Mircea Crisan Postat Noiembrie 8, 2016 Partajează Postat Noiembrie 8, 2016 Pai ce intentionezi sa modifici? Vezi ca formula ta e buna. Link spre comentariu
cristi7521 Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 Cred ca ar trebui sa schimbi si inductanta serie, Valoarea ei variaza functie de curent. Am vazut ca Leco ti-a recomandat material -2 de la MICROMETALS Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 Pentru inductante sub 40-50micro ar fi bine sa fie facute fara miez.. si nu mai e niciun risc de modificare cu curentul (variatie miu sau chiar intrare in saturatie). Sunt mai multe calculatoare online. Unul ar fi acesta: http://www.66pacific.com/calculators/coil_calc.aspx Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 La puteri mai mari, inductanta serie este indispensabila, pentru a corecta. Link spre comentariu
FRobert Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 (editat) In orice caz tare pacatos este, sa lucrezi cu frecventa inalta. Am rezolvat azi o parte din problema. Am facut trafului un mic intrefier de aproximativ 0.1mm, si au aparut forme de unda acceptabile, respectiv din inductanta primara de 249uH, s-a facut 14uH, iar din inductanta de scapari de1.25, s-a facut 1.05. Problema care a ramas si nu stiu ce sa fac, este ca se incing aproape instant IGBTurile, si am reusit sa crap azi 2 perechi. Am impresia ca ar trebui sa cresc dead time-ul de la 600 nsec la vreo 700-800 nsec, deoarece ultima incercare era ca am scazut dead timeul la 400 nsec, ca ma deruta forma semnalului la iesirea din semipunte (Vs node, sonda rosie), unde se vede clar ca dupa ce se inchide tranzistorul de jos, tensiunea urca la +310V, dupa care coboara in 0, cand se deschide tranzistorul de sus, generand fluctuatii urate atat in primar, cat si in forma curentului masurat prin CT, si se repeta fenomenul cand se inchide tranzistorul de sus. Cum spusesem am coborat dead timeul la 400nsec , si au crapat tranzistorii imediat dupa softstart. Cine ma poate lamuri cu fenomenul respectiv? Editat Noiembrie 9, 2016 de FRobert Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 Ce ti-a venit sa faci intrefier? Sa eviti saturatia sau ce? Ai masurat curentul de magnetizare cu inductanta aia asa mica din primar? Fa si tu o sonda de curent ca ti s-a spus cum, si foloseste-o, ai sa fii surprins. PS: Puteai la fel de bine sa reduci numarul de spire la 1 sau 2,. probabil efectul ar fi fost cam acelasi... Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 (editat) Omule, ti s-a mai spus si nu numai de catre mine, iti trebuie o sonda de curent. Nu poti sa faci cercetare (ceea ce faci tu acum) cu echipamente cumparate din banii de vacanta. La servici folosesc echipamente de aproape 100000euroi pt astfel de teste. Trebuie sa gasesti motivul infierbintarii tranzistorilor: crossconductie ? sau comanda proasta ? edit: am postat simultan. Editat Noiembrie 9, 2016 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 (editat) Este prea mica inductanta primarului, eu zic intii sa pui la punct o sursa pe un traf mai mare, sa incepi sa stapinesti situatia sub 100kHz, si apoi te duci dus in frecventa.La peste 125kHz, iti recomand mos-uri ale caror drivere le alimentezi din 12Vcc, putine IGBT-uri sint capabile de 150 kHz in hard switching, iar tu deocamdata te aflii in hard switching, mai ales cind pui sarcina.Pune si niste poze cu ce lucrasi. Editat Noiembrie 9, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 Acum am revazut postarea cu schema si inteleg ca folositi varianta simetrica cu punct median? Aceasta varianta este hard-switching si doar in anumite conditii ajunge in ZVS, Cel mai probabil in test erati sub frecventa de rezonanta si comutare hard, cu distrugere rapida din cauza curentului reactiv mare (peste 8A) Incercati sa faceti frecventa variabila si sa coborati de la 190K spre 180, fara sa ajungeti la rezonanta (2-3% peste). Varianta asimetrica are ZVS "natural". Incercati varianta asta. Daca s-a pastrat frecventa de 180K cu noile valori de inductanta primara (14micro) si 1.05 de scapari, e nevoie si de cea aditionala de 2.65micro); cu aceste valori pune-ti un cond serie de 210nF. Cu aceste valori e suficient si un deadtime de 200ns, dar pentru siguranta setati-l la 700-800ns si coborati progresiv pana incepe sa creasca temp tranzistorillor. Test in gol. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 Este prea mica inductanta primarului... Asta am zis si eu dar pare-se ca suntem ignorati. Eu chiar as fi curios sa se masoare curentul de magnetizare cu inductanta aia... asa de fantezie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 (editat) Mai vad o chestie ce imi pare aiurea.Dl iop, spune ca inductantele sub 40-50uH ar trebui facute fara miez...Fara sa se supere, as dori sa-l intreb, ce facem cu radiatiile de 1xx kHz pe care le genereaza?Cit de mare va fi acea bobina de sa zicem 40uH, in comparatie cu un traf planar?Ce sa caute o asemenea valoare a inductantei serie la un primar cu viteva zeci-sute de uH? Editat Noiembrie 9, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 (editat) Pentru teste se poate folosi si varianta fara miez.. sa eliminam variatiile inductantei cu curentul. Pentru produse comerciale e alta discutie. Raportul optim dintre inductanta primara si cea de rezonanta este undeva intre 3-10, functie de castigul dorit si excursia de frecventa. Deci la 3-400 micro inductanta primara e nevoie de 30-40micro inductanta aditionala (cea de scapari fiind f mica); un raport prea mare... peste 15 duce la o un castig plat unitar care n-are cum sa mai asigure stabilizarea la variatia sarcinii sau a tens de alimentare. La 40spire cu sarma de 1mm (4cm lungime bobinaj), bobinat cu diametru de 4cm are cam 43micro conform calculator online: http://www.66pacific.com/calculators/coil_calc.aspx Editat Noiembrie 9, 2016 de iop95 Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 (editat) Oare factorul de calitate al bobinei cu versus fara miez, chiar si in teste, are ceva de spus?Permiteti-mi o intrebare:Frecventa de lucru 70kHz, inductanta serie circa 2uH, inductanta scapari 3uH, inductanta primar circa 450uH tensiune pe primar 155V.Ce valoare calculati dvs pentru condensatorul serie astfel incit sursa sa sa fie rezonant ZCS? Editat Noiembrie 9, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
FRobert Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 (editat) Multumesc pentru ajutor (macar sa fiu politicos, daca tot o dau in bara ). Cu cat ma aprofundez mai tare, cu atat observ mai bine, cat de putine cunostinte am in domeniu. Nu din rea vointa nu fac unele lucruri ce mi se spun, ci din simplul motiv ca nu inteleg, si daca nu inteleg, cum sa-l implementez. De ex, imi spuneti de sonda de curent pentru osciloscop, si nu inteleg, care ar fi diferenta, fata de un transformator de curent Talema AP1000, cu care vad in momentul de fata forma curentului. Pana acuma am fost ferm convins ca timpul mort pe care il am este suficient pentru soft switching, si tot aveam impresia ca ar mai trebui scazut timpul morrt sa dispara acele fluctuatii de la Vs node. Ar fi bine sa gasesc undeva o documentatie bazat mai mult pe practica sa inteleg tot fenomenul / fenomenele asa mai babeste. Ca sa intru in soft switching trebuie sa maresc dead time-ul?, pana la cat? Pana la urma ce valori de bobina serie, condensator de rezonanta, inductanta traf, deadtime trebe sa am. "Frecventa de lucru 70kHz, inductanta serie circa 2uH, inductanta scapari 3uH, inductanta primar circa 450uH tensiune pe primar 155V.Ce valoare calculati dvs pentru condensatorul serie astfel incit sursa sa sa fie rezonant ZCS? " No asa cu reteta concreta imi place . Faina, apa, sare, drojdie......., pus la dospit x timp, tinut la cuptor y timp. Frumos concret Caci am tot citit documentatii despre surse rezonante si ce s-a lipit de mine este: Integrala de la 1 pereche de IGBT ars la 3 perechi in 2 zile x timp pierdut = faliment. Sper sa intelegeti de glume. Editat Noiembrie 9, 2016 de FRobert Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 9, 2016 Partajează Postat Noiembrie 9, 2016 (editat) Factorul de calitate evident ca e mai mic si pierderile ohmice mai mari... nu pot fi doar avantaje. Pot sa va dau o valoare pentru rezonant ZVS in varianta asimetrica, nu ZCS. LLC in HB asimetric are aproape natural ZVS, cu putine conditionari. Este f mare raportul dintre Lm si Lr (450/5=90), castig flat unitar... solutie acceptabila pentru sursa fara stabilizare. Cu valorile mentionate condensatorul recomandat este de 1microF. Valoare inductantei de magnetizare e f ok pentru ca ofera curenti de magnetizare mici. Daca-mi dati tensiunea de iesire dorita si curentul nominal as putea sa vad ce valori ar trebuie pentru inductanta de rezonanta si cond ca sa lucreze in ZVS. Schema e simetrica sau asimetica? Editat Noiembrie 9, 2016 de iop95 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum