maxente Postat Mai 24, 2017 Autor Partajează Postat Mai 24, 2017 (editat) Condensatorul e unul singur, scrie pe el 1uf/250v si masurat e 946n Mai jos ai bobina de la tine cu 10sp Se vad mai multe spire ca sunt doua snururi in paralel, dar de fapt sunt 10. Cine stie o fi tolerante intre aparatele de masura Cu secundarele in scurt am 3,74uh bobina plus pierderile la traf Editat Mai 24, 2017 de maxente Link spre comentariu
Marian Postat Mai 24, 2017 Partajează Postat Mai 24, 2017 T130-2 are permeabilitate 11nH/N2, deci la 10 spire inductanta este pe la 1,1uH. T157-2 are permeabilitate 14nH/N2, deci la 10 spire inductanta e pe la 1,4uH. Tu spui ca ti-a aratat 1,7uH in ambele cazuri. Totusi ar trebui sa fie ceva diferente macar la sutimi daca nu la zecimi, altfel precizia L-metrului ar putea fi destul de slaba. Se mai poate si ca diferenta fiind asa mica, sa fie ascunsa de stilul de bobinare, vreo spir incompleta, sau invers ceva mai mult de o spira...etc. Oricum poti lua in calcul si calculul inductantei dupa permeabilitate, uneori ar putea fi mai precis. De tinut cont ca permeabilitatea tinde sa scada o data cu cresterea curentului, deci si inductanta tinde sa scada, ar putea fi si asta un factor in comportamentul in sarcina. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 24, 2017 Partajează Postat Mai 24, 2017 (editat) Maxente, la torul de la mine fa bobinajul din un singur conductor de 1,5-1,8mm sau 2 de 1mm diametru, NU torsada mai multe mai subtiri! Litzwire facut de fabrica este astfel torsadat incit lungimea tuturor firelor de litz este mereu egala pe toata lungimea litzwire-ului! Pentru probe poti folosi chiar si conductor de 1-1,5 diametru. La LECO SMPS, am 2 sirme de 1,5mm diametru pentru 4,5kW, sta rece sirma la 23A trasi din retea. 2 bobine pe acelasi miez ca meterial dar cu sectiune diferita, implicit permeabilitate diferita, nu pot avea aceeasi inductanta! Pe miezul de la mine, trebuie sa fie un pic mai mare inductanta decit pe T130-2 la aceleasi 10 spire. Parca masurasem 1,67uH la mine (pe acel T157-2), sa ajung diseara acasa si mai masor inca odata, totul. Deci ai 3,74uH inductanta totala formata din inserierea primar traf (cu secundarele in scurt)+inductanta bobinei ajutatoare? Editat Mai 24, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
maxente Postat Mai 24, 2017 Autor Partajează Postat Mai 24, 2017 Maine bobinez iar ambele miezuri si pe ala mare de la tine si pe cel mai mic T130 si le mai fac o masuratoare Deci ai 3,74uH inductanta totala formata din inserierea primar traf (cu secundarele in scurt)+inductanta bobinei ajutatoare? Da, uite aici in poza asta Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 24, 2017 Partajează Postat Mai 24, 2017 Ok. Astept sa faci bobinele calumea. Link spre comentariu
maxente Postat Mai 25, 2017 Autor Partajează Postat Mai 25, 2017 (editat) Aia mica T130-2 imi arata 1,39uH si cea mare 1,94uH Editat Mai 25, 2017 de maxente Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 25, 2017 Partajează Postat Mai 25, 2017 Eeee, alta viata! Litz-ul facut de tine, dupa cum am mai spus, nu prea "face treaba"... Posibil de aia si formele urite de curent, incingerea miezului, etc. Ia fa tu 18 spire in primar cu sirma groasa cum ai facut la bobina serie, si necesarul de DC in secundare cu aceeasi sirma, si hai sa repetam experimentul, chiar daca sirma e groasa, la 70kHz de test, merge. Dai un whazzap cind e gata, pastrezi totul asa cum a fost la ultimul, doar rebobinezi traful cu sirma groasa cu 18 spire primar, pui scotch pe un E, si bobina serie de la mine asa cum are ea acum 1,93uH, Link spre comentariu
maxente Postat Mai 25, 2017 Autor Partajează Postat Mai 25, 2017 Am bobinat trafu cu 18sp in primar. Inductanta e de 1,49mH, 717uH cu un mic scoci, inductanta de pierderi 2,29uH si impreuna cu bobina serie e de 4,2uH I-am bagat sarcina de 900W. A doua poza e cu bobina in scurt Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 25, 2017 Partajează Postat Mai 25, 2017 (editat) Asta este! Sa calculeze cineva frecventa de rezonanta pentru valorile date de Maxente la inductanta serie+cea de scapari si c de 945nF Deci 945nF cu 4,2uH Editat Mai 25, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Mai 26, 2017 Partajează Postat Mai 26, 2017 80khz, dar stiai deja asta, asa cum stiai deja ce s-a tot spus ca si posibile explicatii la neconcordante, nu repet ca n-are rost. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 26, 2017 Partajează Postat Mai 26, 2017 (editat) Tocmai ca stiam asta 4,2uH serie cu 945nF dau 81,8kHz frecventa de rezonanta data de acest calculator online propus de dl iop95 http://www.calctool.org/CALC/eng/electronics/RLC_circuit Acum intrebarea este, DE CE si in cazul lui Maxente (ca si al meu dealtfel), frecventa "buna" ca smps-ul sa fie rezonant, este bine mai mica decit ce ar spune teoria sau calculatorul online, 62,5kHz maxente reglat vs 81,8kHz calculatorul-teoria? Pe mine asta ma intereseaza, presupunind ca un nou venit in domeniu, citeste acest topic, bobineaza, masoara la singe inductanta scapari, inductanta serie ajutatoare, condensator serie, etc, aplica teoria calculator-online, si sursa NU este rezonanta, desi el a respectat tot si a calcuylat tot... Poate sa dea cineva raspunsul de ce nu se pupa una cu alta? Este al doilea caz in care frecventa de lucru trebuie sa fie SERIOS mai mica decit ce ne arata calculatorul acela online, ca sursa sa fie aproape perfect rezonanta... Si la mine, si la maxente, identic, eu 7 kHz mai putin, Maxente cam 18-19 kHz mai putin.. Si eu dupa ce am dus sursa in rezonanta, am testat cu 3 IGBT-uri diferite ca capacitati IRG4PC50W, SGL160N60UFD si inca unul SGH80N60UFD, si a ramas rezonanta, deci NU e de la IGBT-uri, mai ales ca lui Maxente i-am trimis IGBT-uri IDENTICE cu ce am folosit eu in tot ce am pus filmari pe aici... Prea mari diferentele ca sa fie "eroare" de aparate de masura. Editat Mai 26, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 26, 2017 Partajează Postat Mai 26, 2017 La 900W si cu bobina serie pune traful de curent in secundar (daca mai rezista saracul miez). Inductanta de scapari nu este cea masurata cu o punte la cativa miliamperi. Daca am avea un dispozitiv sa masoare la amperi, altul ar fi rezultatul. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 26, 2017 Partajează Postat Mai 26, 2017 Leco, nu stiu ce-ai calculat tu pe site-ul ala dar 945n cu 4,2u dau 79,9khz , 6,28*sqrt(LC), nu 81,8khz. Apoi, vad ca ai o memorie selectiva pentru ca UDAR a scris printre altele si asta: http://www.elforum.info/topic/110426-surse-smps-rezonante/?p=1538276 Cu inductanta de scapari mai mare, frecventa de rezonanta scade. Nici capacitatea nu-i fixa indiferent de regimul de lucru, din contra. Unde mai pui elementele parazite ( inductante, capacitati ), mai ales daca testele se fac cu fire de legatura intre elemente, si nu un cablaj foarte bine pus la punct, toate pot influenta in sarcina, punctul rezonantei. Adica hai sa privim lucrurile mai putin obtuz, sa fim mai flexibili, o rezonanta stabila termodinamic este foarte dificil de obtinut. Si-apoi orice minte rezonabila stie ca pierderile in comutatie sunt doar o parte din pierderile totale, atata munca in plus pentru cateva procente nu se justifica, uite de cand se chinuie Maxente. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 26, 2017 Partajează Postat Mai 26, 2017 (editat) Daca vei scrie valorile in acel tabel calculator online pus de dl iop95 iti va da 81,9kHz. Vroiam doar sa scot in evidenta ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din tirgDe ce la mine functioneaza la fel si cu fire si cu piesele pe placa??? Vezi filmarile! In sarcina mare inductanta de Restul nu ma mai intereseaza, important este ca l-am ajutat pe Maxente sa iasa la liman. S-a chinuit saptamini bune fara rezultat, incercind x si y, degeaba... Iata ca tot practica se experimentarea a fost de mai bun ajutor, inca o data. Il las pe el sa va impartaseasca ce si cum si caa sfaturi si ca rezultate obtinute. Marian, rezonantele nu se justifica PENTRU TINE, pentru mine, si altii se justifica, si nu neaparat pentru citeva procente in plus la randament, secretul este altul, mult mai important. Il vei simti pe propria-ti piele cind vei face un SMPS de peste 1500W, si inca o data cind vei studia atent pdf-ul la IGBT-uri in general IRG4PC50U ce frecventa poate in Hard Switching si ce frecventa poate in rezonant mode. Eu zic ca de la 8-40kHz in HS la 300kHz in rezonant, w diferenta de la cer la pamint. Dar te vei lovi de astea cind vei vrea sa depasesti 1000-1500W pe iesirea SMPS... Succese tuturor. Editat Mai 26, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Mai 26, 2017 Partajează Postat Mai 26, 2017 Esti sigur ca atat iti da pe site-ul ala? (81.9?) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum