Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

Parerea mea este ca te aflii peste rezonanta, dupa ultimul grafic.

Editare ulterioara:

Lasa traful de curent prin mosul de jos, cealalta sonda pune-o pe cond serie. Pune si un voltmetru pe iesire.

Modifica in jos frecventa pana clopotul devine simetric. In acest moment te aflii la rezonanta.

Apoi mai coboara putin frecventa, urmarind tensiunea pe voltmetru - ar trebui sa creasca putin. Acum ar trebui sa ai transfer maxim de putere, clopotul nu mai este simetric si este in oglinda(pe axa y) cu cel postat de tine mai sus. Adica o sa aiba panta aia dreapta in partea stanga. Urmareste si forma de unda pe cond serie.

O sa dispara si acel cioc de care spuneai si la rezonanta si sub rezonanta.

Bafta.

Editat de valentin marcarian
Link spre comentariu

M-am certat cu colegul inginer cu care ma consultam si acum trag ponoasele. Adica nu inteleg de ce sa se incalzeasca IGBT-urile in gol. La sarcina mare ar fi timpul de stocare al bipolarului final dar in gol...

Link spre comentariu

In vreo 10 minute de mers in gol fara nici-o sarcina, radiatorul de 20x10cm ajunge la o temperatura de aprox. 40 grade.

Am incercat sa mai reduc inductanta primara de la 400 si ceva uH la 320uH prin lipirea unui scoci si la cealalta ferita, dar tot la fel. Am snuberele de la igbt le aveal de 330p, le-am redus la 220p si la fel, ba chiar am pus de 1n si de 2n si tot la fel, nici-o schimbare.

Altceva nu stiu ce sa ii mai fac

Cred ca revin la hard sw, pe cablaj am desenat si varianta asta. Scot bobina, mai pun inca un cond de 1uH, modific cateva trasee si asta e... Singura chestie e ca am uitat sa desenez in secundar bobinele dintre redresare si filtrare.

L.E. Am uitat sa zic, si ferita de la traf etd59 ajunge pe la 40 de grade, tot in gol

Editat de maxente
Link spre comentariu

Am gasit niste IGBT-uri vechi de 20A si 1200V. Cu IR2153 si 15 ohm in poarta se incalzesc in gol la un traf de 620uH in primar(traf ATX forward). Cu sarcina de aprox 100W se vede timpul de stocare al bipolarului din IGBT.

Nu inteleg de ce pui intrefier la traf, Leco a spus clar ca miezurile desfacute de el nu aveau. Pt ca nimeni nu a pus sonda de curent in drena/ colector nu o sa stim niciodata daca sursele audio comentate sunt in ZVS la sarcina max sau in ZCS cu un spike de curent asumat. Ma deruteaza inductantele mici ale trafurilor si la cele masurate de @I-UNIT. 

72-6.jpg

Link spre comentariu

Bobina serie are 1,96uH, conensatorul e de 1uf dar masurat imi da 920nF, iar inductanta de pierderi primar e 1,8uH Timpul mort parca sa zic ca e 0,8uS, nu mai stiu sigur, trebuie sa ma uit la valoarea rezistentei de la SG3525 care seteaza timpul.

Legat de inductanta primarului, se pare ca mai la toate sursele astea rezonante e mica. Daca as scoate foitele de scoci de la ferite, inductanta trafului etd59 cu 13 sp. in primar este de 1,1mH.

Acum nu se stie daca acele surse, cum sunt cele enumerate si de @i-unit mai sus,  au intrefier la valoarea aia asa mica.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Întrebare: poate cineva cu osciloscop și sonda de curent sau traf de curent sa calculeze/estimeze puterea disipata de tranzistor? 

Trebuie măsurată cit mai precis căderea de tensiune pe tranzistor la saturație dar fără a forță întrarea osciloscopului cind tranzistorul este blocat. 

Se ia tensiunea din drena/colector printr-o rezistenta de 1-5kohm și după ea se clampeaza tensiunea la citiva volți cu ajutorul unor diode foarte rapide. 

Un IGBT are tensiune mare de saturație 1.5V-3V și cumulat cu un curent permanent mare generat de rezonanta se ajunge la o putere disipata mare.

Folosind surse rezonante ați redus pierderile de comutație dar ați crescut pierderile de conducte, mai ales la sarcina mica. 

Link spre comentariu

Si la mine de ce dupa o noapte intreaga, radiatorul este rece rece cu o sarcina de circa 10W (led-uri si rezistentele de descarcare ale electroliticilor din secundare)?

I-as da eu solutia directa lui Maxente ca radiatorul sa ramina rece (experienta practica si tatonari versus teorie si calcule) dar deschidem din nou polemici si alte chestii si sint satul de asta.

Pina peste cap.

Daca nu va reusi intr-un final, dupa ce incearca colegii toate posibilitatile in a-l ajuta, o sa ii trimit eu contra cost (doar pentru 2 dintre ele + transportul pe Fan Courier) 8 componente, cu care scoate fara probleme 3kW maxim din sursa, si radiatorul va ramine rece cind sursa nu are sarcina.

Maxente, mai pune inca o data schema ta finala, completa, cu valori te rog.

Conditia este ca PWM sa fie cu SG3525, traf ETD59 cu miez 3C90

Insa intii de toate dragi colegi, aveti intiietate.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Lm mare inseamna curent de magnetizare mic si energie insuficienta pentru a descarca in gol capacitatile echivalente Coes + trafo, pentru a asigura ZVS.

Pentru acei tranzistori trebuie scazuta Lm la sub 200micro pentru a avea ZVS in gol si un DT de 0.8micro.

Link spre comentariu

Am scazut inductanta primara la 190uH dar tot asa se incalzeste. In gol, in aprox. 12 minute, de la 24 de grade radiatorul urca la 40 grade. In 20 de minute s-a dus la aproape 44 de grade.

Rezistenta de la SG3525 care seteaza timpu e de 100R, deci 0,8uS timpul mort

Schema e asta de aici https://www.elforum.info/applications/core/interface/file/attachment.php?id=121872 in loc de mosfeti am IGBT-urile alea IRGP4068D, la subbere peste E-C am 220p cu 6,8R 

Link spre comentariu

Daca si cu 220p pe snubbere face la fel, problema cred ca e din tranz.

ZVS asigura doar turn-on cu pierderi minime, dar turn-off ramane hard-switch... iar IGBT-ul nu e deloc ok aici avand curentul de coada.

N-am inteles de ce folositi IGBT....

Editat de iop95
Link spre comentariu

Maxente, am vazut schema, stiu ce trebuie facut pentru ca in idle radiatorul sa fie rece.

Discutam (daca esti de acord cu ce am propus in postarea anterioara referitor la piese, toata nebuinia te va costa 50 lei, adica doar IGBT-urile restul e moca+transport), dupa ce colegii iti dau toate sfaturile lor.

Eu urmaresc topicul.

Spor!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări