maxente Postat Octombrie 28, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2016 Inseamna ca nu e calculat bine traful Eu cu excelu asta calculam trafurile pentru semipuntea normala, pentru experimentu asta am dublat nr de spire in primar Transformer_Formula_2007.rar Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 28, 2016 Partajează Postat Octombrie 28, 2016 Pai de ce ai dublat numarul de spire?!? Link spre comentariu
maxente Postat Octombrie 28, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2016 Nu stiu... asa am gandit eu acand l-am bobinat Tu cum il bobinezi pe al tau ? Da-mi un sfat sa il rebobinez Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 28, 2016 Partajează Postat Octombrie 28, 2016 (editat) Ai citit atent postarea mea de la #70? Ce am scris eu acolo, in ajutorul tuturor? In half bridge, tensiunea pe primar trafo este 1/2 din +Vcc, indiferent ca ai iesirea fata de 2 condensatori inseriati pe bulk storage capacitor, ca o ai fata de masa sau chiar fata de +Vcc. La un amplificator in clasa AB, cu condensator pe iesire, alimentare simpla fata de masa, si iesirea fata de masa, ce tensiune ai la iesirea ampului? Nu este Vcc/2 ?!? Tranzistorul de sus incarca condensatorul (prin sarcina) iar tranzistorul de jos descarca condensatorul (prin sarcina)? Singura configuratie unde ai +Vcc supply pe primar trafo (din care scazi caderile pe saturatia Vce la 2 elemente conutatoare), este full bridge, unde pentru o putere egala cu half bridge, tensiunea pe primar este dubla iar curentul jumatate in full brg vs half brg. Hai baga mare si calculeaza primarul pentru 155Vca! Ca idee, niciodata pentru full bridge, numarul de spire in primar nu na fi 2x numar spire, half bridge. Editat Octombrie 28, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
iop95 Postat Octombrie 28, 2016 Partajează Postat Octombrie 28, 2016 (editat) Fisierul e corect, doar ca face calculul pentru 50% factor de umplere, valoare superacoperitoare. Daca se face limitarea la 45% si se creste inductia la 1600G se obtin 20spire si se reduce inductanta primara la o valoare in jur de 1.5mH. Probabil mult mai ok ar fi sa creasca frecventa la 100k si sunt suficiente 10 spire. Dar va trebui limitata frecenta minima la 90-95K pentru a evita saturarea. Editat Octombrie 28, 2016 de iop95 Link spre comentariu
maxente Postat Octombrie 28, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2016 Eu cand vad mosfetul de sus deschis practic traful cu bobina si condendsatorul le vad cuplate intre plus si masa. Nu inteleg cum zici ca acolo e jumate din tensiunea de alimentare Stiu ca mosfetul de jos descarca acel cond care este serie cu bobina si traful Link spre comentariu
Haralambie Postat Octombrie 28, 2016 Partajează Postat Octombrie 28, 2016 Stiu ca vin ca musca unde n-are treaba, dar decat sa dau banii inafara tarii, prefer sa intreb intai pe aici. Este cineva capabil sa produca o sursa la nivel ridicat, si cu un zgomot+riplu sub 5mV la putere nominala? Asta pt o tensiune de 12V cu un curent de maximum 5A. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 28, 2016 Partajează Postat Octombrie 28, 2016 (editat) Eu cand vad mosfetul de sus deschis practic traful cu bobina si condendsatorul le vad cuplate intre plus si masa. Nu inteleg cum zici ca acolo e jumate din tensiunea de alimentare Stiu ca mosfetul de jos descarca acel cond care este serie cu bobina si traful Atunci, nu ma crede si fa cum stii tu... E ceva cu duty cycle, sub 50% /IGBT... Zic si eu... Editat Octombrie 28, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 28, 2016 Partajează Postat Octombrie 28, 2016 Maxente nu-i asa greu de priceput, e buna analogia cu amplificatorul alimentat asimetric cu cond pe iesire, acolo asa cum stii punctul de dinaintea condensatorului este fixat la jumatea alimentarii din polarizare prin reglajul etajului de intrare; aici simetria celor 2 semialternante face acelasi lucru, adica fie ca umplerea este 45 sau 35 sau 25%, important este ca e la fel pe ambele semiternante, condul nu se poate incarca cu mai mult decat este descarcat sau invers, nu se poate descarca mai mult decat a fost incarcat... nu stiu daca are sens ce zic, insa ideea este destul de simpla si s-a mai discutat mai demult din cate imi amintesc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 29, 2016 Partajează Postat Octombrie 29, 2016 (editat) Hai, sa vedem rezultate, eu as baga 17-18 spire in primar...Spor! Editat Octombrie 29, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
maxente Postat Octombrie 29, 2016 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2016 Atunci, nu ma crede si fa cum stii tu... E ceva cu duty cycle, sub 50% /IGBT... Zic si eu... N-am zis ca nu te cred ci doar am spus cum mi se parea mie ca e O sa vad cand ma apuc sa bobinez traful ca mai trebuie sa plantez si placa de la sursa mare, deocamdata am niste stari groaznice de imi vine sa arunc totul la gunoi si na nu ai fac nimic... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 29, 2016 Partajează Postat Octombrie 29, 2016 Asa aveam si eu prin 2002 cind facusem primul SMPS, evident NU era rezonant.. O sa vezi satisfactia cind iese, iti vine sa iubesti pe toata lumea si sa iti cinstesti si dusmanii! Link spre comentariu
iop95 Postat Octombrie 29, 2016 Partajează Postat Octombrie 29, 2016 La acest tip de convertor, asimetric, condensatorul asigura blocare componentei continue. Cand conduce tranz de sus, cond se incarca la o anumita valoare Vcap si cand cond tranz de jos cond e conectat invers pe transformator si asigura tensiunea de polaritate inversa pentru a reseta fluxul produs in prima secventa. Cele doua tensiuni vazute de transformator nu sunt egale, dar cele doua arii (V*t) trebuie sa fie egale pentru a nu ajunge traful la saturatie. Deci in prima secventa tens pe traf este Vd-Vcap iar apoi -Vcap. Cum ariile tb sa fie egale: (Vin-Vcap)*Ton = Vcap*(1-Ton), deci Vcap=Vin*Ton, tensiunea pe cond se modifica cu factorul de umplere, din acest motiv "alternantele" vazute de traf nu au amplitudine egala si trebuie avut grija ca ariile sa fie egale. Totusi, daca initial Vcap=0 (cond descarcat), intuitia dlui maxente e f corecta, adica transf vede intrega tensiune Vd in primele momente, iar daca valoarea cond e mare si Ton mare, se poate ajunge la saturatie. Analogia cu un amplif audio nu e corecta. Acolo cele 2 tranz lucreaza in regim liniar, polarizate astfel incat fara semnal mediana sa fie la Vd/2. Aici tranz lucreaza in comutatie in contratimp. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 29, 2016 Partajează Postat Octombrie 29, 2016 (editat) Este asemanator, si uite ca din 2002 de cind am facut primul SMPS mai serios de 1500W de la 220Vac (pe vremea aia), nu s-a mai saturat niciun miez... Dupa teorie si diverse "interventii-sfaturi", nimeni nu ar mai lucra nimic de teama... La amplificatorul audio cu alimentare simpla, regimul IDLE presupune ca la iesirea celor 2 finali sa ai +Vcc/2- caderea Vce. In regim de lucru, tranzistorul de sus din +Vcc, pe alternanta pozitiva a semnalului incarca liniar condensatorul prin sarcina, cel de jos de la masa fiind blocat, iar cind alternanta este negativa, tranzistorul de jos descarca liniar condensatorul prin sarcina, cel de sus fiind blocat. Diferenta este una dubla, la amplificator exista BIAS, opus DEADTIME la SMPS, si difera regimurile de lucru, liniar versus on off respectiv sinusoidal vs PWM. Hai sa-l lasam sa faca treaba, si sa ne impartaseasca rezultatele! Editat Octombrie 29, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
iop95 Postat Octombrie 29, 2016 Partajează Postat Octombrie 29, 2016 Riscul saturarii apare doar in regim tranzitoriu si e greu de observat in regim de amator, daca evident nu crapa ceva. Dar functie de schema, valori, frecventa, impedanta sursa/trasee, poate sa apara in regim tranzitoriu pe cateva perioade fara sa distruga ceva si astfel... nefiind observabila, spunem ca nu a aparut. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum