Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

La 53khz arata cel mai bine curentu

SDS00017.jpg

Daca scad usor incepe sa arate asa

SDS00018.jpg

Daca arata cam asa

SDS00020.jpg

Legat de partea cu setarea sondei am tot barcait prin meniu , dar pana la urma el afiseaza ok in sensul ca eu am dat sonda pe x10, o setez si din meniu pe x10 ca sa faca osciloscopul calculele. Deci pana la urma aia e tensiunea pe diviziune ce imi afiseaza el calculat 5v x 10 ai sondei

SDS00022.jpg

Link spre comentariu

Ce valori aveti pentru inductante si cond?

Curentul de magnetizare pare destul de mare; la fel si dead-time-ul. Ce valoare are?

Deci aveti direct pe ecran valorile... vad ca sunt afisate si valorile efective (rms); cu ele puteti calcula aproximativ si puterile, masurand si defazajul dintre tensiune si curent, phi.

Pe ultimul grafic phi=32º.

Puterea activa=92*3.2*cos (32º) = 249.6W; cu 90% randament traf + redresare, in secundar sarcina era in jur de 225W.

Puterea reactiva= 92*3.2*sin(32º) = 156Var

Link spre comentariu

Ce valori aveti pentru inductante si cond?

Curentul de magnetizare pare destul de mare; la fel si dead-time-ul. Ce valoare are?

Bobina serie are 1,94uH, inductanta primar 679mH, inductanta pierderi primar, 2,22uH, iar condensatorul are 930nF.

Timpul mort al SG-ului e de 0,8uS

Link spre comentariu

Probabil e vorba de 679micro.. nu mH.

Cu valorile date, frecventa de rezonanta este aprox. 80.45kHz... departe de 53.

Nu stiu ce tranz folosti dar 800ns e cam mare; functie de tranz si de sarcina minima se poate reduce dead-time-ul la jumatate sau chiar mai putin.

Cu un raport asa mare Lm/Lr, iese din ZVS la frecvente mai mici de 90% din rezonanta.

Puteti creste frecv in jur de 80K sa vedeti diferenta de unda a curentului.

Link spre comentariu

Nu era vorba ca la folosirea IGBT si fara stabilizare se foloseste formula ZCS? Nu asa a realizat si Leco sursele si asa sunt variantele de alimentare audio prezentate de el dar si de Robert? 57 pagini si suntem in acelasi loc sau poate este impresia mea gresita.

Link spre comentariu

Asa e, am gresit eu, inductanta primarului e 679uH. Pe la 80khz, mi se pare ca se face curentu triunghiular.

O sa incerc sa injumatatest sau chiar mai jos timpul mort sa vad cum arata curentul. Nu mai stiu exact cum se numesc IGBT-urile, poate apuc maine sa mai fac niste teste si va spun

Asa pe la 53-55khz arata aproape perfect sinusoidal curentul la sarcina aia de aproape 1Kw. O alta chestie care imi placea, e ca, atat curentul cat si tensiunea pe transformator erau foarte curate fara pic de spike-uri sau alte oscilatii, iar IGBT-urile stateau gheata.

Link spre comentariu

"Formula ZCS"?

LLC aduce in mod "natural" ZVS la frecvente peste rezonanta si ZCS sub rezonanta. DAR, functie de sarcina, capacitatile Coss, inductanta de magnetizare si dead-time, poate asigura ZVS sub frecventa de rezonanta.

IGBT nu e recomandat pentru ZVS din cauza curentului de coada dar nu inseamna ca nu poate functiona in ZVS.

Conditia de ZCS e oricum mai greu de indeplinit / controlat.

Curentul triunghiular apare fara sarcina?

E curentul de magnetizare ... si ar trebui sa fie in jur de 6A.

Testati cu sarcina.

Editat de iop95
Link spre comentariu

Da, in sarcina aparea cam triunghiular. Stiu asta ca m-am tot jucat cu frecventa chiar si peste 100khz. Am periat plaja de frecvente de pe la 45khz pana pe la o suta si un pic de khz cu sarcina pusa. De asta zic ca cel mai bine arata curentu intre 53-55khz.

Link spre comentariu

Un anumit user valentin a postat niste franturi de schema a unei surse in comutatie a celor de la QSC. Cred ca ii era frica ca-i fura cineva ideile.

Curios este ca eu am de inlocuit o duzina de IGBT-uri, iar de-a lungul revizilor s-au tot schimbat. Ale mele acum folosesc IXGH24NS6OC, care sunt defuncte.

Cei de la ROHM mi-au sugerat niste inlocuitori, cu si fara diode antiparelele incluse. (http://www.rohm.com/web/global/products/-/product/RGTH60TS65D)

Sa renunt la cele montate pe cablaj si sa le iau pe cele incluse in pachetul tranzistorului? 7

Ah, iar la sarcini mari, cam pierde din tensiune. Filtrajul este 4x2200uF si 10x470uF, cu doua bobine de 6uH inseriate. Cu o baterie suplimentara de condensatori pe un modul experimental, am redus din deficit, dar problema cred ca e in alta parte.

Traful e dat ca miez E55, 110-115KHz si 1500W.

post-174771-0-77286000-1514741306_thumb.png

Editat de Predator
Link spre comentariu

Ar fi bine sa postati si tensiunea pe capturile de curent. E mai usor de analizat.

Forma curentului cred ca are legatura cu valoarea destul mare a cond. mai exact cu factorul de calitate mic al circuitului rezonant (sub 0.1!).

Daca puteti modifica la urmatoarele valori, cred ca o sa fie mult mai ok.

Ind de rezonanta : 10micro (atentie la corectia cu inductantele de scapari, se scade cea primara si cea secundara x ( rap transformare ) ^ 2 )

Cond: 400nF

Ind primar traf: 150 micro

Freq rez: 79.5kHz

Link spre comentariu

Sursa ce alimenteaza o mare parte din amplificatoare, are ceva vechime (aproape 20 ani) si cred ca este descrisa suficient in patentul asta:

https://www.google.ch/patents/US5767744

Nu stiu cum se va comporta transformatorul T2 la o frecventa sub 90KHz si daca ansamblul trece din soft in hard switch cu restul de componente

Editat de Predator
Link spre comentariu

Cautand pe net, informatii, scheme si multe altele, am dat peste acest integrat.

Ce spuneti nu se poate folosi ca, controler pwm pentru sursele rezonante???

Atasez o schema extrasa din pdf lui.

Mai este o varianta a integratului (isl6754), cu ceva protectii integrate, necesitand cateva componente discrete pe langa.

isl6753.pdf

Editat de Rashad Ionita
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări