Vizitator Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 (editat) Sa-l stapanesti sanatos ! Mi se pare prea mare pauza. EDIT: eu am pus mereu un set de 3 oscilograme: aprox la rezonanta, sub si peste cu un procent oarecare: Editat Mai 6, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
maxente Postat Mai 6, 2017 Autor Partajează Postat Mai 6, 2017 (editat) Timpul mort ar fi pe la 0,8uS. O sa incerc sa il mai reduc sau o sa mai jonglez putin pe la frecventa Editat Mai 6, 2017 de maxente Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Vezi ca ti-am lasat un pm... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2017 Partajează Postat Mai 6, 2017 Acela nu e timp mort ci pauza rezultata din diferenta intre frecv de comanda si cea de rezonanta. Trebuie sa maresti frecventa. Link spre comentariu
maxente Postat Mai 6, 2017 Autor Partajează Postat Mai 6, 2017 (editat) Sonda de curent prima data am avut-o in secundar pusa. Acum am pus-o in primar. Daca maresc frecventa arata urat curentu Editat Mai 6, 2017 de maxente Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 7, 2017 Partajează Postat Mai 7, 2017 Pai tu ai transformat-o din nou in LLC si asa sunt formele acolo: Link spre comentariu
iop95 Postat Mai 7, 2017 Partajează Postat Mai 7, 2017 Cum adica a transformat-o in LLC? Nu era LLC? Tot timpul a fost LLC, in diverse regimuri de functionare. Daca mai mariti un pic frecventa, pana aproape de rezonanta, caderea de tensiune cu sarcina ar trebui sa fie si mai mica. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 7, 2017 Partajează Postat Mai 7, 2017 Series resonant converters The circuit diagram of an SRC is shown in Fig. 1.20. The DC characteristic of the SRC is shown in Fig. 1.21. The operating region is on the right side of resonant frequency f0 owing to preferred ZVS operation. It can be seen from the operating region that at light load, the switching frequency needs to increase to a very high value to keep the output voltage regulated. Theoretically, the SRC will lose voltage regulation capability at a no load condition. This is a problem for SRC. At 300V input, the converter is working close to resonant frequency. As the input voltage increases, the converter is working at a higher frequency, away from the resonant frequency. This means more and more energy is circulating in the resonant tank instead of being transferred to output. On the other hand, when converters operate far from the resonant frequency, the turn-off current increases significantly due to large phase shift between excitation voltage and current of the resonant tank. The switching loss will be high. With the above analysis, we can see that SRC is not a good candidate for dc-dc converters with holdup time requirement. The major problems are: light-load regulation, high circulating energy and high turn-off current at nominal input voltage. LLC: LLC resonant converters, illustrated in Fig. 1.26, have been studied for a long time. In 1990, A.K.S. Bhat proposed LLC resonant converter [C.50]. However, the LLC converter was designed similar as a series resonant converter. Thus, its superior characteristics were not fully utilized. For a while, the LLC resonant converters were almost neglected. However, in 2002, B. Yang and F.C. Lee revealed the advantages of LLC resonant converters [C.51]. Since then, LLC resonant converters have drawn a lot of attention [C.51]–[C.59]. Based on the LLC resonant tank, different topologies, such as half-bridge and three-level structures, are utilized for different applications [C.51]-[C.59]. Two-phase LLCs are proposed in [C.57]. Variable frequency control is the major control method. A digitally controlled LLC resonant converter is also reported in [C.58]. Optimal designs of LLC resonant converters are discussed in [C.52] and [C.56]. The voltage gain of the LLC resonant converter is drawn in Fig. 1.27. With variable frequency control, the voltage gain of LLC resonant converter can be controlled as boost mode or buck mode. During the holdup time, the LLC resonant converter can operate in boost mode. Thus, high voltage gain is achieved. Meanwhile, at the nominal condition, the LLC resonant converter operates very close to the resonant frequency, which is the best operation point to accomplish high efficiency. In addition, voltage gains of different Q converge at the series resonant point. The LLC resonant tank parameters can be optimized to achieve high efficiency for a wide load range. As a result, holdup time extension capability is accomplished without sacrificing the efficiency at the nominal condition. The LLC resonant converter is considered as one of the most desirable topologies for wide input voltage range. The advantages of LLC resonant converters are: ZVS capability from the zero load to the full load and low turn-off current for primary side switches, so switching loss is low; Zero-current-switching (ZCS) is achieved for secondary side rectifiers and low voltage stress; High voltage gain capability, which is suitable for holdup time operation, and means that bulky capacitors can be reduced considerably. Link spre comentariu
iop95 Postat Mai 7, 2017 Partajează Postat Mai 7, 2017 N-am inteles ce vreti sa aratati cu descrierea postata. Daca inainte, cu bobina separata era LLC (deci in niciun caz SRC), acum cu inductanta de scapari pe post de bobina de rezonanta cum ar putea fi "transformata" in LLC. Si acum raportul Lp/Lr este f mare si caracteristica f aplatizata...poate fi ok pentru operare la frecv fixa. Daca inductanta de scapari a ramas la 22.7micro, cu 220nF frecv de rezonanta este la 69.85k. Operand la 56.5k, pentru sarcini mai mari de 5A o sa iasa din ZVS. Link spre comentariu
maxente Postat Mai 9, 2017 Autor Partajează Postat Mai 9, 2017 (editat) In ultimu experiment am modificat putin trafu si inductanta de pierderi nu mai e de 22uH, este de 41uH iar capacitatea serie este de 2x68nF care masurata imi da 120nF. Frecventa de lucru a oscilatorului este de 56khz. In pozele de mai jos e curentul si tensiunea direct in primarul trafului ETD49 Prima poza e fara sarcina Cum am mai zis, daca incep sa maresc frecventa oscilatorului, incepe curentul sa capete incet forma din poza de mai jos Daca micsorez frecventa, curentul isi pastreaza forma curbata, dar pauza aia din mijloc semnalata de @miticamy in postul #631 se lateste tot mai mult. Practic cum e acum la frecventa de 56khz curentul arata cel mai ''sinusoidal'' Editat Mai 9, 2017 de maxente Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 9, 2017 Partajează Postat Mai 9, 2017 Maxente, vezi ca in meniul canalului poti seta gainul sondei si poti sa schimbi exprimarea in amperi. Link spre comentariu
maxente Postat Mai 9, 2017 Autor Partajează Postat Mai 9, 2017 (editat) Deocamdata fiind un traf de curent facut pe genunchi, nu m-a interesat valoarea curentului. M-a interesat mai mult forma lui. Oricum, multumesc de pont, mai am de butonat prin setarile osciloscopului pana mai invat una alta Revin cu niste poze la forma tensiunii pe capetele condensatorului serie cu traful ETD49. Cu galben este la condensator si cu mov e curentul prin traf Prima este fara sarcina Editat Mai 9, 2017 de maxente Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 Am zis mai demult ca la urmatoarea SMPS voi face filmari. Am mai modificat o sursa de Yamaha, transformata dupa nevoile (puterea) clientului, aveti filmare cu formele de curent. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 Nustiu care e secretul tau, dar imi place ce le faci ! PS: De ce joaca sinusoida aia asa pe osciloscop ? PS2: Poti pune o oscilograma cu tensiunea pe iesire a unei surse d-asta rezonanta de o faci tu ? Dar oscul dat pe AC si la cea mai mica treapta de tensiune. Adica as fi interesat sa vad daca mai sint mizerii pe tensiune cum e la cele hard swiching... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 (editat) O sa fac miine, deja sint la job... Asa joaca ea, si la smps mele face la fel. Secretul meu este experienta sau mai bine zis experimentarile facute dealungul timpului. In tot ceea ce fac, niciodata nu am calculat nimic... Editat Mai 11, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum