Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Nu poti forta bobina sa nu dea ciocuri deloc, trebuiesc suprimate doar virfurile periculoase, altfel poti diminua functionarea ei in circuit.

Se poate face rezonanta si fara acea bobina serie, folosesti direct inductanta de scapari a trafului SMPS insa trebuie bobinat "chirurgical" daca faci mai multe bucati si doar un singur tip de IGBT ales si optimizat, vei putea folosi.

Pui alt IGBT se comporta diferit si bye bye rezonanta.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, DjLeco a spus:

Sorry, IGNORED, daca mie mi te adresezi cu ce oi fi scris.

Untitled.jpg

Nu m-am referit la cineva anume dar mi s-a părut ca se deviază discuția pe o direcție nu tocmai corecta. 

Iar apropo de snubere sint citiva algoritmi bazați pe măsurători și calcule pt snubere, just goagle for it. 

Link spre comentariu

Ar trebui deschise 2 topice noi: unul de ex. "Realizare LLC de 2 kW" si unul "Generalitati despre surse rezonante" unde offtopicul sa fie greu sesizabil. Acesta este deja o varza ciufulita.

Link spre comentariu
23 minutes ago, miticamy said:

Ar trebui deschise 2 topice noi: unul de ex. "Realizare LLC de 2 kW" si unul "Generalitati despre surse rezonante" unde offtopicul sa fie greu sesizabil. Acesta este deja o varza ciufulita.

Sau 20kW...   :)

https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjY-JCF9JnbAhUDvhQKHckjDAcQFjAAegQIARAp&url=https%3A%2F%2Fwww.wolfspeed.com%2Fdownloads%2Fdl%2Ffile%2Fid%2F931%2Fproduct%2F214%2F20kw_full_bridge_resonant_llc_converter.pdf&usg=AOvVaw2t3LsQswCBlRMipiYG_pLU

Link spre comentariu

Am scos discutia LLC in topic nou, va rog sa continuati acolo.

Frustrant ca nu pot edita titlurile topicurilor, din cate inteleg aceeasi problema o are si Validae, deci ar putea fi o eroare de platforma....

Spun asta pentru ca mi-as fi dorit sa-l editez pe asta modificand "rezonante" in "cvasirezonante ZCS si ZVS".

Link spre comentariu

Citat:   

Spun asta pentru ca mi-as fi dorit sa-l editez pe asta modificand "rezonante" in "cvasirezonante ZCS si ZVS".

Sincer, nu inteleg ce vrei sa spui cu acea denumire.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Vin in sprijinul celor interesati cu cateva masuratori ale unor amplificatoare cu smps quasi-resonant, le-am avut la indemana si am zis, de ce nu?

Primul este Ecler DT6800, pfc activ, etd59, inductanta primar 666uh, secundar 2 x 264uh, Lr=0,9uh, C=470nf, T157-2 cu 13 spire (2.4uh calculat/ 3uh in schema, nu am avut posibilitatea sa masor pe deasupra). F osc=93.8khz, deadtime 560ns, iar rezonanta calculata se situeaza in intervalul 115-128khz. Pentru incarcarea sursei, am folosit un semnal de 1khz la intrarea amplificatorului, dus la limita clip-ului, sarcina de 4 ohmi. Pentru masurarea curentului, am dat 5 spire pe bobina de rezonanta, cu o rezistenta de 4.7 ohmi in paralel.

In ordine:

-50hz sine, 4r out, cu galben alimentarea (trebuie inmultita iesirea cu 2, amplificatorul este bridge clasa D cu modulatie BD)

-schema

-vds/vgs

-vds-vgs zoom

-idle curent

-max curent

1304156748_7-ecler50hz4rload.jpg.36acf60a034f401da925232b1b2da393.jpg

1-smps ecler.png

2-ecler vds vgs.jpg

3-ecler vds vgs zoom.jpg

5-ecler curent idle.jpg

6-ecler curent.jpg

Editat de [i_unit]
Link spre comentariu

Dar de ce frecventa de lucru la sursele astea e mai mica decat cea de rezonanta, care conform calculelor, e mai mare ?

Se vede ca la sursele puse de @[i_unit] frecventa de lucru e cam cu  vreo 30khz mai jos.

Imi aduca aminte ca si @FRobert imi zicea ca la amplificatorul lui Phonic in clasa D, sursa avea cu vreo 25 - 27khz mai jos fata de frecventa de rezonanta.

Link spre comentariu

Electrovoice cp3000. Albastru Vds, galben Vgs, prima poza idle, a doua cu sarcina de 4 ohmi direct intre +110v si masa, in secundar. Care este explicatia glitch-urilor pe Vds?

1.jpg

2.jpg

3.png

Link spre comentariu

Incarca sursa cu un bec de 150-200W/230Vac intre +Vcc si -Vcc si pune sonda pe capacitorul serie cu primarul.

Baga si o poza si spune tensiunile in gol si cu bec in sarcina.

Cu OSC izolat la impamintare si alimentare altfel face boom!!!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
7 hours ago, DjLeco said:

Incarca sursa cu un bec de 150-200W/230Vac intre +Vcc si -Vcc si pune sonda pe capacitorul serie cu primarul.

Baga si o poza si spune tensiunile in gol si cu bec in sarcina.

Cu OSC izolat la impamintare si alimentare altfel face boom!!!

Oscilogramele de mai sus sunt obtinute evident, tot cu traf separator.

20180607_100444.jpg

20180607_134438.jpg

20180607_134606.jpg

20180607_134715.jpg

20180607_134855.jpg

IMG_5878.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări