Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Pentru determinarea frecventei de rezonanta in mod practic: se pune secundarul in scurt, se alimenteaza sursa de la o tensiune mult redusa (eventual prin autotraf) si se modifica frecventa de comanda pana cand curentul in primar este sinusoidal si maxim.

Frecventa la care se intampla acest lucru este frecventa de rezonanta.

Am incercat azi varianta asta cu alimentarea sursei dintr-un traf de combina, scoate 70Vac in secundar. Imi intra portectia sursei cand fac scurt in secundarul trafului ETD49. N-am vrut sa fortez sensibilitatea protectie, asa ca am pus ca sarcina toate rezistentele mele de test de le aveam pe masa.

In prima poza e curentul la 60khz, in urmatoarea poza am facut scurt la bobina serie.

Whats_App_Image_2018-02-06_at_11.28.33.j Whats_App_Image_2018-02-06_at_11.29.16.j

In ultima poza am marit frecventa la 70khz.

Whats_App_Image_2018-02-06_at_11.46.47.j

Boboina serie are 8.3uH, pierderile in primar cu secundarul in scurt sunt 1,8uH, iar condensatorul serie 420nF. Ar fi 10uH + 420uF.

Link spre comentariu

Acum am alimentat cu 20Vcc si la frecventa aia de 74khz, cu secundarul in scurt, am amplitudinea cea mai mare a curentului. Sub frecventa aia si peste, scade amplitudinea curentului. Forma nu se altereaza prea mult daca scad sau cresc frecventa.

SDS00012.jpg SDS00014.jpg

Link spre comentariu

Pai forma ramane sinusoidala, bobina de magnetizare nu exista... ramane in circuit cea de scapari si cea de rezonanta.

Valoarea frecventei e apropiata de cea teoretica... 77.2kHz, cu erorile inerente de masurare.

Se pare ca in functionare normala, rezonanta este ceva mai jos... cel mai probabil din cauza inductantei de scapari secundare raportata la primar (cu n^2) si care se adauga la inductantele existente.

Editat de iop95
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Cam asta e sursa.

IMG_20180516_123007.jpg

Frecventa am reglat-o dupa sfaturile d-lui @iop95 , vine undeva pe la 77 si un pic de khz. Acolo e amplitudinea cea mai mare a curentului in primarul transformatorului. Cum incep sa cresc sau sa scad frecventa se duce imediat in jos amplitudinea.

Multumesc celor care mi-au dat sfaturi.

Link spre comentariu

Radiatorul are 20x10cm, dar cred ca ii bag si un ventilator sa mearga subturat. Ma gandesc ca in carcasa inchisa o sa cam creasca temperatura. Ventilatorul o sa il pun sa plimbe aerul de jos si sa il scoata prin panoul din spate.

Link spre comentariu

Pai transformatorul este un ETD59 si l-am bobinat cu 13sp in primar la sugestia lui @DjLeco Mai de parte secundarul il bobinezi in functie de acele 13 spire in primar.

Am bobinat primarul prima data, l-am izolat si apoi am bobinat secundarele. Inductanta de pierderi a primarului e de 2,16uH. Pe una din ferita am pus un strat de scoci la toate picioarele ei si inductanta primarului a scazut la aprox. 400uH

La final am avut asa: bobina serie (T157-2) vreo 11sp adica 1,96uH + 2,16uH inductanta primarului + 924nF condensatorul serie. Asa din calcule iese o frecventa de rezonanta 81khz, dar probabil, din cauza tolerantelor si ce capacitati parazite mai sunt in circuit mi-a iesit pe la 77khz.

L.E. Am uitat sa sa spun ca am folosit IGBT  IRGP4068D

Editat de maxente
Link spre comentariu

Ai masurat cumva curentul de mers in gol al primarului? Ai putea face cumva asta?

Daca nu, atunci curentul tras din retea de sursa fara sarcina pe iesiri.

Editat de marian
Link spre comentariu

la cat de generos este ETD59 cu 41mm oferiti, daca folosesti o sarma sau litzwire cu un diametru de pana in 3.1mm cele 13 spire intra pe un singur rand.

Link spre comentariu

@marian asta nu am facut, sa vad cand am timp si il masor

@Akos Da, l-am bobinat intr-un strat si apoi peste el secundarele. Am folosit 32 de fire de 0,5 si au intrat exact pe un rand in primar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări