Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Si cine a facut legatura intre incalzire si bobina externa ?

Indicatia mea pt miez extern era exact pt ce ai scris mai sus, lucru care a fost postat aproape identic pe la inceputul subiectului.

Am crezut ca asta e motivatia recomandarii facute... eroarea mea.

Link spre comentariu

Am mai facut niste incercari cu un traf ETD49 bobinat normal in primar cu 14sp. Inductanta primara e de 1,13mH si cea de scapari impreuna cu bobina serie 3,4uH, iar condensatorul serie este de 670nF

In pozele de mai jos e curentu si tensiune in primarul trafului fara nici-un intrefier. Prima poza e fara sarcina.

SDS00048.jpg SDS00049.jpg

In urmatoarele poze am facut un intrefier si am redus inductanta primarului la 209uH. La fel, prima este fara sarcina.Tensiunea si curentul in gol arata mult mai bine ca la varianta fara intrefier

SDS00051.jpg SDS00052.jpg SDS00054.jpg SDS00055.jpg

Eu nu imi dau seama cum a reusit leco sa obtin forma aia de curent mai ales fara intrefier, ca mie nu imi iese mai mult decat se vede in pozele astea.

Nu inteleg o chestie, frecventa de lucru a oscilatorului, in ultimele poze, este de 79Khz, dar pe osciloscop imi arata frecventa curentului mult mai mare, are fluctuatii, ba pe la 168khz, ba 183khz. Asta ce mai e ? O fi traful ala al meu de curent prost compensat ?

Editat de maxente
Link spre comentariu

Pune pe el citeva sute de pF-1nF paralel pe iesirea trafo curent, asa face si osc meu.

209uH este mult prea mica inductanta primarului.

NU are ce sa caute intrefier acolo, doar la flyback am vazut intrefier pe miezul central.

Ce miez folosesti (material)? Sa nu fie facatura china.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pentru putere serioasa, recomand bobina externa pentru optimizare, am vazut si rezonante cu inductanta de scapari folosita pt rezonanta insa nu mai sus de citeva sute de W.

Iata ce a iesit pina la urma, alimentarea +/- 165Vcc (am continuat bobinajul cu inca 2x1 spra la secundare) la 231 retea:

Proba etaj final la 100Hz/4 ohm dummy load

Link spre comentariu

Ce miez folosesti (material)? Sa nu fie facatura china.

Mi se pare ca 3C90, dar nu mai stiu sigur. Tu de care folosesti in general la sursele tale ?

Am incercat in seara asta si cu un ETD59 si aceasi poveste, adica daca nu reduc inductanta primara, prin intrefier, la cel putin 400uH arata aiurea curentul cu pauzele alea, chiar si tensiunea la capetele primarului arata mai nasol, adica mai exact ca in pozele astea

SDS00048.jpg SDS00049.jpg

Nu am alte miezuri sa incerc, va trebui sa comand altele si probabil de la tme sau daca stiti alta sursa ok din Romania, va rog sa imi spuneti, altceva chiar nu stiu ce sa mai incerc

Editat de maxente
Link spre comentariu

Eu ce am luat am luat din Farnell, 3C90 si 3F3, parca si niste 3C95.

Ultima filmare este cu 3C90 Epcos.

Driverul este IR2110, rezistenta de deadtime la SG este de 330 ohmi, rezistentele in baza IGBT de 10 ohmi cu dioda de stingere rapida pe ele (1N4148 poti pune).

Mai mult nu stiu ce sa iti zic, ce IGBT-uri folosesti?

Link spre comentariu

Eu am 100R pusa la timpul mort al SG-ului, asta ar insemna 0,8uS din graficul integratului

La driver IR2110 am si eu 10R catre porti, dar paralel cu UF4007, iar tranzistorii sunt astia IRGP4068

Link spre comentariu

Momentan mai am alte IGBT-uri in afara de IRGP4068 ca sa incerc. Crezi ca ar fi mai buni cei pe care ii recomanzi ?

Observ ca nu au dioda C-E.

Editat de maxente
Link spre comentariu

IRG4PC50U (la yamaha sint cu U) sau W (folosesc eu la cele pina in 3kW), pentru ce ai tu nevoie cele cu W sint suficiente. Pui o MUR460 acolo ca dioda.

Vezi ca la vinzari am un pachet care are multe IGBT-uri inclusiv si U si W si altele mai puternice, totul la un pret "de nimic".

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am mai reusit o mica imbunatatire la forma curentului, dar prin sacrificarea spirelor din primar. Ce vedeti mai jos e cu doar 10sp in primar, iar inductanta a ajuns la 460uH. Fiind putine spire in primar se cam incinge ferita bine de tot la doat 200W sarcina intr-un timp destul de scurt

Prima poza e fara sarcina

SDS00058.jpg SDS00057.jpg SDS00056.jpg

Din cate experimente am tot facut, pana nu scad inductanta primarului sub 500uH sau chiar sub 400uH, unde e chiar si mai bine, nu reusesc sa reduc pauzele alea mari la curent. Ideal ar fi sa ajung la forma curentului cum o are leco, dar acolo nu am reusit sa ajung niciodata.

Intrebare, e mai bine sa pun mai multe spire in primar si sa scad inductanta prin intrefier sau sa las un nr. mic de spire in primar cea ce inseamna sa fortez miezul cu risc mare de saturatie apoi sa pocnesc mosfetii ?

Link spre comentariu

Lasa mai multe spire si ajusteaza ind cu un mic intrefier. Joaca-te cu frecventa SG3525 pina devine sinusoidal. Si valoarea c serie joaca un rol important. Fa iesirea cu totul serie fata de masa nu fata de mijlocul la capacitorii din 230Vac. Iti pun o schema mai pe seara, sa ajung acasa.

Joaca-te si cu deadtime 56r serie cu 250 ohmi multitur, vezi daca ajuta un pic. Si capacitatile parazite influenteaza...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Asa am si eu, catre masa. Toate incercarile au fost facute asa, ca pe alimentare nu am decat un singur electrolitic de 680uF/400v. Am tot incercat sa mai maresc si sa micsorez ba capacitatea serie ba bobina si nu se intampla mai nimic doar ca trebuie sa ajustez din nou frecventa in sus sau in jos in functie de valorile ajustate. Singura diferenta vizibila e atunci cand scad inductanta primarului fie prin intrefier fie prin reducerea nr. de spire

Am incercat si traful ETD49 de la tine si e aceeasi poveste, nu se schimba nimic. Mai ramane sa incerc cu celelalte IGBT-uri de la tine sa vad daca e vreo diferenta

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări