Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Pai si in cazul asta daca as face eu un mic intrefier la traf sa mai micsorez putin inductanta primarului, n-ar fi o idee ?

S-ar putea ca maine sa aterizez pe la atelier si cred ca o sa incerc si treaba asta, chiar sunt curios

Link spre comentariu

Pai daca intrefierul nu este numai pe centru cred ca sunt probleme de radiatie electromagnetica.

Trebuie sa ne concentram si pe realizarile altora. Vezi traful scos din amplificator de Robert, ce inductanta avea primarul ?

Si miezul desfacut de Leko era tot fara intrefier.

Ma enerveaza ca la tine in drena nu se vad ciocurile de curent, masuratorile ar trebui facute cu aceleasi tipuri de aparate.

E prea complicat sa mai cumperi un miez de la TME, sa faci 2 trafuri identice si sa-mi trimiti unul pt masuratori cu scule TEK.

Miezul il platesc eu.

Urmeaza sa mai fac si o caracteristica de sarcina la miezurile mele in paralel pana la 3-400W. Cam greu cu sarcina, rezistentele mele nu o sa mai reziste mult timp.

M-am inscris la pensionare cu 15 martie dar nu se stie cand dau astia rezolutia.

Probabil trebuiesc facute teste de zgomot si cu amplificatorul, alte probleme de specialitate.

Ar merita comparat si cu o sursa hard SW cu aceleasi trafuri ale mele pt ca sigur sant identice. Multa treaba!

Si problema lui Robert cu mersul in gol sau la sarcina mica: pai este chiar dezavantajul rezonantei serie:

3cu4.jpg

Link spre comentariu

Ziceam de intrefier pe picioarele exterioare ale feritei deoarece eu am desfacut un traf stas dintr-o sursa rezonanta de fabrica care nu avea bobina serie, dar avea bobinate pe traf primarul separat de secundar, iar intrefierul e facut cu cate o bucata mica de folie pe fiecare picior exterior al ferite. Deci nu are intrefier ca la trafurile flyback pe piciorul din mijloc

Aici e poza cu traful ala desfacut si se vad foitele despartitoare. http://www.elforum.info/topic/110426-surse-smps-rezonante/?p=1284274 e scos din sursa asta http://www.elforum.info/topic/110426-surse-smps-rezonante/?p=1284025

Acum nu stiu cat de valabila e treaba asta si la mine ca eu am bobina serie

Un miez din ala rosu micrometals pot sa va dau ca mai am unul de rezerva sa faceti teste cu el. Daca vreti vi-l si bobinez la o anumita valoare pe care o vreti ca am un l-metru

L.E. Pana la urma eu cred ca trebuie sa il fac sa mearga ok fara intrefier, daca leco spune ca nu a folosit asa ceva, iar tr. lui stau aproape reci si la sarcina destul de mare inseamna ca trebuie sa mai bibilesc pe la snubbere ma gandesc... nu stiu...mai experimentam

Editat de maxente
Link spre comentariu

Eu folosesc T157-2 pentru bobina serie.

Dar si puterea sursei este mare.

N-am incercat niciodata cu miez mai mic de T157.

Cind fac urmatoarea sursa, voi face si niste oscilograme.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Un miez din ala rosu micrometals pot sa va dau ca mai am unul de rezerva sa faceti teste cu el. Daca vreti vi-l si bobinez la o anumita valoare pe care o vreti ca am un l-metru

Eu ma refeream la traf, valoarea primarului da zona aia de ZVS cu timpul mort mare al lui 3525. Poate azi fac montajul cu L6599 sa vad diferentele.

Miezuri pt bobina am de la PFC, la limita folosesc miez de ferita cu intrefier, am zeci de trafuri FLY de monitoare CRT.

Link spre comentariu

Ambele inductante contribuie la ZVS, nu doar cea primara.

Problema de regula este in gol si la sarcini mici, cand curentul e mic pentru ca sarcina e mica (sau zero) dar si pentru ca se creste frecventa pentru a pastra tensiunea de iesire constanta (mai ales daca tensiunea intrare este la maximul intervalului admis). Cresterea frecventei, conduce la cresterea impedantei circuitului rezonant si de aici reducerea si mai puternica a curentului, care poate duce la iesirea din ZVS din lipsa de energie inductiva suficienta.

Cresterea frecventei mai ridica o problema - daca deadtime-ul e fix, ponderea acestuia in perioada de oscilatie creste, reducand eficienta iar daca deadtimeul trebuie marit pentru ca s-a redus curentul, poderea e cu atat mai mare si eficienta scade pe masura.

Link spre comentariu

Aveti dreptate domnule Mitica !

Am micsorat inductanta primarului printr-un mic intrefier facut pe picioarele exterioare a miezului ETD49 cu cate o foita de scoci si tranzistorii sunt sloi, nu se mai incalzesc deloc in gol

Pana sa fac intrefierul, nu trecea un minut si deja mosfetii ajungeau la aproape 40 de grade fara sarcina

Acum cu intrefierul ala mic nu mai am in primar 1,1mH, am 400 si ceva de uH inductanta

Am lasat traful de curent conectat in drena mosului de jos

Asa arata curentul in gol fara intrefier si fara sarcina

IMG_20170227_125836.jpg

Asa arata curentul in gol, fara sarcina, dar cu intrefierul ala facut cu scoci

IMG_20170227_143759.jpg

In ultima poza e forma curentului cu intrefier si cu sarcina

IMG_20170227_143915.jpg

Si acum intrebare e ce facem ?

Bobinam traful cu mai putine spire in primar ca sa evitam acel intrefier

@Leco, tu cam cata inductanta aprox. ai in primar la traful tau de nu ai intrefier si nici nu se incalzesc mosfetii, mai ales in gol ? Asta binenteles daca nu e secret

Editat de maxente
Link spre comentariu

Mi-ai dat o noua tema de studiu!

Am pus extrasul ala de teorie in care se spune ca la rezon serie sant probleme la mersul in gol si sarcina mica. Asa ca toate masuratorile le-am facut in sarcina. Pe filmul lui Robert am vazut insa ca in gol are curent triunghiular, foarte diferit de ce ai tu. Teapa aceea de curent de drena este foarte ciudata.

poate ai niste snubere prea puternice, eu nu am asa ceva in niciun test.

Eu zic sa faci masuratori la un curent de sarcina echivalent cu ce avem la mersul in gol al unui amplif audio. Poate ar fi bine sa uitam de mersul in gol.

Link spre comentariu

Nu e nimic secret, parca aveam in jurul la 7xx uH, nu mai stiu exact, am masurat odata la inceput, apoi nu m-a mai interesat lucrind identic toate trafurile.

Dar trebuie tinut cont, la mine am ETD59, are alta permeabilitate magnetica.

Nu mai bine stringeti bani si va vind eu proiectul de SMPS, perfect functional? :)

Il am refacut cu tot cu toate fieisrele, schema, gerbere & stuff.

post-175406-0-01404100-1488203365_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pai scopul forumului era sa invete si nepriceputii de la avansati. Si sa sapam pana dam de apa. Ca poate ne zbatem sa castigam si noi bani intrun final. Daca aveam bani trimiteam poze din Grecia si nu oscilograme.

Link spre comentariu

Exact ! Scopul e sa mai si pricepem ce face, nu numai sa cumparam de-a gata !

De fapt cam asta e farmecul forumului de ''entuziasti'' cum spunea cineva, sa ne ajutam intre noi. Vine unu cu o idee sau un rezultat al unui experiment, altul vine cu alta idee si tot asa

Nu e problema, leco, daca crezi ca ''dai ceva din casa'', nu se supara nimeni.

Dupa tot timpul asta pierdut cu experimentul nu voi renunta. De fapt sursa e cam gata. Mici bibileli pe ici pe colo, dar in rest e cam batuta in cuie

@miticamy, in ultimul experiment la mosfeti a ramas 2,2n+6,8R. Initial avusesem 1n+6,8R

in orice caz sursa merge perfect acum cu nitel intrefier, e sloi toata, nu se mai incalzeste nimic in gol. Am pus o sarcina de 740W si tocmai atunci incepe usor sa se incalzeasca radiatorul mosfetilor

O sa incerc sa bobinez traful cu mai putina sarma sa se mai micsoreze inductanta primarului

Editat de maxente
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări