Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

Eu am ajuns de 5 ani la rezultat, de 5 ani totul perfect, 0 failure rate (inafara de cea care avea apa pe ea) niciuneia nu i-am pus ventilator pe radiator (cum intentionasem initial), cind solutiile clasice s-au terminat, atunci astept PM de la Maxente.

Spor la treaba tuturor!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

De fapt eu acum mi-am adus aminte ca primele mele teste erau cu doua IRFP460 si le-am copt eu ca erau puse pe un radiator mic, ma jucam cu sarcini de 1kw si peste. Pana m-am dezmeticit eu porcinsera, radiatorul fierbea. Si din cate imi mai aduc aminte nu se incalzeau in gol mosfetii decat daca nu puneam intrefier la transformator.

Acum nu stiu daca acei IRFP460 ar mai fi asa recomandati in cazul meu. O sa incerc unii mai moderni cum ziceti mai sus.

Am vorbut si cu @leco, o sa incerc si niste IGBT-uri de la el

Multumesc !

Link spre comentariu

Mai revin cu un mic test. Am gasit niste IGBT-uri ratacite. E vorba de IRG4PC50W 

Nu au dioda interna asa ca le-am pus eu peste E-C care un MUR460. Trafu, in  prima faza l-am lasat asa cu intrefieru ala mare adica cam 190uH.

Radiatorul de la 26 grade, cat era rece, in vreo 25 de minute a ajuns la 30 de grade si a ramas acolo. Mult mai bine acum decat IRGP4068D

O alta chestie interesanta e ca acum sursa, in gol, consuma aproximativ 116mA din retea la o tensiune de 231Vca.

O sa micsorez intrefieru sa revin la 400uH cat era initial sa vad cum e treaba.

L.E. Am facu testu cu intrefieru initial. Inductanta masurata e de 479uH, radiatorul acum ramane la 28 de grade si nu mai creste, iar consumul din retea oscileaza intre 88-92mA din retea

Am uitat sa zic, ferita trafului, in oricare situatia de mai sus, ramane calda la vreo 40 si ceva de grade, apreciat asa la atingerea cu mana.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Diodele fac diferenta...

Functie de material miez, minimul pierderilor este undeva pe la 80-85ºC... deci 40-50ºC la traf e chiar indicat, daca nu sunt alte restrictii.

Pentru 2-3 grade sau cativa mA nu cred ca merita sa reveniti la intrefier mic ... o sa fie creasca inductia in miez si evident pierderile.

Link spre comentariu

Pai nu vreau sa mai maresc intrefierul sa scad inductanta. Am facut scaderea aia sub 200uH la propunerea dvs. ca sa vad cum se comporta IGBT-urile alea de se incalzeau excesiv.

Inductanta primarului o las la 479uH cate e acum. Cu diodele alea MUR460 am incercat si peste IGBT-urile alea de se incingeau si nu era nici-o diferenta.

Maine o sa bag si sarcina sa vad cum arata curentul in primar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări