Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Cu tot respectul, dvs ati face o sursa de 2kW care sa aibe 100nF capacitorul serie?

Cam atit cred eu ca vrea Maxente sa scoata cu acest SMPS.

Daca tot o tinem cu teoria, in half bridge, tensiunea pe primar trafo este 1/2 din Vcc supply, adica, in sarcina o sa aibe cam 140V, tinind cont ca pe la 2kW ii scad cel putin 30-35Vdc din cei 320Vcc redresati si filtrati, ai retelei de 230Vac

La 2000W putere, sursa va consuma circa 2200, la un randament de minim 90%

Rotunjind ciferele impartim 2200/140 si avem un curent de circa 15,7A trecuti prin condensator catre infasurarea primara a trafo.

Cam ce capacitor de 100nF suporta 15A rms?

Sau citi trebuie sa puna legati mixt, serie paralel, pentru a acoperi necesarul de curent+un minim 35% rezerva, deci cam 20A rms?

Hai sa privim practic situatia, nu numai teoretic.

Repet nu am nimic impotriva teoriei, dar trebuie privita si practic situatia.

Sa va dau un exemplu concludent.

Smps de 2,5kW facut de mine, rezonant mode la 125kHz, capacitorul serie in valoare de 3xxnF.

In 2 minute de sarcina avea peste 100 grade celsius, a inceput sa se umfle si s-a topit trosnind, luind dupa el ambele IGBT-uri.

Discut de capacitor polipropilena de f buna calitate si curent mare de HF, cu destinatie speciala inalta frecventa si curenti mari.

Acest aspect m-a fortat sa cobor frecventa SMPS pentru a folosi mai multi capacitori in paralel ca sa acopar necesarul de curent.

Realizati cita mai bancul de condensatori trebuia sa folosesc in paralel si apoi in serie ca sa ajung la 3xxnF capabil de minim 25A rms?

Am reparat si modificat o groaza de surse de la diverse amplificatoare profesionale de putere care aveau IGBT trosnite, si condensatorii modificati din cauza temperaturii mari de lucru, multi in scurt.

Nu zice nimeni sa se ia dupa mine sa faca SMPS de 5kW, dar in nicun caz la 1500-2000W, 100nF nu este o alegere inspirata decit daca foloseste 8-10 condensatori legati mixt, serie paralel.

Nu cred ca doreste acest aspect, nimeni...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

De ce 100nF pare mic?!

La frecvente mari cum se obtine rezonanta?

Se grupeaza serie / paralel daca e nevoie, atat pentru capacitate cat si pt curentul necesar.

220nF, 17Arms cu 8mohm esr la 100kHz... http://www.tme.eu/ro/details/c4bsybx3220zafj/condensatoare-standard-din-polipropilena/kemet/

Cu 2 buc in serie se rezolva problema.. aprox, 1.8W disipatie la 15A.

Sau C4BSYBX2470Z_F_ de 47nF cu 8Arms... 2buc in paralel. Solutii sunt... suficiente.

Oricum, valorile date de mine erau pentru a experimenta partea de boost usor si rapid cu sarcina specificata... 75ohmi.

Pentru 2kW, cond ar trebuie sa fie de 350nF, inductanta primara redusa la 75micro si frecventa crescuta la 100kHz.

Link spre comentariu

Domnul Iop, hai sa fim seriosi, eu unul dau 30-40 lei pe un condensator de gen, dvs credeti ca plateste cineva asemenea pret pentru un C de 220nF trebuind 2 in serie, pentru 110nF cu ajustarea usoara a bobinei rezonante, ca sa experimenteze un SMPS?

Adica 70 lei ar costa numai condensatorul serie, hai sa fim seriosi, dvs visati cu ochii deschisi, doar ca sa va sustineti ideea.

Credeti ca daca oamenii ar avea bani, ar mai sta sa cumpere si sa vinda componente recuperate la sectiunea vinzari-cumparari?

Am fost cred ca singurul de pe acest forum care a luat IN SERIOS un SMPS de calitate, proiect scos pe piata acum 5-6 ani in care am investit in jurul a 175-190 euro pentru o bucata, facind 28 bucati, care arata asa:

Surse_Leco_Stiviute_2.jpg

DSCN3271.jpg

DSCN2736.jpg

Hai sa stam totusi cu picioarele pe pamint, oamenii nu dau 50 lei pe o pereche de IGBT mai "serioase", prefera IRFP460 ca sint "ieftine"...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu, nu este NEAPARAT asa, dvs sinteti probabil un "visator" ca si mine, si ati investi bani seriosi in un SMPS, din pacate realitatea este cruda, se vede la sectiunea VINZARI, la ce pret se vind unele realizari LAUDABILE ale colegilor si ce componente folosesc...

Ca sa nu mai vorbesc de componentele de MEGA CALITATE vindute la pret de dumping ale d-lui C Ungureanu...

Si nu se inghesuie nimeni sa cumpere...

Imi pare rau sa va spun, insa ideea dvs nu este viabila la nivel Elforum...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Claudiu, nu au toti banii tai. Asa ca pentru ceilalti orice piesa recuperata face diferenta.

Discutam acum ceva vreme cu cineva care vinde pe Elforum, la fel ca tine si multi altii. Discutam pretul. I-am zis ca vinde prea ieftin. Raspunsul a fost ca la alt pret nu se mai vinde deloc.

Chiar tie ti-a luat o grooooaza de timp sa vinzi mini-urile in ciuda publicitatii facute (in felul tau). Si nu cred ca a durat pentru ca asteptai fraieri care sa muste. Nu erai in suma pe care romanul obisnuit ar cheltui-o pe un proiect DIY.

Eu ti-am mai spus, nu toti incearca combinatii pana merge treaba. Nu toti isi permit sa crape cate piese ai crapat tu pana ai gasit "solutia". Pun o singura intrebare: cum ti-ar placea sa cumperi un TV cu o eticheta "daca sare siguranta, puneti una mai mare si mariti pana nu mai sare deloc"?

Sper ca intelegi paralela. In rest, mie imi place topicul asta. Se dau sfaturi si se discuta normal, fara texte cu "datul din casa". Superb!

Link spre comentariu

Man, nu este vorba de bani, ci de cit esti dispus sa sacrifici pentru un tzel, un rezultat, o dorinta, o ambitie, o realizare.

Din care pina la urma ies si banii, chiar si profitul deloc neglijabil (daca oferi calitate).

Imi aduc aminte cind i-am recomandat lui Marian, sa faca PCB de fabrica.

Nu cred ca a fost un sfat prost, ba cred ca i-au crescut cererile, in special la cele cu PCB impecabil, e fabrica.

Romanul vrea calitate si usor usor o va plati.

Dar Romanii trebuiesc invatati citeva chestii, de baza:

Sint prea sarac sa imi permit lucruri ieftine (a se intelege DE PROASTA CALITATE), adica pe scurt, sa arunc banii pe geam.

Calitatea se plateste daca vrei sa te bucuri de ea.

Sintem prea saraci ca sa avem HIGH HOPES, dar putem avea daca vrem.

Din pacate COSTA...

Chestia cu piese recuperate, nu am spus-o ca un afront, ofensa, superioritate, ci am spus-o sa evidentiez REALITATEA...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Discutam o chestiune tehnica, despre condensatoare de 100nF ce tin cel putin 15A...

Discutia a deviat spre pretul acestora si preturile altor produse de pe site... e cu totul alta discutie.

Pretul "corect" este stabilt de cerere si oferta... pentru produsele obisnuite, "la liber".

Componenta subiectiva a fiecaruia are si ea o mare influenta in deciza de a cumpara un brand sau altul (vezi Apple care a sarit de 800mld valoare de piata cu cateva produse)... se zice ca a devenit o companie de marketing cu un departament de ingineri... :)

@maxente: pentru a verifica formula de calcul, va rog masurati inductantele primara si secundara L1, L2 si cele de scapari, primara Lk1 si secundara Lk2.

Pentru a afla valoarea inductantei Lks din cadrul trafului care participa la rezonanta, formula de calcul ar fi: Lks = Lk1 + (L1-Lk1)*n^2*Lk2 / (L1-Lk1+n^2*Lk2) unde n = radical (L1/L2).

Adaugati la valoarea obtinuta inductanta serie si calculati acum frecv de rezonanta. Ar trebui sa fie f aproape de cea obtinuta experimental.

Editat de iop95
Link spre comentariu

A zis ca "n" e radical din ceva, apoi pe "n" il ridici la patrat, adica inversul radicalului. E vreo greseala sau se poate pune in loc de n^2 direct (L1/L2) ?

Link spre comentariu

Te rog spune-mi daca e corect asa: Lks = Lk1 + (L1-Lk1) * (L1/L2) * Lk2 / (L1 - Lk1 + (L1/L2) * Lk2)

Si pune-mi si niste paranteze in asa fel incat sa inteleg si ordinea operatiilor.

Link spre comentariu

Atunci inseamna ca asa ar trebui sa arate calculatorul: calcul rezonanta.rar

Valorile pe care le-am pus sint luate la intamplare, asa de test.

Inlocuiti in casutele albastre cu valorile masurate, iar in cele galbene aveti rezultatul.

Link spre comentariu

Da, se pare ca formula data de dl. iop e corenta

Am masurat inductantele: in primar am 702uH cu 2,22uH pierderi si in secundar 312uH cu 1uH pierderi si conform formulei date mai sus fr. de rezonanta iese pe la 64,6khz, deci putin mai sus fata de ce imi zicea leco.

Daca mai pun scoci si pe cealalta bucata de ferita in primar am 452 cu 2,15uH si in secundar 201 cu 1uH, iar fr. de rezonanta iese pe la 65khz.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări