Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

Are bobina separata de rezonanta sau traful este facut cu 2 infasurari distantate la peste 2mm?

LLC trafo.jpg

REVIN: pune si poza bobinei/ miezului daca exista.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
12 minutes ago, [i_unit] said:

Platbanda cupru, secundar/primar/secundar, fara bobina de rezonanta.

Pai intrefierul este obligatoriu daca nu are bobina separata. Iar il ametim pe Maxente dupa 70 pagini de invartit in jurul cozii. Ne-ai putea ajuta enorm daca ai pune un traf de curent in drena/ colectorul tranzistorului de forta care are sursa/emitor la masa intrare. De fapt asta ne lipseste in 3 ani agitati, forma de unda in tranzistorul de forta la sarcina maxima sa vedem cine pastreaza ZVS si cine ZCS cum spune Leco ca este sursa lui. Altfel mai petrecem 3 revelioane la acest topic. Din ce a pus Robert pe la inceputuri se vede clar ca este sub rezonanta dar nu avem ciocurile prin tranzistor care apar in ZCS. Eu fac masuratori la puteri mici(max 300W) dae pana la 3000mai am mult.

Azi am pus sarcina cam 250W pe 2 trafo de 620uH cu primarul in serie si secundarul in paralel. Si 2 oscilograme sub rezonanta si usor peste. Sus este curentul prin MOS-ul de jos, 2A/div iar jos curentul prin diodele de iesire.

001-6.jpg

002-6.jpg

Link spre comentariu

Am pus azi utraf de curent pe fiecare colector. Nu am mai folosit sonda aia de curent luata de la chinezi ca nu imi place cum imi arata forma curentului. Am folosit un traf de la Talema 1:50 cu o rezistenta neinudciva de 10R. Sonda de osciloscop este 1:1

Colectorul de sus, prima poza fara sarcina, a doua cu 600w sarcina

SDS00020.jpg    SDS00021.jpg

Colectorul de jos

In gol prima si in sarcina a doua

SDS00018.jpg   SDS00019.jpg

Cel de jos arata cam nasol, dupa parerea mea, dar in rest marge bine sursa, nu se incalzeste absolut nimic, chiar si in sarcina daca tin mai mult se apropie cu greu pana pe la 29 de grade

Snubbere am pus 220p + 6,8R la fiecare tranzistor

Editat de maxente
Link spre comentariu

Pozele pe care le-am pus, sunt din arhiva, nu mai stau sa desfac un amplificator (desi am 2 perfect functionale), caci nu prea e acces decat scotand pana la ultimul surub.. Ce pot face, tot am un smps cu etd59 3f3 125khz, voi incerca sa pun cateva oscilograme, cu incarcare pana la 5kw.

Link spre comentariu

Ti-am trimis componentele.

AWB 95809678 Fan Courier.

In plic se gasesc urmatoarele componente:

2 buc IGBT.

2 buc rezistente identice

2 buc perle de ferita

2 buc condensatori nepolarizati

2 buc diode in capsula izolata Soft Recovery with Low Reverse Recovery Charge (Qrr) and Peak Reverse Recovery Current (Irrm)

1 buc rezistenta unica (singura, fara pereche)

Ce ai de facut, dupa schema sursei tale postata anterior:

Dai afara IGBT-urile tale amindoua si le inlocuiesti cu cele de la mine, pe baza fiecaruia inserezi o perla din ferita (am pilit eu pinul baza sa intre perla din ferita) si apoi le lipesti.

(Nu uita izolatia cu folie de mica unsa pe ambele fete cu pasta siliconica, tranzistorii si radiatorul asemeni)

Dai afara rezistentele din bazele IGBT si diodele antiparalel (daca le ai montate) si pui cele 2 rezistente identice de la mine, diodele NU le mai montezi, adica T-on egal cu T-off.

Dai afara rezistenta de 100 ohmi de la deadtime SG3525 si o inlocuiesti cu cea de la mine, (cea care ramine singura), vezi ca are o valoare mai "deosebita". :)

Scoti condensatorii snubber si rezistenta serie cu ei de la fiecare IGBT  dintre Colector si Emitor si ii pui pe cei 2 de la mine, cite unul per Colector Emitor la IGBT, inseriat cu o 4,7R/1W.

Dai afara diodele MUR 460 dintre Colector si Emitor la IGBT-uri si le inlocuiesti cu cele de la mine, (atentie la polaritate)!

Snubberul pe bobina ajutatoare sa fie cam 470pF cu 10 ohmi/1W.

Daca ai snubber pe primar trafo, il dai afara.

Pui cite un snubber pe secundarele de putere (per fiecare), pina in diode, format din 100-150pF serie cu 4,7-10 ohmi/1W.

Cu aceste modificari radiatorul tau va sta rece.

Succes!

Astept rezultate!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
2 hours ago, [i_unit] said:

Pozele pe care le-am pus, sunt din arhiva, nu mai stau sa desfac un amplificator (desi am 2 perfect functionale), caci nu prea e acces decat scotand pana la ultimul surub.. Ce pot face, tot am un smps cu etd59 3f3 125khz, voi incerca sa pun cateva oscilograme, cu incarcare pana la 5kw.

Ai sarcina de 5kW?  Sursa este tot de la un amplificator? Ar fi cea mai tare lectie de la alimentatoare dupa 2 ani si jumatate cand in sfarsit a pus si Maxente o oscilograma a curentului prin tranzistor unde se vede ca se comuta la ON in ZVS. Ramane ca si el sa mareasca sarcina pana se pierde ZVS ca in oscilograma mea de mai sus.

Link spre comentariu

Curentul in gol prin tranz de jos nu e ok deloc...  cel putin acea oscilatie. Se pare ca este inversata polaritatea, adica imaginea corecta este flip pe verticala.

Deci oscilatia ar fi in zona de curent pozitiv...pare a fi data de ceva dioda transil sau cond din snubber care are probleme.

Puteti verifica/ reface masuratoarea.

image.png.73e7556310cb40f0595c5affcc21b8c6.png

Editat de iop95
Link spre comentariu

Nu e deloc ok, dar l-am rezolvat !

Cand am taiat traseul de la colector sa inseriez firul care trecea prin trafo curent am lungit traseul diodei MUR460. Practic catodul diodei s-a lungit cu traseul din trafo curent  . Am lipit dioda direct pe E-C si totul acum e identic cu tranzistorul de sus.

SDS00022.jpg   SDS00023.jpg

Si aici curentu la o sarcina de 790w

SDS00024.jpg 

L.E.

Am pus o sacina de 250w o jumatate de ora si radiatorul nu a sarit de 30 de grade.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Perlele de ferita lucrează ca un snuber. 

Inserierea lor sau plasarea pe pini de componente este echivalent cu adăugarea unei inductantei puternic amortizate fără crearea de ring-ing. 

Materialele utilizate pt ele sint în funcție de zona de frecvente avuta în vedere și de intensitatea efectului. 

In final este echivalent cu o încetinire a comenzii, ceea ce eu tot spun de mult timp aici pe forum. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări