iop95 Postat Martie 18, 2017 Partajează Postat Martie 18, 2017 Ar fi bine sa scadeti inductanta primara la 5-10 ori inductanta de rezonanta prin introducere intrefier iar infasurarile sa nu fie peste zona intrefierului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2017 Partajează Postat Martie 18, 2017 Si daca bobineaza cu folie, cum face? Eu pina acum n-am vazut intrefier decit la sursele flyback, si acolo destul de generos, insa NUMAI pe miezul central. Labgruppen sint "experti" in domeniu. Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 18, 2017 Partajează Postat Martie 18, 2017 (editat) La flyback este absolut necesar avand in vedere ca e o topologie cu acumulare iar energia magnetica se poate acumula doar in intrefier. De fapt la flyback nu e vorba de un transformator ci de doua bobine cuplate. La topologia rezonanta, cu comanda in frecventa, raportul Lp/Lr nu poate fi mai mare de 10-15 pentru ca nu se mai asigura acel castig variabil care sa permita reglajul tensiunii de iesire functie de sarcina sau tens de alimentare. Cum frecventa de rezonanta este de regula peste 50kHz, valoarea pentru Lr este in zona 2-50micro, functie de factorul de calitate ales, respectiv valoarea cond de rezonanta. Astfel Lp va fi in zona 20-700micro, functie de variata dorita a castigului. Functie de frecventa minima de lucru se calculeaza numarul de spire necesar pentru a evita saturatia. Cu acest numar de spire, de regula, valoarea inductantei este cu mult mai mare fata de necesar si e nevoie de intrefier pentru a o aduce la valoarea dorita. Intrefierul aduce o problema legata de pierderile induse de fluxul de frangere in infasurari. De regula la topologia rezonanta se bobineaza separat primarul de secundar pentru a creste inductanta de scapari (mai ales atunci cand nu se foloseste bobina de rez externa si inductanta de scapari ii tine locul); bobinand separat, se poate evita zona centrala unde este intrefierul. Daca se va folosi folie, ar fi indicat sa fie folosita de latime mai mica, aferenta primarului / secundarului; daca nu, se vor adauga pierderile aferente. Daca frecventa este fixa... nu prea are importanta valoarea Lp sau raportul Lp/Lr. Are implicatii in valoarea dead time. Inductanta de scapari secundara are un efect de crestere a tensiunii secundare. Editat Martie 18, 2017 de iop95 Link spre comentariu
maxente Postat Martie 18, 2017 Autor Partajează Postat Martie 18, 2017 Si daca bobineaza cu folie, cum face? Momentan nu am folie ca as incerca Ce pot sa mai zic din experimentele mele e, ca, intr-adevar, daca nu faceam intreferul acela prin polizarea uneia din tole pe piciorul central, mi se incalzeau mosfetii in gol, iar curentul avea forma din poza de mai jos cand nu aveam sarcina in secundar In momentul in care i-am facut intrefier, din aproape in aproape pana am coborat inductanta de la 1,1mH la aroximativ 400uH, mosfetii sunt reci gheata, iar curentul in primarul trafului, fara sarcina in secundar, arata asa E adevarat ca eu am un radiator cam mic acum pentru teste si ala se incalzeste cam repede si in sarcina. In cazul lui leco, radiatorul de la sursa e destul de generos si probabil ca din cauza asta spune ca la el mosfetii sau IGBT-urile stau nitel caldute fara sa aibe nici-un intrefier cand e sursa in gol fara sarcina Bobinarea primarului despartit de secundar prin cativa milimetrii de spatiu in dreptul intrefierului l-am observat si eu dar la sursele de puteri mici care nu au bobina serie cu traful Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2017 Partajează Postat Martie 18, 2017 Ma refeream la lasat spatiu de bobinaj "la intrefier" cind folosim folie... Am desfacut cindva un traf de QSC facut pe miez EE55, rezonant ZCS, si nu avea intrefier. Adevarul este ca nu am masurat sa vad forme de curent, scadere idle/sarcina, amplificatorul fiind ireparabil (PCB carbonizat) uin zona IGBT-urilor, deh avea breaker in reteaua de alimentare... Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 19, 2017 Partajează Postat Martie 19, 2017 Daca Miur miez e mic si se obtine inductanta dorita fara intrefier... e ok, n-are sens sa introduca intrefier. Link spre comentariu
FRobert Postat Martie 20, 2017 Partajează Postat Martie 20, 2017 Eu am incercat miez 3C90, 3F3, N97 si cam aceeasi rezultate in ceea ce priveste inductanta primara. Diferenta este de cateva zecimi de microhenry. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 20, 2017 Partajează Postat Martie 20, 2017 Inductanta tine de permeabilitatea miezului magnetic, numar de spire, intrefier (unde este cazul). Link spre comentariu
maxente Postat Martie 20, 2017 Autor Partajează Postat Martie 20, 2017 Am incercat si cu traf ETD59. Infasurarile, din primar si secundar, le-am facut cu cate 35 de fire de 0,4mm grosime fiecare si teoretic am o sectiune de 4,39 mm patrati de cupru, asta ca sa scoatem din calcul ca nu as avea sectiune destula. Spatiu de bobinat e gramada la ETD59 Am pus 13sp in primar si 2x7sp in secundar Tensiunea in gol este de 168Vcc ( 2x84Vcc ) Cand zic in gol ma refer ca nu am snubber in secundar, doar o rezistenta de 10k/10w pe post de sarcina minima La o sarcina de 1,9A am 159V, la 6,6A am 146V iar la 11,7A mai raman 135V Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 20, 2017 Partajează Postat Martie 20, 2017 Vrei sa nu varieze cu sarcina atunci o faci stabilizata. Arata-mi o sursa cu traf de 50Hz la care nu variaza tensiunea in secundar dupa redresare si filtrare. Link spre comentariu
FRobert Postat Martie 20, 2017 Partajează Postat Martie 20, 2017 Toate variaza, dar parca nu asa de mult. 33V mi se pare mult. Fiind vorba de surse pentru amplificatoare audio (atat sursa mea cat si a lui maxente) nu trebuie stabilizat, insa nu stiu cat strica (distorsioneaza) dinamica muzicii de exemplu cand apar pasaje de subbass si fluctueaza tensiunea de alimentare vreo 30V? Link spre comentariu
Marian Postat Martie 20, 2017 Partajează Postat Martie 20, 2017 Nu va fluctua cu atat. In primul rand cei 33V sunt intre cele 2 ramuri, dar la amplificator te intereseaza intre masa si ramuri, adica ar fi 16-17V cadere daca sarcina ar fi aia, insa in realitate nu va fi nici atat din 2 motive, Maxente a testat cu sarcina intre cele 2 ramuri, dar amplificatorul conecteaza alternant sarcina intre una dintre ramuri, si masa, ceea ce reduce stresul pe primar cam la jumatate ( poate nu chiar atat dar cam pe acolo ), deci si caderea de tensiune in sarcina pe toata partea de primar e mai redusa; apoi orice cadere de tensiune in sarcina, inseamna si un curent mediu mai mic, echilibrul se va creea undeva, habar n-am unde, dar eu as zice ca alimentand amplificatorul, in regim muzical, chiar si la volum maxim, caderea ar trebui sa fie mai mica. Si-apoi vorba lui Sesebe, nici traful de retea nu pastreaza tensiunea fixa in sarcina maxima, n-are cum. Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 20, 2017 Partajează Postat Martie 20, 2017 Care este frecventa de rezonanta si care este frecventa de lucru? In jurul frecventei de rezonanta, caderea de tensiune e data doar de variatia tensiunii de alimentare si caderea pe elementele de comutatie... Intai trebuie sa aveti o tensiune de intrare stabila. La un consum de 2kW, tensiunea redresata scade la 298V cu cond de 4700micro si la 312V cu 2x4700micro. De la 325V in gol. Link spre comentariu
maxente Postat Martie 22, 2017 Autor Partajează Postat Martie 22, 2017 Frecventa de rezonanta ar fi pe la 86khz cu L+Lscapari traf la 3,35uH impreuna cu 1uF, dar curentul arata urat. Am scazut frecventa pe la 55khz ca sa arate curentul ok. La traf am mai scazut putin inductanta primara cu cate o bucata mica de scoci pus pe picioarele exterioare a feritei si de la 1,1mH am scazut pe la 600 uH si mosfetii stau reci fara sarcina in secundar Am incercat azi cu 2700uF capacitate in filtrajul primarului si parca e ceva mai bine, se mai recupereaza cativa volti in plus. Mai mult de 2700uF nu am avut sa incerc Link spre comentariu
iop95 Postat Martie 22, 2017 Partajează Postat Martie 22, 2017 Rezolvati cu filtrarea pentru ca altfel n-are cine sa o compenseze caderea de tensiune daca frecventa de lucru e fixa. Curentul nu e ok in gol in jurul frecventei de rezonanta sau la o anume sarcina? Verificati caderea de tensiune cu frecventa de lucru in jur de rezonanta. Operand la 55kHz, ZVS se pierde la curenti mai mari de aprox. 5A. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum