Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Probabil ca am tastat gresit de pe telefon...

Oricum 79kHz vs 82kHz (rotunjit) sint 3 kHz diferenta. De la 79,xx kHz cit ai calculat, la 62,5kHz cit rezoneaza a lui Maxente cu acele valori, INDIFERENT ca sarcina e nepusa, e 500W sau 900W (ca l-am pus sa testeze in diverse stagii), e diferenta de la cer la pamint...

Dar sa va spuna el cel mai bine pentru ca discuta CU PIESELE PE PLACA sau IN AER in acest subiect delicat.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Al naibii mod obtuz de a privi lucrurile, ca nu accepti nimic in afara de ce stii tu, nu se poate sa te contrazica cineva ca iei foc... apoi sa iti asumi meritele aparentei reusite a lui Maxente contra tuturor celorlalti participanti de aici, mi se pare... nepotrivit.

Un lucru e sigur, niciodata n-am sa-mi pierd timpul cu rezonanta indiferent de ce putere m-ar interesa. Si pot sa promit asta cu tot simtul de raspundere.

Link spre comentariu

Pa mine ma enerveaza ca nu pot sa vad curentul corect prin traful ala de curent facut de mine. Trebuie sa imi iau o sonda pentru asa ceva, ma gandeam la ceva de genul asta https://www.aliexpress.com/item/CP-01A-AC-Current-Probe/737563164.html?spm=2114.13010308.0.0.Houc1e

Oricum, cat am frecat eu sursa aseara aproape continuu cu 500W si ultima data cu 900W, radiatorul de la IGBT nu a sarit de 35 de grade, iar ferita de la trafu ETD49 nu avea mai mult de 40 de grade

Link spre comentariu

Dacă tot vrei sa-ti cumperi o sonda de curent macar cauta una care merge si pe DC chiar dacă e semnificativ mai scumpă. Aia din link nu-i cu mult mai mult decit un traf de curent cu tot cu rezistenta de conversie.

Link spre comentariu

Maxente, poate ii spui lui Marian cum stateai cu temperaturile in aceleasi conditii de sarcina, cind smps-ul era hard switching...

Marian tu nu intelegi anumite subtilitati.

Te vei lovi de ele in hard switching cind vei depasi puterea de 600-800W.

Pina acolo te joci in hard sw, cum ai sarit de kW, incep "belelele".

Maxente le-a simtit pe propria-i piele, si de aia cred ca a deschis acest topic.

Meritul meu este ca nu l-am lasat sa se dea batut (de 2 ori a vrut sa renunte) si ca l-am ajutat sa iasa intr-un final la liman.

Cu teoria si formulele lui babau', s-a chinuit o groaza de pagini pe acest topic.

Cu interventia mea din ultumele citeva zile, iata ca sursa lui ESTE REZONANTA in sfirsit, chiar daca departe "de valorile din calcule"!

Eu nu am uitat ca Maxente impreuna cu Viobio au fost cei care au facilitat ca de pe sectiunea amplificatoare sa "dispara proiectele fara schema", insa nu sint dusmanos.

Ba chiar am vrut ca sa reuseasca si el sa o faca rezonanta si l-am ajutat cit am putut cu experienta mea in acest domeniu.

Pe acest forum am inceput aici:

http://www.elforum.info/topic/620-convertoare-dc-dc-de-mare-putere/

Insa primul smps l-am facut prin 199x, facusem primul amplif de 2x200W pe auto.

Mi-as permite o intrebare mai "deplasata", dar sa o interpretezi ca pe o gluma:

Daca tot nu te intereseaza rezonantele si nu dai niciun sfat in cunostinta de cauza, de ce te tot bagi?

Titlul este destul sugestiv: SMPS REZONANTE... :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Salut

Eu am luat asta si e foarte ok.

UNI-T UT210A - aici e linkul cu toata gama

Editare ulterioara: De fapt modelul il selectezi din culoare. Eu am luat UT210D.

Nu cred ca ma ajuta clampmetrul ala ca nu masoara curenti la frecvente mari. Nu am vazut in specificatii, dar nu cred sa sara de 400Hz la masurarea curentului, ori la mine trebuie de la cel putin 50khz in sus. Am uitat sa zic, trebuie vizualizata si forma curentului pe osciloscop cu sonda de curent

Maxente, poate ii spui lui Marian cum stateai cu temperaturile in aceleasi conditii de sarcina, cind smps-ul era hard switching...

In prima mea incercare cand am inceput sa testez varianta cu zero curent sw aveam un radiator mic la mosfeti irfp460 luat din sursele atx si in incercarile mele am uitat sarcina prea mult, radiatorul fierbea pana au pocnit mosfetii.

Au luat dupa ei si driverul IR si SG-ul. Dupa toata treaba asta am montat igbt-urile pe un radiator mult mai mare lungime 20cm, latime 10cm si gros in carne de vreo 4mm parca. Cu asta nu am mai reusit sa inging IGBT0-urile

Oameni buni, n-are rost sa ne mai certam. Au fost destule scandaluri. Chiar daca la ce am eu nevoie nu imi trebuie neaparat sursa soft sw. eu am zis sa incerc si varianta asta adica sa incerc ceva nou si daca tot am pierdut atata timp, n-avea rost sa mai renunt, desi, imi bagasem picioarele de cateva ori

Editat de maxente
Link spre comentariu

De certat nu se cearta nimeni, doar ca este a nu stiu cita oara cind vad subiecte in care tot practica si experimentarea, au rezolvat problema...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

De certat nu se cearta nimeni, doar ca este a nu stiu cita oara cind vad subiecte in care tot practica si experimentarea, au rezolvat problema...

Partea bolduita este unul din motivele pentru care ma bag, dezinformezi!

Link spre comentariu

... teoria lui peste...

Renunta la caracterizari si limiteaza-te la argumente.

Cu totii datoram totul teoriei, chiar daca din orgoliu sau aroganta refuzam sa acceptam asta.

Nici macar un banal traf de retea n-ar putea fi bobinat fara teoria elementara ce-l guverneaza,

nu te apuci sa faci primar din spira in spira pana cand nu mai pocneste sarma sau siguranta,

ori miezul nu se mai incalzeste, si nu te apuci sa dai secundar din spira in spira pana obtii tensiunea dorita,

ci stii dinainte niste formule simplificate, stii dinainte ca un miez cu sectiunea cutare, ar cere cam cutare numar de spire per volt,

poate chiar fara sa mai calculezi la un moment dat, dar stii asta numai si numai teoriei, pentru ca cineva, candva, a scris undeva,

ca N=50/S. Si mai stii si care e sectiunea pentru ca stii de la matematica elementara cum calculezi aria unei figuri geometrice,

si asta este teorie in stare pura. Si nu te apuci sa experimentezi cu diferite grosimi de sarma pana obtii puterea dorita,

ci stii dinainte ca pentru un anumit curent dorit, trebuie o anumita grosime de sarma de bobinat, chiar daca fara sa calculezi,

faptul ca stii din experienta nu se datoreste experimentelor tale ( nimeni de pe forum n-a descoperit nimic ),

ci candva, cineva, a scris niste tabele, sau niste formule, niste idei legate de o anumita densitate de curent per mm^2,

si asta se numeste teorie in stare pura.

PS: Am inteles ca ai calificare de electrician, am o intrebare simpla:

De unde stii ca tensiunea retelei este letala?

Eu stiu absolut 100% ca nu ai testat ipoteza asta.

Si de ce este letala?

Nici asta n-aveai cum sa experimentezi, si totusi o stii foarte bine.

De ce?

LE: Cu scuzele de rigoare catre Maxente, inchei offtopicul aici, considerand ca am spus ce aveam de spus.

Si confirm si eu ca si tine ca nu ne certam, e ultimul lucru pe care il vreau.

Link spre comentariu

Teoria a rezolvat intotdeauna si a dat soluțiile CORECTE. Faptul că teoria nu este aplicata complet sau corect nu inseamna ca este greșită.

Am scris dimineata o explicatie mai lunga despre motivele cele mai probabile pt neconcordanțele observate dar se pare ca nu s-a salvat pe forum.

In principal este vorba despre elementele parazitare ale schemei de care nu s-a ținut cont, de exemplu instanțele parazite ale traseelor si capacitățile tranzistoarelor (D-S). Mai contează si precizia aparatelor folosite la măsurători, unul precis fiind destul de scump si de obicei inaccesibil amatorilor

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Sesebe, nu am spus nicaieri ca TEORIA este GRESITA.

Am spus ca NU este conforma cu realitatea obtinuta (in cazul de fata) si ca de cele mai multe ori, in situatii de gen precum topicul lui Maxente, teoria NU a rezovat problema, ci tot experimentarea si ajustarea.

Poti spune tu de ce teoria spune ca rezonanta trebuia sa fie intre 78 si 81kHz ca sa impar si capra si varza, si rezonanta este la 62,5kHz?

Sa nu ma iei si tu cu "eroarea de masuratoare a aparatului".

Cel putin cel pe care il am eu l-am testat pe capacitori de precizie (0,1 si 0,25%) si inductiori asemeni cu 1%

Eroarea in cazul meu a fost de 9% si la maxente de cam 17%

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări