Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

In poza 2 esti inca peste frecv de rezon pt ca tai curentul inainte sa ajunga in zero.

Eu am pus la masuratori seturi de 3 oscilograme: peste rezonanta, aprox la rezonanta si sub rezonanta.

Pt ca nu ai 2 canale si daca nu este in pericol montajul, cu aceeasi sincronizare pune si tensiunea intre mos-uri.

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

In seara asta facui un test cu tancul rezonant pe sursa mare cu sg+ir si se pare ca merge complet pe dos

Nu mai e nimic din ce era la testul cu ir2153

Am setat oscilatorul sg-ului la aprox. 200khz ca sa am 100khz la iesire, am folosit aceeasi mosfeti irfp460, iar forma curentului se poate vedea in poza de mai jos

Posted Image

Mosfetii se incalzesc putin

Editat de maxente
Link spre comentariu

Timpul mort este ultima ta problema ! Din atatea masuratori am vazut ca influenteaza numai comutarea de tip ZVS, nu are treaba cu tancul rezonant. Orice testare trebuie sa o incepi de la alimentare redusa si variatia frecventei in limite largi ca sa vezi unde este de fapt rezonanta.

Link spre comentariu

Bine domnu Mitica, am alimentat sursa dintr-un traf cu care mai faceam eu teste la diferite amplifuri.

Am in gol +130V

Am inceput sa reglez din semireglabil pana cand am ajuns la forma curentului din primarul trafului asa cum se vede in poza

Acolo e o frecvente de aprox. 65khz

Posted Image

Daca mai scad frecventa la 54khz curentu arata ca in poza de mai jos

Posted Image

In ultima poza frecventa e setata la aprox. 100khz

Posted Image

Link spre comentariu

Pai am declarat ca rezonanta am inceput sa o abordez de cand am intrat pe forum, deci si eu sant tot la cursul de invatare.

Dar procedand ca si mine ai obtinut sinusoide fata de prima postare cand erai in alt film.

Masoara inductanta de scapari a trafului si vezi daca nu cumva impreuna cu cea a bobinei si cu condul nu obtii chiar 65khz, adica teoria sa fie prioritara practicii.

Link spre comentariu

Cu siguranta creste. Depinde doar de valoarea inductantei primare + de rezonanta si cea a condensatorului, care va fi frecventa de rezonanta fp si de la ce frecenta in jos va incepe sa creasca tensiunea.

Daca valoarea inductantei primare e prea mare si fp va fi prea mica, cel mai probabil nu se poate scade frecventa in zona respectiva pentru ca o sa apara riscul saturatiei, daca frecventa va scadea la mai putin de 1/2 din frecventa la care a fost proiectat traful respectiv.

Link spre comentariu

Haideti sa va povestesc ce mai facui eu azi

Initial nu aveam clemele pentru a presa bine tolele la traf. Acum cu clemele ''corespunzatoare aferent'', care-mi preseaza bine tolele, am o inductanta in primar de 1,13mH si cea de scapari de 0,45uH. In primar sunt 14sp. Traf ETD49

Bobina serie avea initial 3,3uH si am tras treptat din spire pana cand am obtinut o fr. de rezonanta de 95khz. Peste aceasta valoare incepe sa se intample exact ce imi atreagea atentia miticamy in postul #451

Deci bobina acum are 1,65uH iar condu de 470nF, masurat are 420nF

La 95khz curentul arata cam asa

Posted Image

Ce am testat aici e cu alimentarea de +130V. Mai ramane sa vad cum se comporta alimentat la 230Vac

Editat de maxente
Link spre comentariu

Scade un pic frecventa sa ai forma frumoasa de aseara. Miezul este de la miva? As lua si eu 2-3 perechi sa ma joc cu ele. Pe 12 martie ies la pensie, daca nu ai timp pot sa continui eu masuratorile. Dar ar fi bine sa cumparam sarma multifilara sa ne apropiem mai mult de vestici.

Sonda ta de curent este mai putin zgomotoasa decat a mea, poate este de vina si banda osc-ului. Pune-o si in drena mos-ului de jos sa vedem varfurile de curent de la comutatie.

Posted Image

Link spre comentariu

Am scazut fr. pe la 81khz si tot cam asa era forma curentului

Miezurile nu le iau de la mivarom ca aia nici nu au asa ceva, le iau de la tme

Initial aveam bobina pe miez mai mic T106-2 si acum am bobinat un miez mai mare T130-2 si parca s-a mai inbunatatit nitel treaba

Posted Image Posted Image

Am tras vreo 550W si forma curentului se mentine. Mosfetii sunt un pic calduti

Deocamdata ii mai fac putin pauza experimentului ca am niste treaba

L.E. Sonda de curent e aia facuta pe genunchi. Culmea e ca la testele facute cu alimemtarea din traf la 130vcc nu era asa zgomotoasa si se vedea bine forma curentului. Can am alimentat din retea sursa a devenit asa zgomotoasa. Se vede si din pozele de mai sus

Editat de maxente
Link spre comentariu

Am prins putin timp liber si am bagat iar sursa in priza

Am tras 1200W si curentul arata cam asa:

Posted Image

Frecventa am lasat-o la aprox. 81khz

Am observat ca se cam incalzeste condensatorul din tancul rezonant. Cred ca trebuie pus unul de calitate sau doi in paralel cum a facut Leco la sursele lui. Bobina serie e sloi

O alta chestie e ca se cam incalzesc bine de tot mosfetii

Posted Image

Editat de maxente
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări