Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

..........................................................................

Orice controller se poate transforma in rezonant mode ZVS sau ZCS (cu mici modificari).

Aici ar trebui sa spui defapt ca se poate realiza o sursa rezonanta cu orice controler si atunci sint de acord cu tine dar trebuie sa fie de frecventa fixa.

Pt frecventa variabila lucrurile se complica dar totusi se poate numai ca nu prea se merita ....

Link spre comentariu

Poate ne confirma dl maxente... eu am inteles ca a testat varianta asimetrica, traful conectat la masa.

Oricum, fisierul cu HB asimetric nu e legat de un integrat anume ci arata ca e nevoie de comanda asimetrica pentru o astfel de topologie.

Am atasat mai jos varianta incercata de mine in prima faza. Transformatorul l-am bobinat cu numar dublu de spire

Acum vreau sa fac varianta cu SG3525+IR2110 si care e defapt cam aceeasi comanda ca si IR2153

sursa.pdf

Editat de maxente
Link spre comentariu

Elimina inductantele de pe iesirea secundara de dupa punte.

Ce traf este, si ce numar de spire in primar?

Ce valoare are capacitorul serie?

Ce frecventa va avea smps?

Ce inductanta ape primar trafo?

Ce inductanta are bobina serie cu primarul si ce miez?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Elimina inductantele de pe iesirea secundara de dupa punte.

Ce traf este, si ce numar de spire in primar?

Ce valoare are capacitorul serie?

Ce frecventa va avea smps?

Ce inductanta ape primar trafo?

Ce inductanta are bobina serie cu primarul si ce miez?

Uite aici in postul asta raspunsurile la intrebarile tale cu mentiunea ca traful ETD49 a fost bobinat cu numarul dublu de spire in primar pentru ca eu nu intelegeam bine treaba. Cred ca am pus vreo 50 si ceva de spire in el :rade:

Acum la sursa asta cu sg+ir, la care eu voi experimenta, voi rebobina traful ETD49 cum ziceai tu cu vreo 17 spire, parca, in primar

Sper ca saptamana asta sa am timp sa gauresc si sa plantez placa mare a sursei. Placuta de comanda + pwm e de mult plantata

Editat de maxente
Link spre comentariu

Si cum a zis si Leco, indiferent unde este pozitionat condensatorul de rezonanta, rezultatul este aceeasi. CE AR FI BINE DE DISCUTAT, in cazul in care nu s-a facut inca, desi eu n-am vazut, ce valoare de L si C este bine de ales pentru SRC?

De exemplu: Doresc o sursa care sa functioneze la 125KHz. Pentru frecventa respectiva am bobinat traful, ca sa am tensiunile dorite. Sa spunem, ca traful meu bobinat are inductanta de scapari (masurarea inductantei pe primar cu secundarul in scurt) de 3uH.

Daca aleg condensatorul de rezonanta de 100nF, atuncea L(rezonanta) este de 16.21uH, deci am nevoie de o bobina de 13.21uH inseriata cu primarul de 3uH.

Dar in cazul in care aleg 470nF, atuncea L(rezonanta) deste de 3.44uH, deci am nevoie de o bobina de 0.44uH in serie cu primarul.

Care din cele doua cazuri este alegerea potrivita? Cum pot alege acele valori de C si L

Dupa cum striu eu sursa atuncea este rezonanta cand forma curentului din primarul trafului este sinusoidala.

Si inca doua capturi de la sursa mea de 600W, a carui schema si cablaj de teste am postat la postul #185. Am ales condensatorul de rezonanta de 136nF(2*68nF), si am frecventa de lucru 100kHz (frecventa fixa). Inductanta serie este de 13uH, si cea de scapari a trafului de 4uH. Prima captura este cu consum de 170W, iar cea de a doua de 600W. Oscilograma cu albastru este pe CT (deci separat galvanic), iar cea cu rosu pe G Lo fet. In cazul cu sarcina de 170W, lucreaza in ZUA ( Zero Unde Apuca ;))), iar la sarcina de 600W este ZVS, s-au cel putin foarte aproape.Posted Image Posted Image

Link spre comentariu

FRobert, conzii aia de ii pui in serie cu bobina, ii masori cu ceva ?

Te intreb ca eu am un LC-metru facut cu microcontroler. Masor si conzii si bobina sa stiu valorile cat mai exact. valoarea aia de 177nF aleasa de mine vine din doi conzi inscriptionati pe ei cu 100nF. Deci in loc sa am vreo 200nF, am defapt 177nF. Au tolerante foarte ciudate, de asta zic sa ii masori cu ceva sa nu ai surprize

Editat de maxente
Link spre comentariu

Forma de unda pe primar este dreptunghiulara, forma de unda este sinusoidala pe condensator.

La mine la smps am facut configuratia asa, astfel incit sa pot masura simultan cu osciloscopul atit forma de unda pe condensator cit si pe primar trafo.

In punctul albastru am pus ambii clesti de GND de la sonde, pe punctul rosu am pus canalul 1 ca sa vizualizez forma de unda pe condensator, iar pe punctul verde canalul 2, sa pot vizualiza forma de unda pe primarul trafo.

ATENTIE!

Alimentarea osciloscopului trebuie sa fie izolata galvanic, si impamintarea NE-legata, altfel kaboom!

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@FRobert: n-ati spus cat este inductanta primara (Lp). Conteza mult raportul dintre inductanta primara si cea de rezonanta Lr (cea adaugata + cea de scapari).

Avand in vedere toleranta componentelor LC, este bine sa modificati +/- frecventa in jurul valorii calculate.

Excursia de frecventa depinde distanta dintre cele doua frecvente de rezonanta date de Lp (fp), respectiv Lr (fr).

Pentru siguranta e bine sa incepeti testele cu o frecventa mai mare decat fr si sa fie progesiv redusa.

Vad ca frecventa e peste cea de rezonanta, deci mai trebuie scazuta un pic. In niciun caz nu e ZVS... greu de obtinut in schema de HB simetric.

Editat de iop95
Link spre comentariu

Leco nu stiu daca am masurat eu bine, o sonda cu GND ul lui am pus pe traful de curent talema AP1000, care este suntat cu o rezistenta (nu mai stiu de ce valoare), si este pozitionat pe traseul de la traf la divizorul conzilor bulk storage, iar cealalta sonda pe G LO fet si GND.

Dl. iop95, oscilogramele postate mai sus nu sunt din configuratia trosnita ieri. PCBul cu circuitul de la postul #185 initial l-am folosit cu un traf ETD39, si de acolo am si capturile postate azi, si functiona ok. Ieri am desfacut circuitul, si l-am modificat crescand frecventa la 180kHz, i-am pus condensator de rezonanta de 200nF, bobina serie de 2.65uH, si inductanta de scapari a trafului de 1.25(E64 planar). Dead timeul cred ca i-a iesit pe la 700nsec, daca maine daca am timp am sa-l masor, respectiv am sa masor si inductanta primarului. Ca si comanda a IGBTurilor, am sa fac o implementare cu traf de impulsuri.

Link spre comentariu

Ok, am inteles. Cred ca nu sunt corelate (ca referinta fata de masa sau un punct comun); in cea cu sarcina de 600W apare un defazaj de 180°... f ciudat. Cred ca erau de fapt in faza.

Oricum, ar fi bine sa incepeti cu 200kHz si sa coborati spre rezonanta (in jur de 180.2kHz), cu o sarcina moderata.

In gol la 200kHz nu trebuie sa se incalzeasca. Cu IGBT-urile mentionate, la 180kHz si Lp de 1mH, e nevoie de minim 1micro deadtime.. si e obligatoriu pt a intra in ZVS.

Editat de iop95
Link spre comentariu

Am facut un test rapid cu o sursa ATX cu TL494 redusa la schema asta:

Posted Image

N-am mai pus in schema sursa auxiliara si nici redresarea si filtrarea din secundar, sunt irelevante pentru testul asta.

Asadar am mutat condul inseriat cu primarul de la mediana conzilor de 200V, la masa HV, adica exact ca in simularea de aici:

http://www.elforum.info/topic/110426-surse-smps-rezonante/?p=1443040

Pe care Dl Iop a respins-o.

Sursa in cauza unde se vede conexiunea condului la masa:

Posted Image

Iata oscilograma vazuta direct pe bornele primarului ( sursa alimentata prin traf separator ):

Posted Image

Aplitudini simetrice la timpi simetrici pe ambele semialternante!!!

Leco a explicat bine aici de ce se intampla asta:

http://www.elforum.info/topic/110426-surse-smps-rezonante/?p=1442657

Si aici o scurta completare a mea:

http://www.elforum.info/topic/110426-surse-smps-rezonante/?p=1442837

Asta contrazice incontestabil ceea ce Dl Iop a tot sustinut, si anume faptul ca la configuratia cu condul catre masa ( numita de dumnealui semipunte asimetrica ), si anume ca amplitudinile NU vor fi egale datorita acestei configuratii.

D-le Iop astept scuzele Dvs pentru denigrarea nemeritata a simularii mele, si pentru faptul ca ati intors discutia in fel si chip spre a sustine o afirmatie eronata a Dvs!

Nu mai accept nici un fel de tergiversare sau explicatie fantezista, doar admiterea ca v-ati inselat!

Link spre comentariu

Denigrare?! Faptul ca-mi spun o parere care difera de a dvs inseamna ca denigrez??!

Ori nu cunoasteti termenul ori il folositi in mod cel putin gresit...

Eu nu tin sa mi se dea dreptate, incerc sa arat ceea ce rezulta din primele lectii de fizica. Pentru cine doreste sa inteleaga...

Daca nu sunteti de acord, e perfect, nu e nicio problema. Va respect parerea, desi nu sunt de acord cu ea. Atat.

Dar sa solicitati scuze pentru o alta parere....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări