Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

1 hour ago, DjLeco said:

Ar trebui un pic marita sarcina pe iesire, astfel incit sa fie mai mare caderea de tensiune pe capacitor.

De ce?

Alaturi de tens pe condensator mai trebuia o oscilograma, fie tens din poarta fie din drena.

Link spre comentariu

Tensiunea pe condensator pare cocosata ca un clipping la amplificator, vreau sa vad forma la un consum mai maricel.

Se pare ca au folosit inductanta de scapari a transformatorului pentru a o face rezonanta, tocmai de aia vreau sa vad exact cum arata forma de unda pe condensator.

Link spre comentariu

Foarte simplu.

Cu ea "ajustezi" ce nu poti modifica la traf, mai ales cind faci mai multe surse iar bobinatul trafului este in regim home made, deci 2 trafuri hand made cu greu au aceeasi inductanta de scapari.

Si cum si +/-500nH conteaza pentru a obtine rezonanta frumos, ca la carte...

Zic si eu, asa in prostia mea... :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Inductorul extern, despre el discut.

La un traf gata bobinat primar+secundare, avem o anumita inductanta de scapari pe care nu o mai putem modifica.

Cu aceasta inductanta de scapari, inseriem inductanta bobinei externe deci putem ajusta valoarea inductantei totale.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Asa este forma tensiunii pe condensator, se mentine clipuita indiferent de sarcina, care in poza nu a fost deloc mica, ai acolo si tensiunea rms, 108v. Nu am posibilitatea sa fac alte masuratori, amplificatorul este inchis si predat.

Link spre comentariu

@unit: nu prea este recomandat sa faci modificari in aparatul unui client dar fara a introduce un traf de curent undeva in circuit informatia postata nu ajuta prea mult la a intelege varianta adoptata de producatorul sursei. Asta nu inseamna ca oscilogramele ridicate nu sunt utile forumului mai ales ca vedem solutii ale unora care sigur sunt la alt nivel fata de noi.

Link spre comentariu

Glitch-uri sunt date de curentul invers al diodelor cam lenese, la comutare.

La incarcare mare se pare ca apare si curentul de coada de la IGBT-uri.

Nu e nicio solutie miraculoasa... e o implementare la frecventa fixa fara bucla de reglaj.

Link spre comentariu

Era interesant daca aveai timp sa bibilesti nitel un +/- 20% la frecventa de lucru.

Se pare ca sursa este un pic pe linga rezonanta, forma sinusoidala trebuia sa fie curata nu clipped.

Link spre comentariu

Nu imi place o treaba la sursa mea, mi se cam incalzesc IGBT-urile chiar si in gol. azi am mai testat una, alta.

Am alimentat un etaj final cu intrarea la masa, deci cu doar curentul de mers in gol (per total) al amplificatorului aprox. 100mA la  o tensiune de 2x70vcc se incalzesca  si mai bine IGBT-urile

Sa fie oare sarma putina in primarul trafo ETD59 (13sp.) dica din cauza acelui consum reactiv cum spunea si @marian ?

IGBT-urile folosite sunt astea https://www.infineon.com/dgdl/irgp4068dpbf.pdf?fileId=5546d462533600a4015356560fc12458

Cateva capturi cu sarcina de 625w

La 77khz curentu prin traf in gol si in sarcina 

SDS00006.jpg   SDS00003.jpg

Daca mai scad putin frecventa, in aceeasi sarcina curentu arata asa

SDS00002.jpg

Link spre comentariu
On 12/7/2015 at 10:09 PM, maxente said:

Si eu vreau sa experimentez o sursa LLC de puteri mici cel mult pana in 1500w

Ma gandesc sa incerc o sursa cu L6599,  facuta  de un roman care a pus schema aici http://www.diyaudio.com/forums/power-supplies/176185-1kw-llc-converter.html#post2346497 chiar si cu explicatii cum sa imparti infasurarile pe traf si cum sa ii faci un mic intrefier la picioru central al miezului

Vad ca romanul nostru nu s-a sfiit sa o faca publica sa spuna cum functioneaza si cum se poate optine rezonanta in diferite moduri

Nu mai are implrtanta ca e ZVS ZCS ZZB BBZ ZZD...

Sa nu fi intrat in modul BZN...

Te-am rugat de vreo 3 ori sa pui sonda de curent unde am pus-o si eu la atatea oscilograme postate si m-ai tratat cu indiferenta totala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări