Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Am spus mai sus.

Poate nu ai spus direct ca teoria este greșită dar asta este înțelesul comentariului tau.

Bineinteles ca nu poti să faci aproape nimic fara testare corecta si eventualele optimizari, dar nu asta este baza ci numai ajutorul.

Nu vreau sa adaug nimic in plus.

Link spre comentariu

La mine e pe dos, baza si ajutorul sint practica/experimentarea.

Nici la Leco SMPS nu am calculat nimic, ci am experimentat.

Daca stateam dupa calculator circuit rezonant si calculator snubbere IGBT, iar la bobiina de PFC sa o calculez dupa site-ul ala german, eram probabil inca in stadiul de teste ca acum 7 ani.

Calculatorul imi spunea 470pF cu 10 ohmi snubber, si frigeau IGBT in idle...

Tema de lucru:

SMPS half bridge, hard switching, frecventa de lucru 70kHz SMPS IGBT IRG4PC50WPBF.

Inductanta primara traf 1mH

Ia sa calculeze cineva snubberele E-C la IGBT stiind ca dioda externa este MUR460.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Snuberele se calculează pe baza măsurători cu osciloscopul a spikeurilor ce vor sa fie înlăturate / reduse.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Aha, imi place! Exact asa am procedat si eu!

Dar de ce la valorile date imi dadea calculatorul lui babaul, 470pF cu 10R desi atenua spike-urile, IGBT frigeau in idle?

Evident am renuntat si m-am apucat de bibileala, am "omorit" si spike-urile si IGBT stau reci acum?

Iar la bobina PFC imi dadea 88uH pentru PFC, iar cea mai buna valoare de tensiune (stabilitate/temperatura IGBT, etc) le-am gasit la 360uH?

Eeee, de aia prefer sa fac EU asa cum stiu si sa las in pace teoria doar ca BAZA de plecare si calculatoarele de pe net le evit.

Ca drept dovada nici Maxente n-a putut folosi frecventa data de acel calc online

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

In toate testele facute de mine si vizualizate pe ecranul osciloscopului mie imi arata curentul cel mai ''sinusoidal'' cand setam frecventa cu 20 sau 25khz mai jos decat frecventa calculata. Acum in lipsa unei sonde de curent mai buna nu stiu ce sa zic

Link spre comentariu

Eu sunt a treia persoana care confirma ca si la mine din calculator iese frecventa de rezonanta dupa calcule pe la 124 kHz si sursa rezoneaza pe la 101 kHz.

Link spre comentariu

Ei, sa vedem acum ce spun teoreticienii, de treaba asta...

E Leco nebun, sau nu, cind zice ca tot bibileala face treaba?!?

Cel putin in SMPS, pentru mine, nu ma incred decit in teoria mea: Experimenteaza si ajusteaza pina iese cum vrei!

Am mai facut cindva un experiment, litz 200x0,04 vs conductor plin de 1,8 diametru, frecventa 125kHz, incarcat la maxim (cam 20A trasi din secundar) bobinat 5 spire litz, 5 spite conductor plin.

Rezultatul identic, aceeasi temperatura pe bobinaj dupa 2 min de sarcina, aceeasi scadere de tensiune sarcina vs load, aceeasi temperatura la miez.

Teoria "m-ar fi batut" pt asta, ciulmea nicio problema cu efectul pelicular.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Hai n-o mai da prin balarii.

N-ai tu echipamentele necesare ca sa poti masura cu suficienta precizie ca sa poti sustine asta.

Contrar părerii generalizate, temperatura este una din mărimile cel mai greu de măsurat cu precizie si sint o mulțime de surse de eroare, la multe nici macar nu te-ai gîndi.

Link spre comentariu

Eu ma refer la "grosier" unde accept un 2-3% eroare.

Conform teoriei, diferenta intre 200x0.04 litz si conductor de 1,8mm diametru, la 125kHz trebuia sa fie destul de mare, din cauza efectului pelicular.In realitate nu am ovservat nici macar 100mV diferenta in sarcina.Testul a fost facut cu PFC si apoi SMPS alimentat din 390Vdc.

Intimplarea face ca am folosit un termometru laser al unui amic, termometru folosit industrial parca un FLIR era.

Vorbesc in cunostinta de cauza, cu traf facut de mine.Si chiar stiu ce vorbesc.Am facut peste 50 smps-uri la viata mea, nu "vorbesc google" cum fac multi altii pe aici...

Pot oricind repeta testul filmat si daca demonstrez ca este exact cum am scris, sint curios ce vei mai spune atunci...

Vezi ca Robert este al treilea elforumist care sustine ca, valoarea calculata nu corespunde cu realitatea pe placa.

Oi fi eu nebun, o fi Maxente nebun, dar cind 3 insi confirma un aspect, deja e prea mult. Nebun in ghilimele.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Crezi ca nu stiu de "reflexia termica" a materialelor?

Nu-mi trebuie GOOGLE pentru asta, nu sint "soarice" de google.

Sirma a carei temperatura o masuram, era pus scotch termoadeziv negru mat.

In prospectul aparatului era un tabel pentru materiale cu diverse valori ale reflexiei termice.

Si chiar daca ar fi fost eroare de temperatura reala (nu ma interesa exact cite grade are bobinajul, ci ma interesa daca este diferenta vizibila intre ele), ambele aveau aceeasi temperatura +/- 1 grad, iar "diferenta" trebuia sa se vada in secundar in tensiunea redresata, la 20A sarcina trebuia sa fie peste 500-1000mV diferenta.

Ete ca NU era.

Poti experimenta sa te convingi.

Eu zic sa ne oprim aici, sa-l lasam pe Maxente sa faca un "rezumat" generalizat al reusitei lui (stadiile de executie si etapele aferente) si asta este.

Succes(e) tuturor.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

...nu "vorbesc google" cum fac multi altii pe aici...

................................................................................................

...nu sint "soarice" de google...

Te-am rugat sa renunti la caracterizari si sa te limitezi la argumente, te mai rog acelasi lucru si acum, limiteaza-te la argumente.

Nu ma face sa te rog a 3-a oara acelasi lucru...

Efectul pelicular exista si este relevant indiferent de ce ai testat tu.

Link spre comentariu

Inainte de toate vreau sa-l felicit pe Maxente pentru reusita.

SSB a pus punctul pe J.

Nu se poate masura cu acuratete ( cu ce avem noi) inductantele in domeniu de curent de interes

In cazul bobinei PFC avem cc peste care se suprapun impulsuri dar sunt convins ca de placerea impasului s-a facut vorbire despre asta.

.

Link spre comentariu

Nu a spus nimeni ca NU exista efectul pelicular doar ca in testele mele NU s-a simtit diferenta, culmea la 125kHz.

Ba si Maxente a folosit sirma "groasa" in ultimele teste.

Unii or sa moara cu "lantic de teorie la git, cu montaje simple pe care le face si unul de clasa a 5-a" si cu capra vecinului, altii ingropati de realizari serioase.

Gata, outta here, Maxente, orice nelamurire mai ai, discutam pe whazzap, au aparut "vitejii" la sfirsitul razboiului sa-si dea cu "parerile" , dar cind era vorba de TREABA sa iasa sursa rezonanta, stateau pe margine google-uind sau cautind ce au realizat altii...

Tipic Romanesc... :95

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

"Eroarea" legata de freceventa de rezonanta vine din inductanta de scapari secundara, care se reflecta in primar inmultita cu raportul de transformare la patrat.

Daca, pentru simplificare, se considera valoarea raportata la primar egala cu inductanta de scapari a primarului atunci, pe modelul in T al transformatorului se poate calcula inductanta echivalenta care se adauga la cea serie (daca exista) si dicteaza in final frecventa de rezonanta.

Relatia este: Le = (1-k)(1+k)L1; unde Le este aceasta inductanta echivalenta, L1 inductanta primara iar k este coeficientul de cuplaj, valoarea f aproape de 1 dar nu egala cu 1.

Daca presupunem k=0.995, pe datele de mai sus, rezulta Le=7.15micro, plus L serie de 4.2, ar fi 11.35micro, care cu cond de 945nF are o frecventa de rezonanta de 48.56kHz.

Mai precis ar fi sa se masoare inductanta de scapari secundar si sa se inmulteasca cu raportul de transformare.

Daca consideram raporul de transformare 1 si inductantele de scapari egale, rezulta o frecv de rezonanta de 56.48kHz... f aproape de realitate.

Faptul ca experimentarea a avut succes nu inseamna ca nu exista teorie care sa explice orice fenomen ce tine pana la urma de fizica.

Dupa cum am mai zis experimentarea e limitata si a plecat de la ceva facut de altii fara a intelege de ce e asa si nu altfel. Nu neaga nimeni importanta experimentarii si a practicii (a se vedea "ingineri" care habar n-au cum arata un tranzistor sau ce e Beta...) dar fara teorie nu se poate avansa.

Fiecare adopta un mod de lucru, dupa preferinte, dar nu trebuie sa-i jigneasca pe altii care-s de alta parere. Forumul asta cred ca e pt. schimb de pareri/idei... nu pt jigniri.

Efectul pelicular exista...ca si efectul de proximitate, din pacate (sau fericire pentru unele aplicatii).

Daca nivelul disipatiei termice era sub nivelul care sa produca o caldura masurabila.. evident ca nu s-a vazut nicio diferenta. Sau poate era o sursa magica... :) refuza sa respecte legile fizicii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări