Vizitator Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 SMPS de la DT Ecler lucreaza la 93,75kHz (93kHz) Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 31, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2016 Bun ! Deci daca frecventa e la 93khz mai trebuie sa aflam inductanta primarului. Si cum nu avem la indemana o alimentare din acel amplificator sa o masuram, ar trebuie calculata. Din pacate eu sunt praf la matematica iar calculele alea sunt complexe rau. Poate dl. iop95 sau altcineva care e mai ager la matematica ne ajuta cu un calcul @DjLeco multam frumos de informatie Link spre comentariu
iop95 Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 (editat) La frecventa de 93.75K si cond de 470n, bobina de rezonanta (Lr) trebuie sa aiba 6.13micro. La cei 3micro pe bobina dedicata se adauga inductanta de scapari a trafului si cel de curent. Dupa cum am mai zis valoarea inductantei primare, respectiv raportul Lp/Lr influenteaza panta curbei de castig si puterea reactiva din circuitul rezonant. Cu frecventa de operare fixa, pentru o variatie cat mai mica a tensiunii de iesire e bine ca raportul sa fie cat mai mare, dar trebuie facut un compromis. Eu as alege o valoare de 10-15 pentru raport, adica inductanta primara in zona 60 - 100micro. Valoarea nu critica pentru operare la frecventa fixa. Editat Decembrie 31, 2016 de iop95 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 (editat) Cu placere Maxente, "inima" smps este oscilatorul cu cristal de 6MHz, de unde se culege semnalul divizat la frecventa dorita si apoi este data la circuitele flip flop , 2x f smps. Am reparat cindva un DT4800 si de curiozitate am pus sa vad frecventa, 93,7x kHz intre B si E la IGBT. Editat Decembrie 31, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 31, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2016 ...adica inductanta primara in zona 60 - 100micro. Valoarea nu critica pentru operare la frecventa fixa. Aici eu nu pricep o treeaba. Daca ar fi cu miezul de ferita montat pe traf probabil ca undeva la 2-3 spire bobinate ar fi indeajuns ca sa ajung la o valoare de pana in 100uH . Atat de putin sa bobinez traful in primar ? Daca imi scapa ceva va rog sa ma corectati Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 (editat) Numarul de spire in primar se calculeaza in functie de de sectiunea miezului, frecventa, si cimpul magnetic (imi scapa acum cum se numeste, ala cu mT, mili-tesla). Eu nu am calculat niciodata, am experimentat. La smps mele am 13 spire in primar. Editat Decembrie 31, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
FRobert Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 Scuze Maxente ca scriu asa de scurt, dar am timp pana vine trenul si se ridica bariera. Ca sa obtii inductivitate mica in primar trebe intrefier. Cu intrefier inductanta de scapari se modifica foarte putin, insa cea primara scade considerabil. Si tensiunea variaza mai putin intre idle si sarcina. La multi ani, plina de realizari si bucurii!!! Link spre comentariu
iop95 Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 Cei 93.75kHz se obtin prin divizare cu 16 + 2 divizari cu 2, dar freventa de lucru (vazuta de circuitul rezonant) este dublul acestei valori, respectiv 187.5K. Cu 470n si 3micro (+ cel putin 1-2micro ind de scapari) frecventa de rezonanta este in zona 100-115kHz iar cea de lucru este la 187.5K... cam departe. Numarul de spire se calculeaza astfel incat inductia in miez sa fie sub valoarea de saturatie sau mult mai mica daca frecventa de lucru e mare si intervin pierderile in miez care cresc puternic cu frecventa. De regula B=0.1T e o valoare ok pentru 100-200kHz. Pentru un miez de A=4cm2, la 187.5kHz alimentare semipunte dupa redresare directa retea (324Vcc) rezulata n=U/(4fAB)=162/(4*187.5*4*0.1)*10=5.4 ~ 6spire. 3F3 are AL de 250nH/sp2, deci cu 6spire rezulta o inductanta de 9micro. Se poate mari numarul de spire pentru a lucra la o inductie mai mica. Cu 16 spire rezulta o inductanta de 64micro, valoare ok pentru aplicatia asta. Pentru 125Vcc, in secundar e nevoie de 12-13spire. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 Numarul de spire in primar se calculeaza in functie de de sectiunea miezului, frecventa, si cimpul magnetic (imi scapa acum cum se numeste, ala cu mT, mili-tesla). Inductia in miez, valoarea nu trebuie sa depaseasca un maxim admis, si ala se alege tinand cont de regimul termic acceptat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 (editat) Exact. Garantat pe traf pe primar, in idle sint 93,xx kHz, masurat; din divizor, se ia semnal de 187,x kHz si se aplica la flip flop-uri. La iesirea flip flop gasim 93,xx kHz. Protectia este foarte misto, prin blocaj cu tiristor si reset. Extrem de rapida. O mica completare pt dl Iop95, miezul ETD59, material 3F3, are permebilitate mult mai mare, parca 5600nH Editat Decembrie 31, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
iop95 Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 Din 6MHz divizarea e cu 16 pe Q4, adica 375kHz, apoi mai sunt 2 divizari cu 2 si ar fi 93.75 pe fiecare tranzistor, respectiv 187.5k pe traf... poate gresesc undeva,.. Mai sus ati spus 93.75k in BE la IGBT... ceea ce corespunde cu schema si ce-am zis mai sus. Acum spuneti ca-s 93.75k pe primar traf... in idle. Asta ar insemna 46.875k pe fiecare IGBT... Freventa e fixa, nu depinde de regimul de lucru. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 Acum spuneti ca-s 93.75k pe primar traf... in idle. Asta ar insemna 46.875k pe fiecare IGBT... Este poanta serii de revelion? Petrecere frumoasa tuturor!!! Link spre comentariu
iop95 Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 Acum spuneti ca-s 93.75k pe primar traf... in idle. Asta ar insemna 46.875k pe fiecare IGBT... Este poanta serii de revelion? Petrecere frumoasa tuturor!!! Da... poanta serii... o greseala aiurea. Nu stiu de ce am impartit la 2.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 (editat) Fiind oscilator local cu quartz, frecventa este fixa. Semnalul pleaca in flip flop-uri, jumatate semnal jumatate protectie (rolul lor), si apoi in IR2110 si IGBT. 93,xx kHz pe IGBT-uri, aceeasi frecventa in primar trafo sau secundar(e), masurate de mine. Daca osc-ul a mintit, va mint si eu... Pe el am masurat: Editat Decembrie 31, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
iop95 Postat Ianuarie 1, 2017 Partajează Postat Ianuarie 1, 2017 Acum e f clar si corect 93.75K frecventa pe IGBT si pe trafo! Nu stiu de ce imparteam la 2... Daca nu e nevoie de stabilizarea tensiunii de iesire... lucreaza intr-un punct fix / frecventa fixa / castig constant. Evident si dead-time-ul e fix, facut cu doua circuite RC. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum