am spus a reusit sau nu sa scape de disipatia nedorita in idle si sa obtina un randament bun in sarcina, versus componentele folosite de el anterior.

Eventual va mai avea re reglat un pic la frecventa PWM astfel incit in sarcina sa obtina rezonanta ca la carte si ZCS.

In filmarea mea anterioara am aratat ca rezonanta s-a pastrat si la sarcini mici si la sarcini mari.

In alte filmari pe YT si pe la altii, am vazut cum forma curentului se degradeaza urit cu o crestere de 20-30% a puterii fata de idle.

la mine nu si nici nu am aplicat niciodata niciun  fir de calcule sau teorie ori altele in realizarea Leco SMPS, doar principiile de baza ale curentului si tensiunii electrice intr-un circuit sau un nod de legatura.

@Akos

Rolul acelor perle din ferita este de a suprima parazitii de nivel mic si frecventa mare (mult mai mare decit frecventa PWM, dar mai mica in amplitudine decit aceasta) ce se pot suprapune peste semnalul util de comanda al tranzistorului.

Eu acesta il vad ca rol pentru perlele de ferita.

Am vazut asa ceva numai in surse foarte scumpe sau la aparate foarte pretentioase.

Aveam undeva o filmare scu semnalul in baza IGBT cu si fara perla din ferita pe pin, se vedeau niste mici mizerii de frecventa mare (mult mai mare, ca niste briz briz-uri) suprapuse peste tensiunea utila de comanda.

Cum le puneam, cum dispareau.

Si parca si radiatorul era un pic mai rece in toate ipostazele.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

D-le, ti-am mai spus: singurul lucru pt care mai dialoghez asa tangential cu d-ta este ca ai o realizare (oricum nu am cum sa stiu cu cat ai participat sau cat te-a costat suma de incercari) care depaseste ce am facut noi la ICE. Dar sa nu uitam ca atunci nici nu aveam integrate specializate, lucram cu BM555, BM339 si BM324 plus circuite logice. Iar ferita era cea de la Urziceni, 40kHz era un vis pt noi. Iar d-ta erai la gradinita. In rest interventiile dumitale le-am resimtit ca un zgomot ,bruiaj, o lauda permanenta. Pt ca nu stii teorie orice aparenta nereusita iti dadea un motiv sa intervii si sa ne reamintesti ce grozavii ai facut doar prin incercari. In secolele 17-19 se lucra asa si culmea a dat omenirii o pleiada de savanti. Acum oamenii inteligenti si altii cu bani au facut toate studiile necesare iar o parte a acestor rezultate este pe hulitul de d-ta Google. Cum ai pus d-ta cateva filmari pe YT asa au publicat si ingineri cu multa carte rezultatele studiilor si testelor. Nu ramane decat sa le citesti si INTELEGI ca sa nu mai descoperi mereu apa calda. Maxente, Robert, Akos au tot postat forma curentului prin circuitul rezonant probabil atrasi de margelele de sticla cu care reveneai obsesiv. Am pus si eu filmari cu tot felul de variante dar la puteri mici ca atat imi permit dar trebuie sa recunosc ca mi-ai luat fata la regie si interpretare. Filozofia surselor rezonante este comutatia soft iar comutatia o fac dispozitivele de forta-tranzistoarele. Asa ca toti cei carora le-am citit documentele se axau pe aceasta comutare si toti amintesc de comutarea ZVS ca reducand pierderile. Dumneata ne-ai pus doar tensiunea pe cond rezonant sa vedem ce sani frumosi si ce picioare lungi are. Pune macar o data curentul prin tranzistorul de jos si poate asa se deschide un alt plan al discutiilor. Cat priveste proiectul LLC al lui Akos, acolo nu cred ca ai cu ce interveni pt ca nu intelegi cu ce se mananca. Singurul care poate sa-l ajute<si a si facut-o> este @IOP, un inginer cu experienta in domeniu. Nu sunt nici acolo rezultate pt ca nu se raspunde la recomandari si nici nu se fac masuratori in locurile definitorii. Cum sa stii daca un tranzistor lucreaza in ZVS daca nu pui 2 oscilograme sincrone: curentul prin comutator si tensiunea pe el. La sursa dumitale cu frecventa fixa si nestabilizata lucrurile sunt simple dar la un LLC unde pt a avea stabilizare si protectie lucrezi si mult peste rezonanta si sub rezonanta iar filonul calauzitor este ca in tot acest interval sa nu pierzi ZVS. Fa-ti un grup de prieteni ca pe FB si lauda-ti sursa pana la pensie. Asa am si eu dreptul sa-mi fac un grup de nepriceputi si sa descoperim apa plata. Ai ceva cu noi? Iti scad veniturile  daca nu avem rezultate? Ia un proiect LLC de 500W si pune toate etapele, masuratorile, rezultatele fara sa intervina nimeni. Si atunci o sa-ti spun in fiecare zi nenea Leco, o sa ma adresea doar cu "sa traiti" sau o sa-ti spal saptamanal masina desi la starea mea de sanatate trebuie sa o aduci in fata blocului.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, miticamy a spus:

D-le, ti-am mai spus: singurul lucru pt care mai dialoghez asa tangential cu d-ta este ca ai o realizare (oricum nu am cum sa stiu cu cat ai participat sau cat te-a costat suma de incercari) care depaseste ce am facut noi la ICE. Dar sa nu uitam ca atunci nici nu aveam integrate specializate, lucram cu BM555, BM339 si BM324 plus circuite logice. Iar ferita era cea de la Urziceni, 40kHz era un vis pt noi. Iar d-ta erai la gradinita. In rest interventiile dumitale le-am resimtit ca un zgomot ,bruiaj, o lauda permanenta. Pt ca nu stii teorie orice aparenta nereusita iti dadea un motiv sa intervii si sa ne reamintesti ce grozavii ai facut doar prin incercari. In secolele 17-19 se lucra asa si culmea a dat omenirii o pleiada de savanti. Acum oamenii inteligenti si altii cu bani au facut toate studiile necesare iar o parte a acestor rezultate este pe hulitul de d-ta Google. Cum ai pus d-ta cateva filmari pe YT asa au publicat si ingineri cu multa carte rezultatele studiilor si testelor. Nu ramane decat sa le citesti si INTELEGI ca sa nu mai descoperi mereu apa calda. Maxente, Robert, Akos au tot postat forma curentului prin circuitul rezonant probabil atrasi de margelele de sticla cu care reveneai obsesiv. Am pus si eu filmari cu tot felul de variante dar la puteri mici ca atat imi permit dar trebuie sa recunosc ca mi-ai luat fata la regie si interpretare. Filozofia surselor rezonante este comutatia soft iar comutatia o fac dispozitivele de forta-tranzistoarele. Asa ca toti cei carora le-am citit documentele se axau pe aceasta comutare si toti amintesc de comutarea ZVS ca reducand pierderile. Dumneata ne-ai pus doar tensiunea pe cond rezonant sa vedem ce sani frumosi si ce picioare lungi are. Pune macar o data curentul prin tranzistorul de jos si poate asa se deschide un alt plan al discutiilor. Cat priveste proiectul LLC al lui Akos, acolo nu cred ca ai cu ce interveni pt ca nu intelegi cu ce se mananca. Singurul care poate sa-l ajute<si a si facut-o> este @IOP, un inginer cu experienta in domeniu. Nu sunt nici acolo rezultate pt ca nu se raspunde la recomandari si nici nu se fac masuratori in locurile definitorii. Cum sa stii daca un tranzistor lucreaza in ZVS daca nu pui 2 oscilograme sincrone: curentul prin comutator si tensiunea pe el. La sursa dumitale cu frecventa fixa si nestabilizata lucrurile sunt simple dar la un LLC unde pt a avea stabilizare si protectie lucrezi si mult peste rezonanta si sub rezonanta iar filonul calauzitor este ca in tot acest interval sa nu pierzi ZVS. Fa-ti un grup de prieteni ca pe FB si lauda-ti sursa pana la pensie. Asa am si eu dreptul sa-mi fac un grup de nepriceputi si sa descoperim apa plata. Ai ceva cu noi? Iti scad veniturile  daca nu avem rezultate? Ia un proiect LLC de 500W si pune toate etapele, masuratorile, rezultatele fara sa intervina nimeni. Si atunci o sa-ti spun in fiecare zi nenea Leco, o sa ma adresea doar cu "sa traiti" sau o sa-ti spal saptamanal masina desi la starea mea de sanatate trebuie sa o aduci in fata blocului.

Aha , mă bucur că știți de glumă .

Cam ăsta este și stilul meu când scriu pamflete .

Vă cunosc personal și vă apreciez pe amândoi , fiecare pe domeniul său este foarte bun .

Link spre comentariu
On 6/25/2018 at 12:59 PM, DjLeco said:

Maxente, am vazut schema, stiu ce trebuie facut pentru ca in idle radiatorul sa fie rece.

Discutam (daca esti de acord cu ce am propus in postarea anterioara referitor la piese, toata nebuinia te va costa 50 lei, adica doar IGBT-urile restul e moca+transport), dupa ce colegii iti dau toate sfaturile lor.

Eu urmaresc topicul.

Spor!

Calul a fost pe bani.

Link spre comentariu

5 hours ago, miticamy said:

singurul lucru pt care mai dialoghez asa tangential cu d-ta este ca ai o realizare (oricum nu am cum sa stiu cu cat ai participat sau cat te-a costat suma de incercari) care depaseste ce am facut noi la ICE.

D-le miticamy, macar sinteti sincer, franc, si apreciez asta!

V-am depasit realizarea ICE Felix ca putere si fiabilitate sau ca raport realizare un grup de ingineri versus unul singur, neica nimeni in domeniu?

Hai sa va spun o mica povestioara:

Primul si primul meu SMPS, (daca il pot numi asa), a plecat de la o aprindere electronica, schema din revista Tehnium (cartile din carti se scriu si schemele din scheme se fac) care era autooscilanta pe la 25-30kHz si folosea 2N3055 (o aprindere electronica de randament ridicat).

A fost prima mea realizare in domeniu, un montaj ridicator de tensiune pe (pentru) amplificator de putere pe masina care cu care depaseam 250W putere utila in sarcina,

(2x37Vcc la circa 3.5A pe ramura), montaj cu care alimentam un final de 2x80W.

Era alimentat printr-o siguranta de 30A care uneori se mai intrerupea, desi KD-urile 503 TESLA aveau curent de colector de DOAR 20A, acestea nu s-au ars vreodata.

2N3055 am distrus destule, nu puteau, asta e...

Apoi am intrat in posesia unor BUX21 RCA, 12 bucati pe care am platit o suma grasa, doua sute de lei, 2 "balcesti".

Mai am si acum dintre ei: 

DSCN5569.jpg

Pe urma am dezvoltat un SMPS ce avea un circuit basculant astabil caruia i-am pus niste amplificatoare de curent si am obtinut o frecventa mai fixa in sarcina, un randament mai bun, deh BUX21 erau exceptionale pentru acest montaj.

Cam asta a fost povestioara primului meu "smps", unde cu BUX21, doar o pereche, depaseam 350-400W utili, alimentam printr-o siguranta de 50A care la virfuri mari de bass mai ceda.

Apoi au urmat mosfeturile IRFP9207, SG3525 si restul.

Referitor la ce scrieti aici:

"D-le, ti-am mai spus: singurul lucru pt care mai dialoghez asa tangential cu d-ta este ca ai o realizare (oricum nu am cum sa stiu cu cat ai participat sau cat te-a costat suma de incercari) care depaseste ce am facut noi la ICE".

Vedeti dvs, la ICE Felix ati fost o echipa de ingineri, oameni "cu scoala" in domeniu, care ati realizat o sursa de alimentare.

Eu sint singur in realizarea mea, (absolut singur am conceput acest SMPS), si nu sint scolit deloc in acest domeniu, ELECTRONICA. :)

Vad ca si dvs incercati cum au incercat si altii din rasputeri sa imi murdariti imaginea, "invocind" ca realizarea nu-mi apartine in totalitate.

Ca sa va edificati atit dvs cit si "ceilalti", referitor la realizarea mea Leco SMPS si in speranta de a nu mai fi nevoit pe viitor sa bloduiesc prin scrieri, sperind totodata sa va lasati cu totii de "mizerioarele astea" cum ca realizarea nu-mi apartine, va invit sa rasfoiti aceste 2 topicuri:

Atentie la ce a scris Victor:

Deci sperind ca pe viitor va veti abtine de la scrieri de genul  "oricum nu am cum sa stiu cu cat ai participat" (la Leco SMPS se face referirea evident), nu pot decit sa va doresc sanatate maxima si pofta de lipituri in continuare!

Doar ca, cu citeva sute de wati din care dvs puneti oscilograme, se cam joaca oricine acum, piesele sint ieftine, se gasesc peste tot, elementele comutatoare au ajuns la un nivel excelent ca parametrii.

Daca tot vreti sa "imi dati peste nas" cu oscilogramele pe care nu le-am pus, acestea reprezentind curentul prin elementul comutator si tensiunea pe el, dati-mi peste nas prezentind oscilogramele acelea ale dvs cind sursa dvs "de probe in slujba Elforum" trage un curent de minim 15A din retea, nu 2-300W, hai sa fim barbati daca tot ne dam barbati, zic si eu... :scarpin

Iata un mic exemplu, probabil ca nu eu eram cel care il faceam,  pentru ca dvs nu stiti exact "cu cit am participat la realizarea SMPS meu" , nu?!?

Faptul ca nu am pus oscilograme in diverse puncte strategice, a fost tocmai alegerea mea, realizarea mea nu este un proiect comun cu userii elforum, este un proiect comercial.

Consider ca ajutorarea colegilor elforum (atit cit am facut-o), prin postarea filmarilor din timpul testelor mele cu montajul "paianjen", a fost de bun augur, cei ce au avut ceva de vazut si invatat (cum si eu am invatat experimentind) au facut-o.

Am avut si o tentativa de proiect LLC in jurul circuitului specializat FAN 7621 de la fairchild, insa am preferat ca pentru etaje finale audio, sursa da fie doar rezonant mode ZCS si nestabilizata, motivele nu le mai explic.

2 hours ago, maxente said:

Au venit componentele

IMG_20180628_130015.jpg

Chiar era nevoie sa polizezi tranzistorii aia ?  :rade:

Aia asa i-am facut de cind vindeam sursele, intreg lotul a fost polizat imediat ce a ajuns de la Digikey, deh, pe acele vremuri erau "secret de stat"... :)

Astea au fost IGBT-urile cu care s-au realizat Leco SMPS versiunile de 3500W.

Baga mare modificarile pe care le-am scris si viino cu rezultate, chiar sint curios.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ca de obicei "sint tare, nimeni nu-i ca mine, ce contează ca am copiat tot ce se poate de pe net și am ars o valiză de componente. Oricum mi-am scos înzecit banii". 

Te lauzi ca repari amplificatoare profesionale dar cind a fost vorba de ceva concret, chiar și pe bani, ai zis pass fără ca măcar sa discuți cu clientul.

Prea te crezi buricul pământului! 

Este o mica mare diferenta: tu ai făcut surse peste kilowat pt ca erau la căutare, pt ca se vindeau, iar restul (aproape toți cei care au posta prin topicul acesta și altele conexe) fac numai de placere, eventual din necesitate, și ca să învețe. Nimeni din cei ce au contribuit pina acum nu are în plan (declarat cel puțin) sa facă astfel de surse pt vinzare. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări