Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

Dezavantajul surselor rezonante este ca opereaza cu o plaja foarte ingusta de alimentare si se obtine rezonanta pentru un anumit consum.

Trebuie sa ai un bun PFC inainte cu o toleranta ingusta.

Fara stabilizare o sursa care se vrea rezonanta isi pierde aceasta caracteristica.

As mai aminti varfurile de curent mult mai mari decat in hard swiching

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. Nu am stricat miezul, ca am lipit doar banda pe picioarele laterale, astfel obtinand intrefierul. Mircea daca am sa cobor frecventa la 100kHz, trebe sa mai pun spire in primar, automat crescand inductanta primara de 249uH. Inseamna ca nici prima mea sursa, despre care am postat filmuletul de pe youtube la pagina 3, nu este realizat corect, ca si acela are intrefier, dar acolo n-am intampinat probleme, este drept ca este cu mosfeturi. Si la acela aveam forma aia urata din iesirea HB, si acolo am observat ca daca pun intrefier dipare sigla aia de MC Donalds :).

Editat de FRobert
Link spre comentariu

Avertizare! Eu sunt doar un amator in electronica.

Si eu ma asteptam sa gasesc aici profesionisti da' ... cred ca sunt ocupati.

Poti cobora frecventa fara sa modifici numarul de spire.

Tu ai mers in calculul tau cu un delta B de 0.1 pentru 180kHz.

La 100kHz poti sa urci delta B pana la maxim la 0.25

Spor,

Mircea.

Nu m-am uitat la filmare.

Link spre comentariu

Cu cat raportul e mai mic castigul e mai mare dar nu e asa important daca nu folositi frecventa variabila.

Valorile optime sunt in gama 3-10. Dar valorile sunt interdependete si intra in calcul evident valoarea cond, frecventa, rezistenta de sarcina (echivalenta), vazut de traf in primar.

Fara diode... e clar ca s-au dus instant.

Incercati ce am zis la posturile 242 si 244 si sunt convins ca totul va fi ok.

Mariti soft-start-ul la 1-2 secunde si introduceti un bec pe alimentare pt protectie in caz de probleme.

Editat de iop95
Link spre comentariu

Multumeeeeeesc dl. iop95. N-am pus dioda. Nici n-am fost atent la acest aspect. Dar in schimb inainte aveam 2 perechi de STGW30NC60WD cu dioda incorporata, si tot au crapat. Dar IRG4PC50UPBF a crapat imediat dupa soft start.

Vezi ca IRG, este pentru 8-40kHz in Hard Switching, evident ca a cedat la 180kHz, mai ales ca nu ai avut soft switching.

STGW30NC60WD, este pentru frecventa mai mare, de aia a rezistat (cit de cit).

Incearca niste mos-fet capabile daca vrei sa te joci la peste 125kHz.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări