Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse SMPS rezonante/cvasirezonante

Postări Recomandate

Da, frecventa e fixa dar e vorba de circuitul serie bobina - condensator care devine predominant la sarcini mari si are frecventa de rezonanta mai mare decat a tensiunii de atac, astfel ca sursa lucreaza in ZCS; la sarcini mici e invers, frec. de rezonanta mai mica decat a tensiunii si lucreaza in mod ZVS.

Link spre comentariu

Citat:

NXAMP power supplies are full resonance types with half

bridge converters. This exceptional design minimizes noise

is via (Zero Current Switch (ZCS) technology. NXAMP4x4

employs four times the structure of a monaural amplifier

to present very high power with low load drive.

Unii se joaca cu 120kw:

Posted ImagePosted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am facut si eu o tentativa de experiment pe IR2153

Sunt niste pike-uri cam mari la comutatie

Traful e bobinat la repezeala. Nu am bobinat jumate primar + secundare + jumate primar, am bobinat primarul apoi secundarul. Probabil d-aia am inductanta de scapari de 15uH cu secundarul in scurt

Din inductanta serie calculata am scazut inductanta de scapari a trafului si in final a ramas la 41uH + 177nF condul serie, frecventa e aprox. 50khz. Astea sunt calculate cum zicea FRobert

N-am bagat nici-o sarcina, osciloscopul e pus pe secundarul in gol

https://goo.gl/photos/VCcMYaJ7uXfkrhcK7

https://goo.gl/photos/wVzb86SVm2FiHfpM6

Nu stiu daca e bine ce am facut, dar asta am priceput eu pana acum

Link spre comentariu

Maxente, daca ai frecventa de 50kHz, condensatorul de rezonanta 177nF, inductanta de scapari a trafului de 15uH, atunci ai nevoie de o bobina serie de 42, 2uH, si in paralel cu bobina serie sa pui NEAPARAT un snubber RC. Este cam mare 15uH, nu stiu cum ti-a iesit asa. Vezi semnale fara / cu intrefier traf.

Link spre comentariu

Inductanta aia mare a trafului ma gandesc ca e asa din cauza modului de bobinare. In mod normal, eu, la celelalte surse cu semipunte clasica, bobinam jumate primar, secundarele si ultima data peste ele bobinam cealalta jumate de primar

Am pus si un snubber peste bobina, l-am luat la repezeala dintr-o sursa atx chinezeasca 2,2n+47R parca. Sigur acolo mai trebuie jonglat, cred ca se mai pot micsora ciocurile alea

Maine, daca am timp, pun si o sarcina si poate rebobinez traful 

Nu stiu ce sa fac cu osciloscopul sa nu il bubui, din cate imi dau eu seama are sursa in comutatie. Aveam la un moment dat doua trafuri de la niste UPS-uri, o sa le caut si o sa le leg secundarele intre ele, un primar in priza si celalalt il pun la alimentarea osciloscopului. 

Ar mai fi o chestie, pe condu ala nu imi trebuie sonda de x100 ? Acolo e tensiune mare si nu am decat de x1 si x10

Editat de maxente
Link spre comentariu

Inductanta primara ce valoare are?

Lucrul in jurul frecventei de rezonanta serie se face in sarcina iar frecventa scade pe masura ce sarcina creste, pana la limita iesirii din ZVS (unele controllere au chiar o protectie/limitare a frecventei pentru a ramane in ZVS si a nu trece in ZCS).

Cat e Coss la MOS_uri?

Editat de iop95
Link spre comentariu

Osciloscopul se poate izola folosind un ups. Traful separator nu te scapa de capacitatile dintre bobinaje spre pamantare/retea, capacitati care pot fi distructive. Eu folosesc un acumulator 12V/7Ah si un invertor de 300W, ansamblul osc+invertor+acu stranse bine pe o bucata groasa de lemn, distantate fizic de orice altceva.

Link spre comentariu

Eu folosesc un transformator cu doua coloane (deci 2U,cred ca asa ii spune) .Din fabricatie ,a fost bobinat pe fiecare coloana cu cate un primar si un secundar ,in final fiind conectate in paralel pentru putere maxima ,primarele intre ele si secundarele intre ele.

A trebuit doar sa separ primarele ,unul merge  la priza ,celalalt merge la osciloscop.Puterea e mai mica ,probabil la jumatate insa pentru un consum de cativa wati ai unui osciloscop digital e arhisuficient.

Link spre comentariu

Traful are in primar 13,6mH, iar snuberu pus la plezneala e de 4,7n+50r

O sa aman putin experimentu pana plantez o placa de la cealalta sursa cu IR+SG. Placa asta cu IR2153 trebuie sa o ciopartesc prea mult la trasee ca sa pot folosi partea de soft start cu NTC si nu vreau sa o mai stric. Asa ca zilele astea daca am timp plantez cealalta placa si continui cu experimentu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări