Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

maxente

Postări Recomandate

Calculatorul respectiv se refera doar la frecventa de rezonanta...

LLC are 2 inductante si un condensator, deci trebuie tinut cont de toate elementele.

In fapt e vorba de un divizor de tensiune variabil in curent alternativ. Deci lucram cu impedante; fiind un circuit serie, la rezonanta (Fr), circuitul LrC are impedanta zero si ramane doar Lm, peste care este cuplata sarcina (cu raportarea la primar prin raportul de transformare al traf-ului).

Modificand frecenta se modifica imedantele din divizor si se regleaza tensiunea de iesire. Din acest motiv e f important raportul Lm/Lr.

Link spre comentariu

Dl. iop95, am propunerea, sa vorbim un pic cu valori concrete, si sa punem deoparte iesirea stabilizata, ca cei mai multi suntem interesati pentru surse in domeniul amplificatoarelor audio. Cum ati mai spus si dumneavoastra o tecnica de soft switching, cu forma sinusoidala a curentului din primar, regim de lucru cu frecventa fixa.

O sursa folosit de pkn audio: http://www.peterpapp.com/2psu.html

Ma refer la idea ca: Daca se doreste o sursa de puterea x Watt, la frecventa de y kHz, este nevoie de z Crez, q Lp, p Ls, r inductanta serie

Link spre comentariu

Valori concrete pentru iesire 100V / 20A; valorile Lm si Lr nu depind de putere. Am ales un raport mic pentru a avea o variatie cat mai mica tensiunii de iesire, la operare cu frecventa fixa.

Tensiune alimentare Vd 325.00 V Tensiune alimentare minima Vdmin 320.00 V Tensiune alimentare maxima Vd 330.00 V Tensiune de iesire nominala V0 100.00 V Curent nominal 20.00 A Eficienta estimata/propusa 95.00 % Puterea nominala 2,000.00 W Raport de transformare n 1.63 Aleg Cr (valoarea standardizata) 147.00 nF Inductanta de rezonanta Lr 17.23 microH Inductanta primara 51.69 microH Frecventa de rezonanta fr rezultata 100.68 kHz Curent in circuitul rezonant 14.46 A Tensiunea de varf pe condensator 396.49 V Tensiune maxima Tranzistor 330.00 V Curent Tranzistor 15.91 A Dead time minim (pentru ZVS) 0.044 microsecunde Opereaza in ZVS in gol ? DA Defazaj inductiv (ZVS) la sarcina nominala? DA Tensiune minim inversa diode (redresare cu punct median) 203.08 V Curent mediu prin dioda 10.00 A Curent mediu prin cond filtrare 9.64 A
Link spre comentariu

Leco, eu am zis, curentului este sinusoidal. Tensiunea este sinusoidala, doar pe condensatorul de rezonanta, in rest tensiunea este dreptunghiulara.

Multumesc dl. iop95. pentru valorile concrete. Puteti un pic detalia, de ce ati ales condensatorul de rezonanta 147nF, si nu de exemplu 470nF cu Lr 5.38uH. Ce am observat in manualele de service, pentru amplificatoare de mare putere, condensatorul de rezonanta este de valoare mare, peste 400nF.

In ceea ce priveste 51.69 uH, pentru inductanta primara, dupa cum stiu eu, aceasta valoare nu se poate obtine fara intrefier. La dead time, cred ca trebuia sa fie 0.44 microsecunde.

Link spre comentariu

01 September 2015 - 04:12 PM Ignora bagatorii de seama care se cred mari depanatori si care n-au alta placere decat scrisul mult pe forum si teoria ... Pana una alta numai povesti , nimic concret din partea savantilor inchipuitiMircea: Si eu ma asteptam sa gasesc aici profesionisti da' ... cred ca sunt ocupati.

:Posted 13 November 2016 - 08:57 PM Dupa parerea lu' mata "functioniren" au ba?

Si pe mine ma amuza cei care cred ca au un cuvat de spus dar din pacate nu au.

Eu am declarat in repetate randuri ca sunt doar un amator si imi dau seama ca profesionistul care salasluieste pe elforul... nu mai zic.

Daca a deranjat cuvantul mata imi cer scuze dar vine de la matale fiind un neologism dar este un pronume de politete la persoana a doua singular.

Spor sa fie ca...

Link spre comentariu

Pentru reducerea puterii reactive in gol sau sarcina mica e bine ca valorile inductantelor sa fie cat mai mari. Teoretic se poate alege orice valoare L - C care rezoneaza la frecventa dorita. Practic nu putem alege orice valori..

Valoarea condensatorului intervine si in factorul de calitate, respectiv in panta castigului. Pentru castiguri mari la f<frez e nevoie de un cond cat mai mare. Dar cond mare inseamna inductante mici pentru aceeasi frez.

Daca maresc cond de la 147nF la 470nF, puterea reactiva in gol creste de la 0.7 la 1.97kVAr... operand la 1.05xFrez. Daca ar fi un controller LLC, ar duce frecventa in gol la 2.5xFrez unde puterea reactiva ar fi 0.8kVAr cu 470nF...

0.044micros e corect. Valori mari ale inductantelor ofera un alt avantaj, energie suficienta pentru ZVS chiar si la curenti f mici.

Daca e nevoie sau nu de intrefier, rezulta din calcule, functie de miez, tensiune si frecventa / gama de frecventa de operare.

Link spre comentariu

Eu cred ca raman la semipuntea normala

Nu mi-e clar cum se calculeaza tancul ala rezonant.

Pai daca ar fi sa am la traf o inductanta de 50uH, asta inseamna sa am un intrefier de cel putin 3mm la miez

Asta e, ma multumesc cu sursa normala in semipunte si gata

Link spre comentariu

Nu am pus d-le masuratorile cu traf ATX nemodificat (stii bine ca nu are intrefier) iar in plus Leco a aratat ca nici traful de la amplificatorul XXX nu are intrefier?

Sursele LLC sant cand vrei stabilizare, fara stabilizare cum se foloseste in audio sursa este numai LC. Schema pusa de Leco este fara stabilizare.

Primul pas in alegera schemei este acesta: doresti cu stabilizare sau fara?

Link spre comentariu

Fiind o topologie fara acumulare, intrefierul nu e necesar.

Dar daca valorile inductantelor sunt f mici, e posibil sa fie necesar intrefier pentru a le obtine cu un numar rezonabil de spire (macar una...).

Intrefierul reduce riscul de saturatie si reduce mult variatia inductantelor cu curentul, lucru esential daca se lucreaza la frecventa fixa.

Pentru lucru la frecventa fixa, aceasta trebuie se fie cu 2-3% peste cea de rezonanta.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ca sa mai rupem din liniste un pic. Un exemplu de sursa, QSC PLX3002, unde se vede clar, generator de semnal PWM cu frecventa fixa, cu batranul SG3525, cu 15K in pinul RT, 470pF in pinul CT, respectiv pentru dead time 100 ohm in pinul DISCHG. De aici se poate obtine frecventa de lucru.

In ceea ce priveste, circuitul rezonant, condensatorul de rezonanta este de 0.47uF, daca aflam miezul utilizat, putem aproxima cat de cat inductantele, stiind ca tensiune de iesire este de 2*117V, iar partea primara semipunte. Ramane bobina serie, care dupa cum se vede este un miez cu Al mic, dupa mine aproximativ pe la 2 - 3 uH (daca gresesc, va rog sa ma corectati). Iar opinia mea personala este, daca se doreste o cadere de tensiune mai mica intre starea de idle, si cea in sarcina, trebe si un mic intrefier.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Daca tot ai sursa aia la indemana, masoara inductanta trafului cu si fara secundar in scurt. Masoara si inductanta serie

Trafu mare de putere nu pare a fi bobinat despartit primar fata de secundar si nici intrefier nu cred sa aibe

Link spre comentariu

Salut maxente. Nu am ampliful acela, doar manualul service l-am descarcat, si m-am orientat ca si valori. Am sa realizez fizic din schema generatorul de frecventa pwm, cu sincronizarea acea cu LM556, dupa care incerc sa deduc si circuitul rezonant. In orice caz folosind miezul Micrometals T157-2, cu vreo 8 spire abia are aprox 1.6uH (spun din amintiri, masuratori de vreo luna). Sper ca dupa, sau chiar intre sarbatori sa am timp liber sa ma mai ocup si de sursa.

Link spre comentariu

Daca aveai cu ce sa masori exact inductanta serie si inductanta primara a trafului era cazul rezolvat ca frecventa o spune batranul SG3525 iar condul serie cu bobina se stie din schema

Zilele astea, daca tot am stat prin casa din cauza unei raceli, m-am uitat prin diverse scheme de amplificatoare profi

Am dat de Ecler DT4800. In schema scrie clar ca bobina serie e de 3uH, iar condul e de 470nF. Ar mai fi fost doua necunoscute, frecventa oscilatorului care e facut in jurul lui PC74HC si inductanta primara a trafului de putere

http://elektrotanya.com/ecler_dt4800_dt6800_amplifier_service_manual.pdf/download.html

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări