Mircea Crisan Postat Octombrie 25, 2016 Partajează Postat Octombrie 25, 2016 Totusi cum se culege informatia de sarcina fara stabilizare? De pe conzii din primar? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 25, 2016 Partajează Postat Octombrie 25, 2016 (editat) Exact asa am facut, Maxente. Nu este niciun secret. Secretul succesului meu consta in altceva, dar nu discutam aici despre asta. Miezul este ETD59, de la ferroxcube 3C90, nu are intrefier, sint exact de fabrica. Intrefier nu am vazut decit la sursele de la Labgruppen, unde sursele sint flyback, si conditia de lucru presupune intrefier. Mircea, nu se culege nicio informatie de nicaieri, cel putin nu in cazul meu si nu in cazul yamaha modificata. Editat Octombrie 25, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
iop95 Postat Octombrie 25, 2016 Partajează Postat Octombrie 25, 2016 Nu aveti o sursa PWM ci in fisierul atasat vad ca zice clar ca e in topologie rezonanta. Zice clar cum modifica frecventa din gol in sarcina. Repet, ZVS si ZVC sunt doua moduri de comutare, la tensiune respectiv curent zero (sau aproape de zero); aceste moduri de comutare n-au legatura cu topologia. ZVS este usor de obtinut in topologia rezonant precum si in comanda tip phase-shift. In phase-shift, folosit in full bridge, se modifica diferenta de faza intre cele doua perechi de semnale de comanda pe diagonala. In mod clasic PWM nu prea se poate obtine ZVS, decat in anumite conditii de sarcina, care nu pot fi controlate direct. Link spre comentariu
maxente Postat Octombrie 25, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2016 (editat) Pai din punctul meu de vedere nu vad ce alt secret sa mai fie Folosind traful catre masa, el trebuie calculat in primar nu la 150vcc cum e la o semipunte normala ci la 310vcc, apoi trebuie calculat LC-u ala serie cu traful asa cum a zis FRobert si cum de fapt, a si facut sursa functionala Editat Octombrie 25, 2016 de maxente Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 25, 2016 Partajează Postat Octombrie 25, 2016 Daca modifici frecventa (o maresti) plus inca citeva mici "adjustari" ai putea folosi un traf care era conceput sa mearga la jumatate din alimentare in primar (150V) la toata alimentarea (300V), dar cresc tensiunile in secundar. Pt cazul amlimentarii amplificatoarelor audio, aceasta crestere a tensiunilor din secundar este un beneficiu "nesperat".... Daca nu sinteti de acord, va rog detaliati mai ales ca poate nu-i o idee chiar asa de rea de a refolosi trafurile din ATX-uri fara a le mai desface. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Octombrie 25, 2016 Partajează Postat Octombrie 25, 2016 Daca modifici frecventa (o maresti) plus inca citeva mici "adjustari" ai putea folosi un traf care era conceput sa mearga la jumatate din alimentare in primar (150V) la toata alimentarea (300V), dar cresc tensiunile in secundar. Pt cazul amlimentarii amplificatoarelor audio, aceasta crestere a tensiunilor din secundar este un beneficiu "nesperat".... Daca nu sinteti de acord, va rog detaliati mai ales ca poate nu-i o idee chiar asa de rea de a refolosi trafurile din ATX-uri fara a le mai desface. Esti napraznic! Cum de nu ne-am dat seama? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 25, 2016 Partajează Postat Octombrie 25, 2016 (editat) Maxente, spor la treaba, vreau sa vad rezultate! Dl Iop95, sursa de la crown de unde am extras ce este scris, are frecventa FIXA de 125kHz+/- 5kHz), circitul rezonant L+C rezoneaza pe frecventa mai mare decit a sursei, asta spun ei in descriere. In idle sau la load mic, inductanta primara a trafului este mult mai mare decit cea serie rezonanta; iductanta primara a trafului tinde sa scada odata cu sarcina mai mare si atunci intra pe treaba circuitul serie rezonant care este pe frecventa mai mare. Frecventa osc PWM ramine neschimbata, indiferent de sarcina, chiar am testat asta pina am ars (intrerupt) siguranta de 20A din partea de retea. Aveti idee ce se intimpla daca in load mare, scurtcircuitez bobina serie din circuitul rezonant? Sesebe, are un pic de dreptate, dar nu totala! Va las pe voi sa descoperiti ce si cum, cu piesele pe placi si fum din fludor nu din altceva. Editat Octombrie 25, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
maxente Postat Octombrie 25, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2016 Zilele astea o sa bobinez un ETD49 sa testez sa vad daca iese ceva Osciloscopul l-ai pus in paralel pe condul din reteaua LC ? Mi-e cam frica sa nu-l bubui fara separare Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 25, 2016 Partajează Postat Octombrie 25, 2016 (editat) Sa nu te puna babaul sa il pui fara separare, altfel kaboom half bridge-ul, indiferent cum pui stecherul in priza la SMPS! Editat Octombrie 25, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
iop95 Postat Octombrie 26, 2016 Partajează Postat Octombrie 26, 2016 Eu am incercat sa va spun ce inseamna sursa in topologie rezonanta si care e diferenta fata de folosirea unui circuit rezonant pentru a obtine ZVS sau ZVC. Daca frecventa e fixa sursa NU este in topologie rezonanta. Bobina aditionala ajuta la obtinerea "soft-switching"... atat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 26, 2016 Partajează Postat Octombrie 26, 2016 (editat) Bobina aceea impreuna cu acel condensator formeaza un circuit rezonant. Nu exista ZVC ci ZCS, zero curent switching sau ZVS zero voltage switching. O sursa rezonanta are pe capacitorul serie cu bobina rezonanta si inductanta primarului forma de unda sinusoidala a tensiunii, cind acest circuit intreg este REZONANT. Daca nu este rezonant circuitul, forma de unda pe capacitor este diferita de sinusoidal, in speta tinde spre triunghiular. Editat Octombrie 26, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 26, 2016 Partajează Postat Octombrie 26, 2016 Schema: descriere: Link spre comentariu
iop95 Postat Octombrie 26, 2016 Partajează Postat Octombrie 26, 2016 ZCS... da. Sursa dvs. foloseste o tehnica asa-zis rezonanta. Dupa parerea mea n-ar trebui incadrata la topologii rezonante pentru ca nu se foloseste de caracteristica unui circuit rezonant si foloseste o modulare in amplitudine (prin PWM) a fundamentalei la frecventa fixa. In gol si la sarcini mici sursa este in mod ZVS (frecventa de atac mai mare decat frecventa de rezonanta, caracter inductiv) iar pe masura ce creste sarcina, frecventa de rezonanta a circuitului LLC creste si depaseste frecventa PWM, impedanta circuitului rezonant devine preponderent capacitiva si sursa intra in mod ZCS. Oricum, se o schema interesanta, probabil destul de veche, cand nu prea existau circuite specializate pentru a realiza o topologie LLC rezonanta. Da, acum vad si schema... sursa este rezonanta pentru ca foloseste un circuit rezonant serie care-si modifica frecventa de rezonanta functie de sarcina pentru a obtine soft-switching pe toata plaja sarcinii. Este exact lucrul cu care se lauda producatorul... Daca nu e nevoie de tensiune precisa si stabila la variatia sarcinii, e o solutie f ok si evident ca nu are bucla de reactie. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Octombrie 26, 2016 Partajează Postat Octombrie 26, 2016 In functie de sarcina intr-un circuit rezonant frecventa variaza intre doua limite ca sa se pastreze carcateristica de rezonanta.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 26, 2016 Partajează Postat Octombrie 26, 2016 (editat) @ Mircea Asta la zero voltage switching @ Iop95, ei descriu tocmai pe dos, frecventa de lucru este fixa iar circuitul serie rezonant acordat pe o frecventa mai mare. Da, pe acele vremuri nu prea erau circuite dedicate ZVS, oricum amplificatorul este categoria Low Cost, gen cum este si yamaha de mai sus. Editat Octombrie 26, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum