Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Mi-am luat o sonda de curent mai buna, zic eu, fata de cea facuta pe genunchi de mine.

In seara asta am facut cateva probe cu ea si in paralel am lasat-o si pe cea facuta de mine.

Cu mov e sonda cumparata si cu galben cea facuta de mine

55khz

SDS00008.jpg

58khz

SDS00009.jpg

63khz

SDS00007.jpg

Editat de maxente
Link spre comentariu

Pune simultan pe cele 2 sonde si semnal dreptunghiular pt ca atunci vei vedea daca nu-i prea lenta ce cumparata si vei vedea si cit de bine afiseaza palierul cea facuta de tine.

Link spre comentariu

Un montaj cu IR2153 la care semipuntea de tranzistoare o alimentezi la joasa tensiune 12-24-48V si pui sarcina spre masa (fara condesator serie pt inceput) o simpla rezistenta de putere cit mai neindustiva.

Alegi rezistenta si / sau tensiunea de alimentare la semipunte astfel incit sa obtii curentul de iesire dorit.

Nu conteaza daca nu ai semnal perfect dreptunghiular, trebuie sa fii numai pe aproape si sa poti face si comparatie intre cele doua tipuri de sonde.

Link spre comentariu

Din momentul asta am terminat testele

In pozele de mai jos am facut testul cu sarcina de 900w. Prima poza e tensiunea pe primar transformator, urmatoarea e curentul prin primar si a treia e tensiunea pe condensatorul de 1uF serie cu traful

SDS00037.jpg SDS00038.jpg SDS00040.jpg

Aici e tensiunea pe primarul trafului fara sarcina

SDS00035.jpg

Link spre comentariu

Curentul prin primar ar fi 3,22Avv, deci 1,6Av. La 340Vdc, adica 170V pe semialternanta nu vad cum ar rezulta 900W. Vezi setarile sondelor. Esti sigur ca esti la rezonanta? Folosesti IGBT ca am pierdut sirul.

Link spre comentariu

Am un ampermetru si un voltmetru pus pe rezistentele de sarcina. Cuplez rezistentele treptat. Acolo vad curentul si tensiunea prin sarcina, 90V cu 10A am avut la ultimele oscilograme. Momentan nu am mai avut rezistente de putere ca as mai fi bagat

La oscilogramele cu galben e sonda de 1:100. IBGT-uri am la sursa

Link spre comentariu

Curentul prin primar ar fi 3,22Avv, deci 1,6Av. La 340Vdc, adica 170V pe semialternanta nu vad cum ar rezulta 900W. Vezi setarile sondelor. Esti sigur ca esti la rezonanta? Folosesti IGBT ca am pierdut sirul.

Daca inmultesc 3,22App cu 300Vpp (aproximativ cat vad eu pe oscilograma) nu e corect sa imi dea puterea aia vazuta de mine in secundar ?

Am uitat eu sa setez osciloscopul sa imi dea exact tensiunea pe traf Vpp, dar din ce vad eu pe oscilograme cam aia ar fi.

Va rog sa ma corectati daca gresesc cu ceva.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Cu valori de varf se pot obtine tot valori de varf... in niciun caz valori efective sau medii. Oricum, nu se folosesc valori varf la varf...

Tensiunea primara este dreptunghiulara iar curentul sinusoidal... aproximativ, cu o valoarea efectiva de 1.04A.

Evident, se poate calcula valoarea efectiva a tensiunii si rezulta aprox. 212V.

Cum la rezonanta defazajul e nul intre curent si fundamentala, rezulta o putere activa de aprox. 220W...

Daca ati masurat in secundar 90V cu 10A... inseamna ca undeva e o eroare de masurare/afisare...

N-am inteles cum oscilogramele galbene sunt pe sonda de 1:100 si osciloscopul arata 50V/div la tensiunea in primar... aici sigur e ceva gresit.

Link spre comentariu

Tensiunea este prin sonda 1/10? Ca si la oscilograma anterioara, nu inteleg care e valoarea reala... 2000Vpp n-are cum sa fie... deci care e valoarea reala?!

Inversati una dintre sonde... acum afiseaza un defazaj de peste 200º.

Trebuie marita frecventa pentru a ajunge la rezonanta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări