Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Leco, in gol vad ca ai si tu niste mici ciocuri la curent. In mod normal daca ii faci un mic intrefier la unul din miezuri, curentul in gol va arata perfect triunghiular.

In sarcina arata perfect curentu, eu mai am niste mici pauze la al meu.

O sa incerc sa vad daca reusesc sa mai reduc din pauzele alea la curentul meu sa ma apropii cat mai mult de sinusoida.

Link spre comentariu

Nu am folosit snubberele pe secundare altfel cred era lacrima, o sa le fac si pe alea (desi la Yamaha nu sint deloc, nici pe primar nici pe secundar), ma grabeam sa plec spre serviciu...

Pe mine ma intereseaza cel mai mult forma curentului in sarcina, unde este "greul".

Acel smps de Yamaha va alimenta 2 etaje finale (ale amplificatorului, modificate si ele evident) de 2x2000W/4R la 230Vac.

P.S. sa folosesti sanatos noul osciloscop!

Bravo, ai facut o investitie buna, te va ajuta foarte mult, mai ales la smps-uri.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai si care e rostul curentului sinusoidal prin traf ? De ce fac oamenii smps-uri rezonante si nu din alea hard swiching ? Care e scopul final al rezonantei ? Nu aceea de a avea o tensiune cat mai curata pe iesire ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

In primul rind tranzistorii "comuta soft", randament mai bun, mizerii mai putine, avantajul ca nu mai trebuiesc IGBT warp la frecvente peste 100kHz, avantaje sint multe.

E de bibilit dar si cind stapinesti situatia cum trebuie, te bucuri de reusita.

Eu m-am bucurat enorm cind am reusit sa realizez proiectul Leco SMPS, si am si fructificat munca.

Link spre comentariu

Am reusit sa mai imbunatatesc putin forma curentului printr-un intrefier mai mare la miez. Fara intrefier inductanta primara este de 1,3mH.

In ultimele experimente de mai sus inductanta era redusa la 700uH, iar acum am marit si mai mult intrefierul si am redus-o la 285uH. Singura mare buba acum e ca miezul se incinge cam tare, deci nu prea merge nici cu intrefier mare

SDS00045.jpg SDS00046.jpg

Link spre comentariu

Ceva e ciudat.. n-are cum sa fie defazajul mai mare de 90º...

Cred ca tensiunea e masurata "invers" ... afisata defazat cu 180º fata de curent. Inversati bornele la osciloscop.

Pentru ETD49 sunt cam putine spire. Cu 15spire DeltaB este 0.412T.. cam mare. As merge cu 25spire, dB=0.24T.

Acum curentul primar e cam dublu.

Link spre comentariu

Citat: Posted 11 May 2017 - 02:28 PM

Am zis mai demult ca la urmatoarea SMPS voi face filmari.

Am mai modificat o sursa de Yamaha, transformata dupa nevoile (puterea) clientului, aveti filmare cu formele de curent.

Cat este condensatorul serie, 470nF ?

Maxente, eu zic sa revii la formula lui Leco cu bobina serie separata. Asa sunt si sursele amplificatoarelor date ca exemplu de el si de Robert.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

rezon-leco-mai17_B.jpg

Oscilograma este cu scurt pe bobina serie, rezulta rezonanta cam la 110kHz.

Cu 640nF daca am calculat bine L=3,24uH care este inductanta de scapari.

La 90kHz L=4,88uH. Deci bobina pe tor ar avea 1,64uH.

La miezul folosit cat este Al ? Sunt 10 spire ?

Link spre comentariu

Bobina serie separata sau integrata (ind de scapari) n-are nicio legatura cu incalzirea miezului.

Se foloseste separata in productie pentru ca e greu de pastrat o valoare constanta pentru cea de scapari si functie de proiect (frecv de rezonanta si plaja de castig), daca e o valoare mai mare, e posibil sa fie greu/imposibil de obtinut.

Link spre comentariu

Si cine a facut legatura intre incalzire si bobina externa ?

Indicatia mea pt miez extern era exact pt ce ai scris mai sus, lucru care a fost postat aproape identic pe la inceputul subiectului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări