Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Am mai facut un test fara sarcina cu snubber 2,2nF + 6.8R si curentul din drena de jos araca asa

IMG_20170227_184657.jpg

Am redus la 1nF + 6,8R si acum arata asa

IMG_20170227_184334.jpg

Mosfetii sunt reci la oricare din variante

O sa mut traful de curent in primarul trafului de putere

L.E. Cam asa arata curentul in gol in primarul trafului cu 2,2nF + 6.8R la mosfeti D-S

IMG_20170227_190610.jpg

Si cu 1nF + 6,8R la mosfeti arata cel mai bine

IMG_20170227_190919.jpg

Testele sunt facute cu acel mic intrefier la traf

Editat de maxente
Link spre comentariu

Pai Maxente, ti-am spus ce ai vrut sa stii, valori, miez, frecventa, bobina serie (material si dimensiuni), nu am ce sa "mai dau din casa", cred ca am fost extrem de transparent la intrebarile colegilor...

Cit despre cum se lucreaza smps-urile in china, numai cind vad cum bobineaza trafurile, cu sirma ordinara (plina), fara izolatie intre straturi la aceeasi infasurare, fara pic de masuri de electrosecuritate, imi vine sa borasc.

https://www.youtube.com/watch?v=9us_GmElUCM

Probabil ca de aia pe afara se pling de SMPS-uri distruse la amplificatoarele clonate dupa labgruppen si altele, unde gasesc secundare in scurt sau chiar cu scurt intre primar si secundar... :rade:

Comparam cu "carefully proudly hand made"?

DSCN3232.jpg

DSCN3233.jpg

DSCN3267.jpg

DSCN3268.jpg

DSCN3269.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Intr-unul din episoadele Stargate SG1, Carter se chinuia sa descopere secretele generatorului cu naquadah, in timp ce fetita urrone se uita surprinsa la chinul ei si tot incerca sa-i explice, apoi Carter intr-un moment de "evrika" a avut o revelatie salvatoare si misterul a fost elucidat, atunci acea fetita a intrebat-o de ce n-a lasat-o pe ea sa ii dea solutia, Carter a replicat unde e farmecul? E mult mai satisfacator sa descoperi prin forte proprii raspunsul la o problema ce te chinuia, decat sa ti-l dea cineva moca. Istorioara asta scurta are legatura cu subiectul pentru ca intr-adevar n-ar avea nici un farmec sa cumperi un proiect finalizat si pus la punct de altcineva, apoi sa zici " am facut si eu sursa aia", n-ai facut-o tu, te poti identifica cel mult cu un robotel de pe linia de productie a unei fabrici/uzine. Imi place perseverenta lui Maxente, a ales sa se documenteze prin teste practice, si si-a creeat propria lui cale, una cu potential pentru ca nu evita teoria. Eu in schimb prefer o documentare teoretica cat mai solida, prefer sa cunosc cat mai bine un montaj pe care am de gand sa-l proiectez, inca dinainte sa desenez schema, e o chestie de alegeri, ceea ce conteaza insa este rezultatul final, ambele modalitati sunt deja dovedite deci mult succes Maxente si Robert, chiar daca eu unul nu vad rezonanta cu ochi prea buni ( o chestie personala, nu incercati sa ma convingeti de contrariul, n-o sa reusiti ).

Maxente o scurta observatie, inteleg ca te tenteaza reducerea numarului de spire ca sa scapi de intrefier.

Cu un numar mai mic de spire regimul termic al trafului va fi diferit fara indoiala, inductie mai mare => pierderi mai mari.

As zice ca intai sa calculezi unde vrei sa ajungi, si ce trebuie sa faci ca sa ajungi acolo, deci si ce consecinte vor fi.

Link spre comentariu

Pai traful este cam 75-80 lei complet, litz+foil cam 10-15 lei + scotch cam 5 lei, deci sa rotunjim la 100 lei materialele.

Dar iese traf, capabil, nu jucarii china cu sirma chioara

Va dati seama daca imi ceda vreun trafo la sursele vindute sau amplifurile complete facute de mine ca era "haos".

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@leco de fapt ai dreptate, nu prea mai e nevoie de alte explicatii ca eu in seara asta m-am lamurit cum sta treaba si sursa e facuta. Practic ce a zis dl. @iop, Robert si mai apoi concluzia data de @miticamy, cand a observat ca o inductanta mai mare a primarului strica soft sw, e adevarat (nu ca i-as fi contrazis eu) lucru care l-am probat si eu astazi.

In orice caz toate fenomenele astea nu le poti vedea fara un osciloscop, asta e clar si batut in cuie.

@marian, asa este, daca mai scot din spire s-ar putea sa fortez rau inducia in miez. Trebuie sa vad cam la cate spire scoase mai scad inductanta in asa fel incat sa nu fortez inductia. Cum e acum bobinat traful cu 14 sp. e aproape rece ferita cu sau fara acel mic intrefier.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Se pare ca scosul de spire din primar nu e o optiune buna. Am mai tras vreo 3 sp. si am ajuns cu inductanta pe la 700uH, mosfetii tot cam asa se incalzesc si mai nou incepe miezu sa se incalzeasca, deci asa nu !

Vreau sa ma joc nitel cu timpul mort si aici am o nelamurire.

Exista vreun calculator pentru SG3525 in care sa introduc valorile la CT, RT si RD si sa aflu pe langa frecventa si un timp mort cu aproximatie ?

Ce calculator am eu acum e doar pentru valorile la oscilator, adica CT si RT si as vrea sa vad pentru anumite valori si la RD cam ce timp mort ar fi

Eu pana acum aveam la RD o rezistenta de 100R si azi m-am mai jucat nitel acolo si am mai marit-o. Se pare ca incep mosfetii sa se potoleasca din incalzeala

Editat de maxente
Link spre comentariu

Intr-adevar e frumos explicat in graficul ala. Multam frumos

Am lasat traful normal fara intrefierul ala si apoi am marit timpul mort de la aprox. 0.8uS, cat aveam initial, la 1,5uS. Tranzistorii au unceput sa nu se mai incalzeasca asa de, apoi am marit timpul la aprox. 2uS

Acum temperatura tranzistorilor nu mai sare de 25 de grade, temperatura camerei fiind undeva la 20 de grade

Cam asa arata curentul in gol

IMG_20170302_175615.jpg IMG_20170302_175637.jpg

Asa arata in sarcina

IMG_20170302_175744.jpg IMG_20170302_175718.jpg

Cum vi se pare 2uS la comutare, nu e cam mare ?

Editat de maxente
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări