Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Aaaa imi cer mii de scuze, am uitat sa spun ca la ultima varianta de bobinare a trafului ETD49 nu am folosit un singur conductor, am pus mai multe firicele de 0,4m, vreo 15 in paralel. E mai usor de bobinat cu mai multe firicele decat cu unul gros.

Doar bobina serie a fost bobinata cu un singur conductor de 1,2mm grosime.

Link spre comentariu

Unii or sa moara cu "lantic de teorie la git, cu montaje simple pe care le face si unul de clasa a 5-a" si cu capra vecinului, altii ingropati de realizari serioase.

...au aparut "vitejii" la sfirsitul razboiului sa-si dea cu "parerile" , dar cind era vorba de TREABA sa iasa sursa rezonanta, stateau pe margine google-uind sau cautind ce au realizat altii...

Te-am rugat ceva mai devreme, vad ca ma ignori si insisti cu caracterizari si subtilitati.

Ok, facem altfel, la urmatoarea abatere de genul, promit o mini-vacanta.

Acuma s-a inteles?

Link spre comentariu

Maxente, incearca cind ai timp sa faci intii secundarul(ele), dai strat izolant dupa care bobinezi primarul, intii cu sirma groasa, testezi aproape de sarcina maxima a sursei si notezi rezultatul tensiunea redresata obtinuta in sarcina (si poze) si apoi faci primarul identic ca primul dar cu litz facut de tine, testezi identic ai notezi rezultatele+poze.

Evident cu frecventa la care ai obtinut rezonanta (nu modifici nimic altceva).

Pozele sa fie doar cu sonda pusa pe c-serie.

Ma intereseaza tensiunile obtinute in sarcina in ambele cazuri si forma de unda pe condensator.

Dai whazzap, sint la munca.

Spor!

Dl iop95, nicio intentie de a jigni pe nimeni insa dati-mi voie sa ma incred mai mult in practica decit in calcule.

Situatia de fata reprezinta al nu stiu citulea caz in care realitatea difera destul de bine de calcule, in special la SMPS. Am aproape 20 ani de experienta de la primul smps realizat (autooscilant cu 2 bipolare NPN), si intre timp "am prins spilul". De inventat nu cred ca se mai poate inventa ceva doar perfectiona. Ceea ce mie imi place la nebunie. Cind o sa am timp voi incerca un SMPS half brige rezonant mode "interleaved" la care elementele comutatoare vor lucra "la jumatate".

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ce-mi place!

Tot asa cunoscatorii de jumatati de adevar au decis acum citeva milenii ca Soarele se invirte in jurul pamintului.

Partea frumoasa e ca experimentele facute in acea perioada, experimente ce incercau sa afle adevarul, au demonstrat acelasi lucru...............

Link spre comentariu

Daca tensiunea de iesire este in zona 150V la ce diferente va asteptati intre cele doua tipuri de sarma pentru curenti pana in 10-15A?

Valorile rezistentelor echivalente in ac sunt oricum mici in ambele cazuri si destul de greu de masurat precis valoarea efectiva a tensiunii de iesire. Vreti sa testati existenta efectului pelicular sau diferenta dintre cele doua cazuri?!

La curenti mici e greu de decelat. Iar caldura creste cu patratul curentului... deci mai usor de vazut la curenti mai mari.

Ar fi mai clar de vazut la tensiune de iesire mica si curenti mari... dar nu vad ca e rostul testului.

Realitatea nu difera de calcule... noi pierdem din vedere anumite aspecte si evident rezultatele difera.

Faptul ca nu stim de ce difera nu inseamna ca nu exista explicatie sau ca practica e mai importanta...

Sunt multe lucruri de inventat in domeniu... topologii noi apar aproape in fiecare an, plus multe altele. Dar nu prea apar din experimentari ci din teorie si simulari...

Editat de iop95
Link spre comentariu

N-am citit decat ultimele pagini, sigur sunt off (ma bazez pe pile si favoritisme…).

Daca trebuie sa concepi, inventezi, realizezi o solutie constructiva electronica pentru o problema data, fara teorie esti nul, pentru ca nu ai informatii si mai ales nu ai viziune. Daca doar copiezi o solutie (conceputa de altii) si o personalizezi dupa dorintele tale, merge si fara multa teorie. Si da, atunci e simplu sa afirmi ca teoria nu conteaza, dar pe cat e de simplu, pe atat e de fals. Toate (dar absolut toate, sa ma ierte crestinii) fenomenele se pot explica teoretic, se pot prevede si preintampina teoretic, dar nu de oricine. Toti avem limite, ar fi bine sa intelegem si sa acceptam asta. Unde nu putem explica nu inseamna ca practica e mai importanta, inseamna ca noi nu putem altfel, dar cu siguranta sunt altii care pot.

Nu de putine ori realizarea teoretica a unei solutii este cea mai grea, scumpa si dificila problema, iar realizarea practica e fix pix. De asta se intampla ca cel care vine cu solutia teoretica este mult mai bine platit decat cel care o realizeaza practic. Si nu doar in electronica.

Deci practica poate parea mult mai importanta decat teoria, dar asta la nivel de amator.

Sigur ca asta e o viziune personala, nu neaparat corecta. Chiar faptul ca postez dovedeste ca pot gresi.

Link spre comentariu

Am mai probat o chestie, la acelasi traf am pus scoci si pe celalat miez si am scazut inductanta primara de la 717uH, cat era cu scoci pe un miez, la 455uH. Am facut capturi la doua frecvente

Aici e la 58khz

SDS00026.jpg SDS00027.jpg

Aici e la 62,6khz. A treia e cu bobina in scurt

SDS00028.jpg SDS00029.jpg SDS00030.jpg

In ultimele poze am pus o sonda si pe condensatorul serie, cu galben

Aici e la 62,6khz

SDS00031.jpg

Aici e la un aprox. 58khz, ultima e cu bobina in scurt

SDS00032.jpg SDS00033.jpg

Toate testele au fost facute cu sarcina de peste 900W si mie mi se pare ca varianta la 58khz e cea mai buna

Link spre comentariu

In total. La teste nu pun sarcina intre barele de alimentare si GND, o pun direct pe capetele mari adica intre plus si minus, tot acolo am pus si aparatul de masura

Link spre comentariu

Pai e foarte tare asa !

Dar ce i-ai facut, nu ziceai inainte ca iti scadea 30V, sau mi s-a parut mie ?

Edit: Aaa, stai ca mi-am adus aminte. Tu masurai cu aparatul ala chinezesc care nu afisa bine RMS-ul si iti dadea mai mult.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Caderea de tensiune e data de stabilitatea tensiunii de intrare (capacitatea de filtraj) si de caderile ohmice. La rezonanta castigul este unitar... deci nu tine de convertor in sine.

Daca vreti sa vedeti functionarea in mod boost, ridicator de tensiune, faceti urmatoarele modificari: bobina serie de aprox. 75micro, cond de 100nF; frecv de rezonanta este aprox. aceeasi.

Cu o sarcina de aprox. 75ohmi reduceti frecventa.

In jur de 32kHz ar trebui sa fie aprox. 145V pe iesire.

Verificati intai care este frecventa minima la care traful nu intra in saturatie. Nu coborati sub valoarea respectiva.

Link spre comentariu

Si daca ar vrea sa faca de 2-3kW sursa, cum suporta acel 100nF curenti de peste 25A?

In cite secunde se topeste ca luminarea?

Iar bobina de 75uH, cam cit de mare trebuie sa fie sa nu se satureze la 25A?

Hai sa nu privim lucrurile numai prin perspectiva teoretica si in ideea de citeva sute de W, cit ar suporta acel 100nF...

Ia sa vedem un producator serios cam citi condensatori foloseste pentru 8kW sursa (nevoie de capabilitate de curent prin condensator):

r9k70o.jpg

Maxente, nu forta cu scotch pe ambele E-uri, lasa-l cum l-am gidilat noi, la 62,5kHz si fa te rog ce te-am rugat in postul anterior.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cine a discutat de 2-3kW sau 1MW?

Valoarea capacitatii e una, curentul care trebuie suportat e alta problema... pentru o capacitate anume se aleg valorile potrivite astfel incat sa rezulte capacitatea necesara si evident sa suporte si curentul maxim.

Capacitatea si numarul de condensatori necesari rezulta tot din teorie... nu din ce se vede intr-o sursa sau alta.

Nu stiu de ce faceti apologia practicii si considerati teoria o chestie facultativa.. neglijabila. E o mare eroare, dar e alegerea dvs...

Editat de iop95
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări