sesebe Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 (editat) Acum 38 minute, DjLeco a spus: Crezi ca poti trace 30-40A rms din un 100nF? Dece nu s-ar putea? Mai ai și un alt motiv inafara de Xc? Dacă vorbim numai de surse alimentate monofazat (nu am văzut nici o referire la trifazat pina acum) atunci nu putem vorbi de mai mult de 25A RMS. Orice este peste reprezinta aberații ce încalcă reglementările. Editat Mai 20, 2018 de sesebe Link spre comentariu
MVS Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 @DjLeco citeste cu atentie ce am scris: Lasand la o parte curentul suportat de condensatorul de 100nF, si luand in calcul o putere totala a sursei de cateva sute de wati(200-300W) de ce nu este acceptata/agreata aceasta a doua combinatie a circuitului rezonant. Nu vorbim de 30A si nici de kwati. vorbim de puteri mici. De ce nu e in regula a doua combinatie de LC din tancul rezonant. Multumesc, Link spre comentariu
Akos Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 Uite niste condensatoare de la mouser: condensator cornell dubliere-941C-559626.pdf Link spre comentariu
Akos Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 Domnul Maxente revin la cele 32spire de 0,5mm. Banuiesc ca va luat ceva timp sa dezizolati 64 de fire. Am dreptate? Sau poate aveti o metoda mai rapida de dezizolat ! Link spre comentariu
Marian Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 (editat) 3 hours ago, Akos said: Ma refeream la qsc_powerlight3_pl325_pl340_pl380 Din ce vad in schema inductanta are o a 2-a infasurare care comanda circuitele de protectie. Este deci si un soi de traf de curent. Referitor la combinatia C+L si la ce valori merg acolo. Nu vad de ce n-ar putea fi folosita si combinatia amintita de Valentin. Rezonanta nu functioneaza numai cu anumite valori L sau C, la urma urmei amandoua sunt componente pasive. Orice combinatie care duce rezonanta unde trebuie este ok. Orice valoare de condensator este ok, la fel ca orice valoare de L. In principiu nimic nu te opreste sa jonglezi cu valorile, tinand cont de traf ( inductanta primar, inductanta scapari ). La putere mica asa cum specifica Valentin, nu vad nici un motiv pentru care combinatia amintita sa nu poata fi folosita. Daca vrei curent mai mare si descoperi ca un singur condensator nu suporta curentul dorit, alegi 2 sau mai multi condensatori care in paralel sa-ti ofere cumulat capacitatea dorita, chestia asta este valabila la orice valoare C, fie ca vorbestii de 100n fie ca vorbesti de 1u. O potentiala problema poate fi valoarea L care la capacitati mici, ar trebui sa fie mai mare, si la curent mare asta poate pune o problema miezurilor cu permeabilitate mica, trebui si sarma suficient de groasa pentru curentii aia, si trebui si multe sau chiar foarte multe spire pentru a obtine inductanta dorita. Unde anume aplici compromisul, tine de fiecare in parte. Personal nu tin minte daca m-am inspirat vreodata in ce fac din vreun manual de service, probabil o sa-mi pun iarasi in cap anumite personaje, dar mie unul mi se pare irelevant ce fac marii producatori, strategia lor este profitul cat mai mare, aprovizionarea loc cu componente este aproape nelimitata, isi permit sa faca risipa de ochii lumii daca caietul de sarcini o cere. Prefer sa ma bazez pe ce stiu eu, si daca nu ma descurc singur, atunci sa caut sa ma documentez din surse mai credibile. Editat Mai 20, 2018 de marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 (editat) 2 hours ago, valentin marcarian said: @DjLeco citeste cu atentie ce am scris: Lasand la o parte curentul suportat de condensatorul de 100nF, si luand in calcul o putere totala a sursei de cateva sute de wati(200-300W) de ce nu este acceptata/agreata aceasta a doua combinatie a circuitului rezonant. Nu vorbim de 30A si nici de kwati. vorbim de puteri mici. De ce nu e in regula a doua combinatie de LC din tancul rezonant. Multumesc, De ce nu il intrebi pe Marian? El este cel de stie teoria surselor SMPS (si rezonante pe deasupra). Eu sint doar un amarit de amator ce nu stie teorie... Ce vreti voi sa invatati de la un nimeni ca mine??? Sint doar curios ce tensiune ai mai induce in primar trafo daca acesta ar avea 2,1uH iar bobina serie de circa 16,5 ori mai mult decit acesta. Unde ai vazut tu primar cu 2,16uH in SMPS? Poate la citiva MHz. Unde ai vezut tu ca bobina serie sa aibe valoare mai mare decit a primarului trafo? vrei sa induci ceva in el sau faci misto? " Putem obtine aceasta frecventa de rezonanta (81.6kHz) si din Cserie 100nF si o Lserie 35.8uH si inductanta primarului de 2.16uH". Editat Mai 20, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
maxente Postat Mai 20, 2018 Autor Partajează Postat Mai 20, 2018 (editat) 4 hours ago, marian said: PS: Ce am observat la tine este ca tu la desenarea pcb-ului, treci la silk screen valorile componentelor in loc de notatia lor. De ce? Mi se pare mai ok sa trec valorile componentelor in loc de notatia din schema T1, T2, R1, R3... Schema o am in cap si mi-e mai usor sa urmaresc cu valorile notate care unde vin. Si una peste alta e mai usor de plantat placa in felul asta 16 minutes ago, Akos said: Domnul Maxente revin la cele 32spire de 0,5mm. Banuiesc ca va luat ceva timp sa dezizolati 64 de fire. Am dreptate? Sau poate aveti o metoda mai rapida de dezizolat ! Cu pistolul de lipit incing capetele inecate in sacaz si fludor pana se cosotoresc. Eu le fac intr-o mica adanciura pe o bucata de lemn ca sa le si presez, in acelasi timp, sa se indeparteze emailu. Editat Mai 20, 2018 de maxente Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 (editat) Folositi fratilor pipa de cositor, incinsa bine pe ochiul de la aragaz. Cine nu are una poate confectiona foarte simplu una din un niplu de 1/2 sau 3/4 si un dop, eu am folosit de 3/4 pe vremuri. Daca ai si un traf cu care ii poti suda un miner, ala este. (am fost si instalator sanitar pe vremuri). Maxente, te-as ruga sa-l lamuresti tu public pe colegul Marian daca eu am avut sau nu vreun rol in reusita ta la acest SMPS, multumesc. Si daca am cerut undeva sa specifici ca doar cu ajutorul meu ai reusit acest proiect. Adica sa iti "diminuez meritele" pentru a lua eu laudele. Iata ce scrie: Si nu lasa pe stim noi cine sa-ti diminueze meritele, TU ai reusit sursa, TU ai experimentat pe ea, nu stim noi cine cu practica lui. Ce mor eu pe astia care referitor la persoana lui vorbeste in numele mai multora... "Stim NOI cine". Care voi Mariane, pe cine reprezinti tu? Esti liderul vreunei grupari elforum? Rideai de proprietarul forumului tehnium, ai ajuns mai rau ca el... Am facut printscreen, degeaba editezi sau stergi si, parca eram la ignore dar te roade sa vezi ce scriu... Cit n-ai mai fost moderator elforum, devenisei baiat normal, linistit, cum ai redevenit moderator, ai incercat sa acaparezi cit mai multe sectiuni, si ai inceput din nou cu aerele superioare. Iti recomand o melodie: Editat Mai 20, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 18 minutes ago, maxente said: Schema o am in cap si mi-e mai usor sa urmaresc cu valorile notate care unde vin. Si una peste alta e mai usor de plantat placa in felul asta Ma gandeam eu ca e ceva de genul... Daca nu ma insel din ce vad in poza placa era conceputa pentru conzi mai mici in secundar, tu ai pus pe cei 2 mari, de ce? Parca ar fi aratat mai bine cu mai multi mai mici... Nu stiu, zic si eu. Link spre comentariu
Akos Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 "Cu pistolul de lipit incing capetele inecate in sacaz si fludor pana se cosotoresc. Eu le fac intr-o mica adanciura pe o bucata de lemn ca sa le si presez, in acelasi timp, sa se indeparteze emailu." Si faceti asta cand traful e bobinat? Sau inainte? Link spre comentariu
iop95 Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 Din datele prezentate, cam asa arata curbele de castig functie de frecventa. Daca ar fi frecventa variabila, curba de castig la sarcina nominala (aici 1kW) trebuie sa stea peste cea cu rosu, care este limita dintre ZVS si ZCS. Daca sarcina creste la 1.3kW deja frecventa nu mai poate cobori sub aprox. 50kHz pentru a ramane in ZVS. Teoretic circuitul rezonant se poate face cu orice valori LC, dar in proiectarea reala se tine cont de forma curbei de castig dorite. care este influentata de factorul de calitate si raportul Ln/Lr, respectiv castigul creste cu scaderea raportului Ln/Lr si cu scaderea factorului de calitate. Factorul de calitate depinde proportional de (Lr/Cr)^0.5 si invers proportional de sarcian echivalenta. Cu alte cuvinte, castigul creste cu cresterea valorii cond. rezonant si scaderea inductantei rezonante, respectiv cu scaderea sarcinii. Link spre comentariu
maxente Postat Mai 20, 2018 Autor Partajează Postat Mai 20, 2018 2 hours ago, DjLeco said: Maxente, te-as ruga sa-l lamuresti tu public pe colegul Marian daca eu am avut sau nu vreun rol in reusita ta la acest SMPS, multumesc. Si daca am cerut undeva sa specifici ca doar cu ajutorul meu ai reusit acest proiect. Adica sa iti "diminuez meritele" pentru a lua eu laudele. @DjLeco nu e treaba de laude, toti care ati postat aici m-ati ajutat. Tu m-ai ajutat atunci cand am zis la un moment dat ca imi bag picioarele in ea ca nu reuseam sa gasesc pe unde vine exact frecventa aia de rezonanta. Am vorbit destul si la telefon si prin whats up si iti multumesc pentru asta. Dar din pacate nu intelegeam atunci si nici acum nu inteleg de ce draci nu imi afiseaza mie sonda aia forma curentului cum iti afisa tie in filmarile alea cu modificarea sursei de la Yamaha. Tensiunea pe condensator, intr-adevar era sinusoidala dar curetul prin traf era total ciudat la afisare. Repet poate nu stiu eu sa setez ceva sau sa interpretez citirile cu osciloscopul, habar n-am... Singura chestie care m-a cam lamurit e sugestie d-lui @iop95 cu alimentarea sursei la o tensiune mai mica. In momentul ala curentul e o sinusoida perfecta fara nici-un fel de deformare si se poate vede perfect cum amplitudinea e cea mai mare in jurul frecventei de rezonanta. Cum incep sa cresc putin sau sa scad frecventa, s-a dus si amplitudinea in jos. 2 hours ago, marian said: Ma gandeam eu ca e ceva de genul... Daca nu ma insel din ce vad in poza placa era conceputa pentru conzi mai mici in secundar, tu ai pus pe cei 2 mari, de ce? Parca ar fi aratat mai bine cu mai multi mai mici... Nu stiu, zic si eu. Uite o poza cu placa ca sa vezi cum am gandit-o eu. In secundar, ca tot aveam loc, am desenat 3 dimensiuni ce electrolitici. Ei i-am pus pe aia mari ca ii aveam deja aruncati intr-un sertar. Si la filtrarea retelei am desenat doua variante de electrolitici. Ori unul mare de 35mm ori 6 de 18mm. Mai departe unde e traful ETD59, in locul lui se poate monta si un ETD49. Am desenat sursa sa nu ma limitez numai la anumite componente. Cablajul masoara 200x138mm 2 hours ago, Akos said: "Cu pistolul de lipit incing capetele inecate in sacaz si fludor pana se cosotoresc. Eu le fac intr-o mica adanciura pe o bucata de lemn ca sa le si presez, in acelasi timp, sa se indeparteze emailu." Si faceti asta cand traful e bobinat? Sau inainte? Las capetele de sarma putin mai lungi si le cositiresc dupa ce am bobinat traful. Se poate cositori si inainte. Bobinezi cat ai nevoie, tai capetele, dai sarma jos, o cositoresti la capete si apoi o bobinezi la loc. Depinde cum ti-e mai usor Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 Maxente, multumesc de fairplay. Vrei sa masori forma de unda a curentului in primar, inseriaza-l cu o rezistenta neinductiva de 0,1 ohmi si pune OSC pe ea. ATENTIE la impamintarea OSC, FARA ea si cu traf separator altfel face BUM! Nu aveam nevoie de laudele nimanui, te-am ajutat din placere si din a-ti da un imbold sa nu cedezi in fata unei provocari de gen. Poate citeste si Marian, treaba asta... "Tu m-ai ajutat atunci cand am zis la un moment dat ca imi bag picioarele in ea ca nu reuseam sa gasesc pe unde vine exact frecventa aia de rezonanta. Am vorbit destul si la telefon si prin whats up si iti multumesc pentru asta". Link spre comentariu
Marian Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 1 hour ago, maxente said: In secundar, ca tot aveam loc, am desenat 3 dimensiuni ce electrolitici. Ei i-am pus pe aia mari ca ii aveam deja aruncati intr-un sertar. Si la filtrarea retelei am desenat doua variante de electrolitici. Ori unul mare de 35mm ori 6 de 18mm. Mai departe unde e traful ETD59, in locul lui se poate monta si un ETD49. Am desenat sursa sa nu ma limitez numai la anumite componente. Nu observasem asta pe placa asamblata, asa se explica totul si e interesanta si utila abordarea. Link spre comentariu
maxente Postat Mai 20, 2018 Autor Partajează Postat Mai 20, 2018 (editat) Cam asa fac eu cand desenez un cablaj. Incerc sa ma pot folosi de mai multe dimensiuni la o anumita componenta. Nu imi place sa fiu ''strans cu usa'' daca nu mai gasesc componenta x din varii motive, adica sa o inlocui cu alta capsula care sa intre in locul respectiv. Poate pentru unii cablajul e posibil sa aibe aspect de sorcova imbrobodita, dar na... asta e stilul meu de a face un cablaj ;-) Editat Mai 20, 2018 de maxente Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum