Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

11 hours ago, marian said:

Cata teorie referitoare la sursele cvasirezonante ( NU sunt rezonante ) ai citit?

Te-ai uitat si la capacitatile IGBT-urilor mai puternice?

Ai incercat sa anticipezi efectele lor?

Initial am folosit IRG4PC50UPBF cu MUR460 in paralel pe care ulterior i-am shimbat cu STGW30NC60WD, si formele de semnal s-au inrautatit dar nu acesta era idea, si nici nu vreau sa insist asupra acestui fapt caci masuratorile le facusem de mult si nu vreau sa spun nimic eronat doar din amintiri.  Vroiam sa subliniez, doar faptul ca nu merge sa scoatem un tranzistor si sa punem altul asemanator in locul lui. 

11 hours ago, marian said:

Electronica nu-i misticism, orice fenomen este explicabil si reproductibil.

Exista foarte multa teorie pe tema asta a surselor cvasirezonante,

configuratii diferite ale circuitului rezonant din primar,

dar ne angajam la a reproduce manuale de service fara sa ne documentam,

si experimentam pana obtinem ceva functional, si in final n-am inteles nimic. 

Nu stiu dl. Marian de ce v-ati format o parere asa de rau despre mine, dar trebuie sa va contrazic. Recunosc ca nu inteleg foarte multe lucruri din teorie, lucruri pe care mai degraba nu le pot interpreta deoarece nu a fost cine sa-mi deschida ochii, sa ma invete ca sa inteleg si eu efectul fizic, caracteristica materialului cum este transpus intr-o formula, intr-o grafica. Eu pun pariu ca multi dintre noi, chiar si eu in unele cazuri nici macar o captura de osciloscop nu putem citi, interpreta corect.

De aceea ma inspir din manuale service, (si nici decum NU le copiez) ca sa-mi largesc orizontul, observ solutii constructive foarte bune, cum ati puctat cazul acelei bobine serie care este folosit si ca transformator de curent din schema QSC Power Light 3 series si la multe surse de la Behringer au adoptat acelasi solutie. 

Aproximativ 2 ani m-am ocupat de surse quasirezonante sau cum se doreste a le denumi, facand multa practica in limita timpului liber disponibil, (deoarece sunt "fericitul" posesor a unei societati comerciale cu domeniul de activitate instalari sisteme de securitate si confort) si pot sa spun ca in acesti 2 ani am reusit sa ma pregatesc in asa fel ca sa pot construi o sursa pentru amplificatoare audio, ca - coada ajungand pana la 2kW tras din retea. Desi colegul maxente nu a spus, dar si cu mine s-a consultat atat pe whatsapp cat si la telefon, lucru ce nu era cu putinta in cazul in care eu doar copiam si nu intelegem nimic din ce se intampla intr-o sursa.  

Link spre comentariu

Robert ai inteles gresit ce am spus, n-as avea nici un fundament sa am o parerea proasta despre tine.

Nu mai elaborez, nu are sens, s-au spus destule pana acum, atat aici cat si in alte discutii interminabile.

Editat de marian
Link spre comentariu
14 hours ago, Akos said:

Domnul Robert

Am vazut ca la un moment dat ati folosit integratul irs2795 care are posibilitatea

de a folosi un feedback al tensiunii de iesire modificand frecventa oscilatorului pentru a mentine tensiunea de iesire constanta.

Ati mers pe frecventa fixa sau ati folosit aceasta facilitate a integratului? Nu de alta dar ma bate

gandul sa incerc cu feedback, nu cu irs2795 ci cu ncp1395 care mi se pare ceva mai performant. Poate are cineva o sugestie.

Link spre comentariu

Akos, scuze ca nu ti-am raspuns la aceasta intrebare. IRS27951 a fost prima mea incercare in domeniul surselor, dar am si abandonat proiectul cu el deoarece are niste limitari ce nu mi-au placut. De exemplu: daca intra integratul in protectie, atunci ramane in shut down pana cand i se da reset prin taierea alimentarii. Protectia la scurt circuit o face prin masurarea Rds a tranzistoarelor de comutatie, care este setat din fabrica la 2V. Totodata acesta ajuta si la o protectie termica oarecare a tranzistoarelor, deoarece cu cresterea temperaturii capsulei creste si rezistenta Rds. 

Link spre comentariu

Buna Robert. Nici mie nu imi plac limitarile de la 27951 dar cochetez cu ideea de a face frecventa variabila in functie de sarcina. Integratul ncp1395 (dar nu numai

el) are o facilitate interesanta numita Skip Cycle care stopeaza impusurile cand Uies depaseste valoarea prescrisa. Mi-a mai placut cum face protectia de supracurent.

Poate d-l @iop95 cu amabilitatea si rabdarea de care a dat dovada in postarile dumnealui ne detaliaza cateva aspecte teoretice (sau chiar si

practice) vizavi de posibilitatea implementarii unei surse cu frecventa variabila in functie de sarcina.

Asta e schema pe care am gandit-o.

Editat de Akos
Link spre comentariu

Cand convertiti scheme mai mari in imagini, aveti in eagle optiunea de ajustare a rezolutiei, standard este 150p, mariti macar la 300 ca asa nu se vad valorile deloc.

SI totodata este mai usor de urmarit datorita contrastului mai bun daca o scoateti neagra ( black ).

Editat de marian
Link spre comentariu

Akos eventual uitate la UCC29950 de la Texas Instruments. Integratul este combo are si pfc si LLC. Pe siteul de la Ti.com este si calculator pentru acest integrat.

Singura chestie ce nu stiu eu, este fapul ca ce se intampla cu tensiunile auxiliare, nu cumva variaza foarte mult.  

Link spre comentariu

Bucla de reactie trebuie luata din +Vcc si -Vcc de la ambele iesiri de forta (vad ca ai 2 acolo), altfel vei observa o mare debalansare intre iesiri!

Sarcina pe iesirea ce nu este introdusa in blucla de feedback va aduce modificari celeilalte si invers, chiar daca le bobinezi quadfilar.

la ce valori a pus Maxente acolo, cel mai tare se va incalzi snubberul de pe bobina ajutatoare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
3 hours ago, Akos said:

Este la 450, am incercat la 500 dar nu accepta site-ul cu postimage.

Cand imaginea ar fi prea mare puteti folosi o alta abordare, scoateti pdf-ul si fie il urcati aici direct ( o sa fie mic ) fie il urcati pe un hosting si puneti link aici.

Varianta pdf are rezolutie foarte buna, daca pagina este prea mare puteti folosi format A3 sau un altul mai mare.

Editat de marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări