UDAR Postat Martie 9, 2017 Partajează Postat Martie 9, 2017 1. Păi tocmai asta spuneam , că nu se încălzește . Poți avea câțiva wați pierdere pe traf fără creștere sesizabilă a temperaturii dacă răcirea e bună . Dar era doar o ipoteză , nu susțin că de acolo e problema. 2. Nu mă refeream la condensatorii de filtraj ci la cel(cei) de la ieșire . PS . Fără Dl . te rog . UDAR e suficient . Link spre comentariu
maxente Postat Martie 9, 2017 Autor Partajează Postat Martie 9, 2017 Mai am totuși o observație . Nu m-am ocupat deloc cu surse ( quasi)rezonante dar este generală observația . Nu luați ca referință tensiunea în gol ci tensiunea la un curent oarecare . Mic dar nu zero - să zicem 100mA . În gol condensatorii se încarcă de la orice vârfuri . Cred că și Leco a spus pe undeva chestia asta ... Aveti dreptate ! Eu cand zic tensiune in gol, nu ma refer la tensiunea de pe filtraj fara nici un fel de sarcina, mai ales ca nu am nici eu snubber in secundar O mica sarcina tot pun si eu la sursa, de exemplu cand am tot zis ca am aprox. 159v in gol de fapt eu am acea tensiune la o sarcina minima, adica folosesc o rezistenta de 10k/10W. Daca o scot creste incet, in gol, tensiunea pe filtraj cu vreo 20V In seara asta am marit condul serie la 1uF (924nF) + cei 4uF ai bobinei si teoretic ar fi o frecventa de rezonanta la 82khz, dar practic curetul ''cel mai sinusoidal'' este la vreo 66khz, se vede clar pe osciloscop. Maine, sper sa am timp, am in plan sa bobinez alt traf mai țapăn sa vad ce caderi de tensiune o sa am in sarcina. Link spre comentariu
maxente Postat Martie 10, 2017 Autor Partajează Postat Martie 10, 2017 Am bobinat cu 50 fire de 0,2mm in primar si in secundar, dar tot cam aia e treaba. La o sarcina de 10A imi scad 25V La 50 de fire cu grosimea de 0,2mm fiecare, imi iese o sectiune a cuprului de 1,57mm2. Link spre comentariu
Rashad Ionita Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 (editat) Eu as încerca cu câteva fire mai groase sa zicem 0.5, și putem scădea numărul acestora sa zicem la 25. Ps.sper sa nu vorbesc prostii dar puteți încerca. Editat Martie 10, 2017 de Rashad Ionita Link spre comentariu
Marian Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Maxente din ce spui, ai peste 6A/mm^2, nu-i cam mult? Link spre comentariu
cristi7521 Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 In notele de aplicatii vad condensator serie f. mic, sub 100nF si inductanta serie mare. Exemplu https://www.fairchildsemi.com/application-notes/AN/AN-6104.pdf Este prezentat si transformatorul, realizat pe ETD44 Link spre comentariu
maxente Postat Martie 10, 2017 Autor Partajează Postat Martie 10, 2017 (editat) Pai vad ca nici leco nu are sectiune prea mare de cupru. El zice ca foloseste litz de 0.0071 x 700 fire, asta inseamna o sectiune de 2,8mm patrati din calculele mele si el zice ca a tras 3-4kW. Nu inseamna ca si el a fortat un curent cam mare pe mm patrat ? Se aplica aceeasi regula de 3A/mm2 curent tras ca la trafurile clasice ? @cristi7521, tancul rezonant ti-l faci dupa valorile pe care le ai tu la C serie, L serie si inductanta de scapari a trafului, nimic nu e batut in cuie Editat Martie 10, 2017 de maxente Link spre comentariu
Marian Postat Martie 10, 2017 Partajează Postat Martie 10, 2017 Mai taie unul din zero-urile de dupa virgula, probabil ai vrut sa zici 0,07. Depinde la ce tensiune a tras Leco puterea aia, si depinde cat din tensiunea initiala ( aia din gol, sau 100mA cat parca zicea ca are sarcina minima ), se regasea la cei 4kW... Din punctul meu de vedere peste 6A este o densitate cam mare, dar sigur nu-i singurul motiv al caderii mari. Link spre comentariu
maxente Postat Martie 10, 2017 Autor Partajează Postat Martie 10, 2017 Asa e, am gresit. Uite aici in postul asta spune 0.071. Deci iese o sectiune de 2,4mm Exact, ETD59 este culcat cu pinii pe o parte si cealalta, si da, atit pentru putere mare cit si pentru a incapea sirma. La litzwire, trebuie sa ma uit pe facturi, pe mailul vechi, stiu ca am dar cam 370 euro pe litz, si era 600x0,071, made in Germany. Daca vreti, poate o punem de un group buy de trafuri si litz. Si eu as fi curios cam cat i-ar cade in sarcina. Singura cadere am vazut-o la sursa de la acel amplif Yamaha si teoretic este exact ce mi se intampla mie si lui Robert, dar la celelalte surse de putere unde zice ca a tras 3-4kw nu ne-a aratat caderea de tensiune Link spre comentariu
maxente Postat Martie 11, 2017 Autor Partajează Postat Martie 11, 2017 E cam groasa treaba ! Azi am probat sursa in hard sw, am scos LC-ul rezonant si am cuplat traful intre doi conzi de 1uF si caderea de tensiune se mentine, e cam aceeasi cu o mica variatie de 2-3v mai mult fata de probele facute cu tancul rezonant O concluzie rapida ar fi ca traful e anemic bobinat Link spre comentariu
Marian Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 De asta ti-am sugerat testul ala, ca sa determini mai usor unde au loc majoritatea pierderilor, si deci unde trebuie umblat cel mai mult. Ce-i drept un anumit procent de pierderi este inevitabil devreme ce nu ai stabilizare, probabil daca scazi undeva sub 10% cadere in sarcina maxima fata de varianta in gol ( sarcina minima ), ar cam fi deajuns. Incearca sa mergi cu maxim 4A/mm^2 la traf, eventual chiar si mai putin daca se poate, vezi asa daca exista o inbunatatire, si eventual fa intai testele de optimizare in HSW, apoi revii la rezonanta stiind ca ai facut tot ce puteai face. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 (editat) Sirma folosita de mine este de 600x0,071. La citeva spire cit avem in primar si secundar, rezistenta in DC este foarte mica citiva miliohmi, am mers in teste si cu mai mult de 20A/mm^2, sirma NU se incalzeste la limita de pericol. Am reusit sa bag sursa in protectie termica trafo, cind tragram in secundar peste 50A, si s-a incalzit secundarul la peste 90 grade celsius (protectia termica la bobinaj primar+secundar este reglata la 88-90 grade celsius). Iata aici cum trag peste 4,8Kva din retea, fara nicio greata: iar aici testarea protectiei termice a trafo, observati in cit timp bobinakul ajunge la 88-90 grade celsius, sursa lucrind permanent la 20-21A trasi din reteaua de 230Vac: Evident ca in regim de program muzical, niciodata amplificatorul/smps-ul lui NU va (vor) ajunge sa lucreze atit de greu. Editat Martie 11, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 ...am mers in teste si cu mai mult de 20A/mm^2, sirma NU se incalzeste la limita de pericol... Mai taie din ele, vorba ceea... Ca o merge pe perioade foarte scurte si cu densitatea aia astronomica, nu zic nu, insa NU se recomanda asa ceva aici pe forum decat poate pentru teste destructive, asta pentru ca exista destui utilizatori fara pregatire suficienta, care o pot lua de buna de utilizat. Daca asta ma face dictator, atunci fie, e pentru binele sectiunii Link spre comentariu
maxente Postat Martie 11, 2017 Autor Partajează Postat Martie 11, 2017 Am inteles ca ai tras din retea acei 20A dar ma interesa caderea de tensiune pe secundar de la tensiunea in gol pana la diferite valori ale sarcinii cuplate in secundar. In pozele de aici http://www.elforum.info/topic/110426-surse-smps-rezonante/?p=1502933 vad ca folosesti si banda de cupru, nu numai sarma aia de 0,071x600. Banuiesc ca ai bobinat primarul cu folie si secundarul cu litz. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 11, 2017 Partajează Postat Martie 11, 2017 (editat) Marian, Treaba e simpla, la inalta frecventa fiind lungimea foarte mica a conductorului/foliei cu care bobinezi (pentru ca intra un numar muuult mai mic de spire atit in primar cit si in secundar(e) fata de un traf la 50Hz unde densitatea de curent nu se poate alege prea mare), densitatea de curent poate fi marita destul de bine, daca exista racire buna, rezistenta in DC a bobinajelor fiind foarte mica, pierderile sint mult mai mici fata de un traf la 50Hz unde bobinajele pot depasi si citiva ohmi, rezistenta in DC. Nu incerca sa spui ca Maxente are pierderi (caderi mai bine spus) de 20-30V in tensiunea redresata in secundar datorita sectiunii conductorului folosit (ca s-ar pierde pe el), realizezi banuiesc cam ce putere ar disipa trafo daca am pierde citiva volti raportati pe si la rezistenta in DC a infasurarii(lor). Banuiesc ca Maxente poate confirma ca bobinajul NU se incinge la acel curent de sarcina la care a testat si asta o spun fara sa ii vad traful/lucratura, blind talk cum zic cei de afara. Te invit sa masori cam ce rezistenta in DC are o bucata de fir litzwire care este format din 600 litz de 0,07mm diametru echivalentul cam al unui spiral de 3mm diametru pentru o lungime de circa 75-80cm, si sa calculezi cam ce cadere de tensiune si cit se disipa pe el la o densitate de curent de 20A/mm2, eu am tras din secundarul SMPS un curent de 50-55A in teste si nu s-a intimplat nimic, si sirma era calduta, nu mai mult de 40-45 grade masurat minometric Vezi tu, diferenta este ca pe acest topic, oamenii se chinuie pentru un amarit de 1000-1500W rezonant mode, si inca intimpina dificultati, iar eu ma joc cu 4-5Kw, si imi merge flawless de 4-5 ani de cind am lansat SMPS-ul cu 0 failure rate pina acum, si cu teste "distructive" cum zici tu, care culmea nu au distrus nimic pina acum, decit atunci cind am vrut sa trosnesc IGBT-urile incercind sa trag peste 6kW din unele de 55A/25 grade celsius cu 27A/100 grade celsius (IRG4PC50Wpbf).... Oamenii de aici vor sa faca un SMPS pentru alimentarea etajelor finale audio, deci niciodata regimul de incarcare nu va fi de 100% pe perioada nedeterminata. Si culmea, filmarea a doua de mai sus, arata un interval de 2 minute si 30 secunde in care smps-ul livreaza puterea pentru care a fost construit, fara nicio limitare, tragind in medie 20-21A (cam 20,7A media) din reteaua de 230Vac, pina cind bobinajul atinge pragul de protectie termica (ales de mine cu mult sub pragul de alerta de 180-200 grade dat de producatorul litzwire). Hai sa facem o comparatie cu trafuri de fabrica, unul Chinezesc (stinga) si unul Japonez (dreapta), ambele de la amplificatoare capabile de 2x2000W/2R, ce grosime are litzwireul lor, si ce litz folosesc eu (linga este un spiral cu diametru de 3mm ca referinta fata de litz 600x0,071, ce folosesc eu). Maxente, da, am trafuri bobinate in primar atit cu litz cit si cu folie de 37x0,1mm. Intimplarea face ca nu am observat diferente intre ele, atit ca forma a curentului in primar cit si ca putere obtinuta. Inchei spunindu-va ca la ochi se vede clar ca litz folosit de m ine este cam de 1,8 ori mai gros la mine versus trafo Japonez si minim 3 ori fata de cel Chinezesc, pozele pot pacali ochiul. Hai, sa aveti succes in realizarea sursei, ma opresc aici pentru ca nu vreau sa fiu acuzat ca imi fac reclama mascata... Editat Martie 11, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum