Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

Da, denigrare, pentru ca ati invocat motive infantile in respingerea ei, si pentru ca postarea dvs de aici:

http://www.elforum.info/topic/110426-surse-smps-rezonante/?p=1443102

Este un atac direct si nejustificat la credibilitatea mea.

Nici macar acum in cel de-al 12-lea ceas metaforic Dvs tot nu acceptati ca ati trantit o perla...

V-am demonstrat practic ca v-ati inselat, si totusi nu aveti puterea sa admiteti asta ci din nou tergiversati. Pe bune?...

Atat de imatur sunteti? In loc sa recunoasteti adevarul care va priveste in fata preferati sa va bateti joc de un topic pentru salvarea onoarei proprii?

Atunci reformulez astfel:

La configuratia cu cond la masa, pe primar sunt aplitudini simetrice la timpi simetrici!

Nu exista argument care sa contrazica testul meu.

Link spre comentariu

De completat, in oricare dintre cele 3 posibilitati de configurare a iesirii unei smps HB, fie fata de mediana a 2 condensatori inseriati pe alimentare, fie fata de masa sau fie fata de +320Vcc, pe primar trafo avem 1/2 din cei +320Vcc (excludem caderile pe trz in conductie), pe primar trafo avem forma de unda dreptunghiulara, si timpi simetrici.

Adica mai pe scurt, indiferent de unde iei alimentarea pentru traf, pe primar trafo gasim totul identic in cele 3 situatii.

Link spre comentariu

^Chiar am verificat asta ( media pe condensator ), atat in simulare cat si real si asa este cum spui UDAR.Deasemeni de acord cu completarea lui Leco.Sper ca acum s-a lamurit aspectul asta pentru toata lumea si putem trece mai departe. Am facut testul practic tocmai pentru a demonstra veridicitatea simularii.

Link spre comentariu

@marian: incercat sa va pastrati in limite decente si sa nu faceti aprecieri la persona mea, mai ales ca nu ma cunoasteti... nu mai spun pe un forum tehnic NU exista asemenea aprecieri si consideratii la adresa unei persoane. Se discuta chestiuni tehnice, pareri pro si contra. Nu faceti dvs aprecieri legate de onoare si alte chesii similare! Nu va permit si mi se pare total deplasat.

Ok, ati demonstat ca "aveti" deptate! E ok. Va simititi bine? Cred ca e sufcient.

Luati teoria si o sa vedeti cata drepate aveti. Pentru ajutor, modificati factorul de umplere in toata plaja 0 - 0.5 si vedeti ce se intampla. Mai ales in sarcina.

Succes.

Link spre comentariu

Iop nici eu nu va permit sa va bateti joc nu doar de munca mea dar si de un topic intreg pentru ca nu aveti puterea sa recunoasteti ca ati gresit, macar atata sa fi vazut din partea dvs, insa o tineti pe a dvs cu fizica si teoria, cand in fapt nici ele nu va sustin. Ca fapt divers am testat si cu variatie de umplere actionand pinul 4 cu un potentiometru, cu umplere de la maxim la minim, simetria se pastreaza, ceva dezechilibru apare la umplere foarte mica, foarte aproape de 0, unde forma de unda se rezuma la cate o linie verticala ( se subantelege ca testul a fost facut in sarcina ), dar este irelevanta zona asta, nimeni nu lucreaza cu umplere asa mica, cu atat mai mult cu cat topicul vorbeste despre surse nestabilizate, deci umplere constant maxima.

Prin urmare chiar sustineti o eroare, deci ori acceptati asta si mergeti mai departe, ori ocoliti topicul, ajunge atata circ.

Link spre comentariu

Am sa mai postezi cateva oscilograme, in speranta ca o sa fie constructiv celor care vor sa construiasca sursa rezonanta, si nu in ultimul rand si mie :))).

Azi am reluat sursa in care au crapat IGBTurile duminica. Cateva precizari: Frecventa fixa de 180kHz, condensator de rezonanta 2buc 100nF/1000V MKP4 in paralel, bobina serie de 2.65uH pe tor Arnold 106075-2, bobinat din aceeasi sarma, ca si primarul trafului ( cablu siliconic de 2.5mm^2 ). Traf din miez E64 planar, cu 4spire in primar, si 6 spire in secundar. Inductanta totala a primarului 249uH, iar inductanta de scapari 1.25.

Am sa postez oscilograme cu DT 700nsec, semnal pe primar fara sarcina, respectiv cu sarcina, avan un consum de 644WPosted Image

Posted Image

Vs node / G lo fet fara sarcina, respectiv in sarcina cu consum de 600W

Posted Image

Posted Image

Am micsorat DTul la 300nsec, dar era si mai rau, ba chiar in sarcina parca au inceput tranzistorii sa sfaraie.

Semnal in primar fara sarcina:

Posted Image

Si in sarcina, cu consumul de 644W, dar l-am si oprit urgent, caci incepeau tranzistorii (cred eu ca de la tranzistori se auzea) sa sfaraie, exact ca duminica, dupa care venea bummm. Sa precizez, ca azi am pus si snubberi.

Unde gresesc?

Link spre comentariu

Valori mari ale cond si mici pt inductante duce la un factor de calitate mic si o curba f plata (mai ales in gol sau sarcini mici).

Din oscilograme deduc ca frecventa e ceva mai jos decat rezonanta circuitului cu Lr. Se recomanda operarea un pic mai sus de frecventa de rezonanta.

Raportul mare Lp/Lr duce aproape sigur in afara ZVS (mai ales la f sub rezonanta si sarcini mari).

Link spre comentariu

Multumesc Dl. iop.95, de raspuns. Va rog daca se poate, sa-mi explicati si mie cum pot calcula valorea optima pentru L si C. Eu folosesc calculator online pentru a gasi aceste valori. Cert estre ca frecventa de rezonanta o alegem, si conform acestei frecvente bobinam traful, de unde gasim fizic dupa bobinare inductanta totala si cea de scapari, dar valoarea condensatorului de rezonanta, respectiv valoarea bobinei serie, cum o aflam? Eu am ales in cazul respectiv o capacitate mare de 200nF, in ideea sa pot trece prin el curent mai mare.

Multumesc anticipat

Ce spuneti, dead timeul de 300 nsec este prea mic, s-au pot sa-l las asa.

Link spre comentariu

Din pacate putina lume are si sonda de curent.La un moment dat am spus ca un osciloscop fara sonde este cam degeaba.

Am sa caut unde am pus masuratoarea comparativa intre sonda mea TEK si una facuta in 10 minute cu tor de ferita de pe cablurile video de la monitoarele CRT.Un tor de ferita bobinat cu 10 spire cu o rez neinductiva de 1 ohm la capete. Sonda de tensiune va indica 1A pt fiecare 100mV. Sa-l rog pe colegul inginer ce filtru trebuie sa curat zgomotele de pe iesire.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări