Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

ZVS si ZVC sunt moduri de comutatie ale elementelor active si nu o topologie sau bucla de reglaj.

Cele doua se obtin in anumite conditii sau moduri de comanda pentru aproape toate tipuri de convetoare (prin dead-time si/sau frecventa de lucru).

Aceste conditii depind de sarcina si de regula in gol nu pot fi mentinute (sau se mentin cu dead time mari).

O bucla de reactie care implica modificarea frecventei tensiunii de atac a unui circuit LC pentru a controla tensiunea de iesire indica un convertor in topologie rezonanta.

Link spre comentariu

Nu ati inteles.

La mine nu exista nicio bucla de reactie.

Ar trebui sa va pun la dispozitie manual service-ul de la un amplificator Crown (a carui schema de iesire HB+ primar trafo+LC resonant tank) este asemanatoare cu ce am facut eu la acest yamaha.

Insa este sub incidenta copyright.

Acolo explica cuvint cu cuvint cum functioneaza fiecare parte din amplificator, inclusiv partea de SMPS Rezonant mode, ZCS soft switching.

Am detinut amplificatorul Crown si am facut diverse masuratori in puncte strategice dupa reparatia SMPS datorita unui scurt accidental intre pinii trafo si carcasa (amp scapat in timp ce functiona).

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Inafara de alta frecventa si alte nivele de tensiune, oscilogramele arata identic in punctele strategice, cu ce am prezentat mai sus.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Va induce in eroare termenul "resonant mode"; la sursa respectiva este frecventa la care circuitul LC este la rezonanta (de fapt f aproape) si se obtine ZVS pentru o variatie mare a sarcinii. Dar nu este o sursa in topologie rezonanta, la asta ma refer, e o sursa standard PWM care opereaza in ZVS sau ZCS. Asta face bobina aditionala, ajuta la operarea in ZVS, inductanta de scapari a trafului fiind prea mica pentru a obtine acest regim de comutare.

Editat de iop95
Link spre comentariu

Eu nu inteleg exact in postul #71 la primul film sonda osciloscopului unde e pusa, de se vede tensiunea aia sinusoidala, in primarul trafului ?

Si daca e pusa in primar, nu trebuie ca si in secundar sa fie sinusiodala tensiunea ? Ca vad ca de fapt e tot dreptunghiulara (al doilea film)

Leco, daca poti pune o schema cu partea mosfetilor + tancul LC si traful de iesire, as intelege mai bine, asta daca nu e iar un secret. Nici eu nu am stabilizare, deci o sa am frecventa fixa

Multumesc pentru ce ai postat in subiectul asta pana acum

Link spre comentariu

Cind dl D. Glass de la Crown, mi-a dat pentru reparatia acelui amplificator crown, manual service-ul pe baza serialului amplificatorului care iesise din garantie, mi-a explicat clar anumite chestii, cit si functionarea, si ce fel este.

Dumnealui mi-a spus sursa este resonant mode zero curent switching cu frecventa fixa.

Daca as fi avut permnisiunea, postam intreg manual service-ul, insa la mine cuvintul este cuvint.

@ maxente:

Tensiunea sinusoidala este pe capacitorul rezonant, care este serie cu bobina rezonanta si cu primarul trafului.

Niste material uitil:

http://www.ee.bgu.ac.il/~pel/pdf-files/conf49.pdf

http://www.st.com/content/ccc/resource/technical/document/application_note/bb/f4/fc/95/45/35/46/10/DM00207043.pdf/files/DM00207043.pdf/jcr:content/translations/en.DM00207043.pdf

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Acronimele sunt din cate stiu ZVS si ZCS si explica modul cum se reduc/anuleaza pierderile in comutatie, adica prin comutatie la 0 tensiune sau la 0 curent pe elementul activ. 

Dl Iop95 are dreptate in sensul ca o sursa cu SG3525 nu se poate numi rezonanta ca si topologie pentru ca acel integrat face modularea latimii pulsului, nu a frecventei asa cum rezonanta ar presupune. Cred ca ZVS/ZCS pot fi privite ca niste add-on_uri la surse normale ( sa zicem semipunti, desi se pot adapta si la alte topologii ) care faciliteaza reducerea substantiala a pierderilor in comutatie.

Link spre comentariu

Hai ca s-a spart buboiul.

Deci pana la urma avem rezonant mod fara stabilizare?

Sigur ca da, un exemplu foarte raspindit il reprezinta sursele de la majoritatea becurilor economice ce au ca "oscilator-controler" un tor saturabil de ferita si lucreaza rezonant fara a avea stabilizare. Cele in semipunte cu numai o mina de piese ce au fost folosite si prin citeva amplificatoare "de firma" chiar.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eu am spus de la bun inceput ca realizarea mea era rezonant mode ZCS fara stabilizare.

Marian, te vei mira sa vezi sursa phase shifting resonant care are ca,,, controller, batrinul SG3525.

Tot crown o fac.

Si cu SG3525 se poate face chiar si zero voltage switching.

Imi pare rau ca nu ati citit functionarea SMPS Crown din postul #77, este un attachment micut preluat din service manual.

Banuiesc ca inginerii aia stiu bine ce au lucrat acolo, nu?  :aplauze

post-175406-0-74575400-1477427075_thumb.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai, care ar fi Chineza, si care ar fi Romana?

Uite, hai sa iti pun o intrebare:

Zero Voltage Switching, ce presupune sa faca controllerul PWM?

Variaza frecventa in functie de sarcina, si avem 2 frecvente, una minima si una maxima, corect?

Latimea pulsului duty cycle cum va fi, constanta (fixa prestabilita sub 50%) sau variabila 0-50%?

Atunci Zero Curent Switching ce se presupune sa faca controllerul PWM?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

M-am lamurit acum ce modificari ai facut la sursa aia din postul #71

Ai schimbat electroliticii aia inseriati de pe alimentarea mare cu unii de 450V apoi ai modificat cablajul unindu-i in paralel, se vede si din poze

Deci traful e conectat intre mosfeti catre masa prin grupul LC

Nu te mai intreb daca ai facut intrefier la traful de putere ca probabil o sa imi zici ca e secret sau nu imi vei raspunde

Editat de maxente
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări